Data kent geen grenzen

Gepubliceerd op 03/05/2018 in Nieuws

Data kent geen grenzen

Waarom zou een Braziliaans bedrijf, via zijn Roemeense IT-afdeling, gebruikmaken van een Belgisch datacenter? Nico Verpoorten, Infrastructure & Network Manager van Stefanini, over het hoe en waarom van deze digitale stoelendans.

Bij de gemiddelde consument zal de naam Stefanini misschien niet meteen een belletje doen rinkelen, maar in de IT-wereld is het wel degelijk een bekende naam. “Stefanini is een Braziliaans bedrijf dat zijn Europees hoofdkwartier in Brussel heeft, maar de IT-staff zit voornamelijk op drie sites in Roemenië en twee sites in Polen”, legt Nico Verpoorten uit. “In Boekarest is er nog wel een technische ruimte, maar het overgrote deel van onze operaties worden aangestuurd vanuit het datacenter van Proximus in Machelen.” 

Dat Stefanini net daar terechtkwam, hoeft niet te verbazen: Nico kent het datacenter zeer goed. “Ik ben daar beginnen werken voor mijn eerste job”, legt hij uit. “Nadien is het center overgenomen door IBM en daarna door Proximus. Nu goed, dat ik er ooit werkte, is natuurlijk niet genoeg voor een bedrijf als Stefanini. Nog belangrijker was dat Proximus ons absolute garanties kon bieden qua uptime, redundancy en security.”

Zekerheid en zorgeloosheid

En die garanties worden ook waargemaakt, onderstreept Nico. “Kijk, er zullen datacenters zijn die wat goedkoper zijn, maar bij Proximus weet je gewoon dat je goed zit. Wij hebben gekozen voor zekerheid en zorgeloosheid: de koeling is in orde, de stroomvoorzieningen zijn in orde, alles is beveiligd… Dat wordt ook nog eens jaarlijks geaudit en Proximus slaagt telkens met vlag en wimpel. Dat is ons veel waard.” 

Bij de keuze voor het datacenter contacteerde Stefanini in eerste instantie ook enkele concullega’s van Proximus, maar die werden niet weerhouden, zegt Nico. “Wij waren vooral op zoek naar een partij die aan ons puur rack space wilde verhuren. Onze apparatuur beheren we immers zelf. Proximus had daar geen problemen mee.”

Hybrid cloud

Ondertussen is Stefanini al bijna een decennium klant bij Proximus in Machelen. Mogen we daaruit besluiten dat ze tevreden zijn? “Absoluut”, bevestigt Nico, “de bestelbon voor een nieuw hardware-platform is trouwens zopas getekend. We gaan voor een hybrid cloud-oplossing. Of dat dat een uitbreiding is? Nee, het zal performanter zijn, maar ik denk dat we net iets minder ruimte gaan nodig hebben, zo gaat dat met technologie, nietwaar? (lacht).” 

Stefanini telt zo’n 22.000 werknemers en is actief in 40 landen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Australië en Azië. Stefanini werd in 1987 opgericht door de huidige wereldwijde CEO Marco Stefanini.
Het bedrijf doet aan outsourcing, app development, consulting en staffing. Het hoofdkwartier staat in Sao Paulo, de EMEA-regio wordt bediend vanuit Brussel en de VS vanuit Detroit.  

Nico Verpoorten behaalde een master Elektronica & Telecom Engineering aan de Hogeschool Antwerpen. Hij werkte bij Unisource dat nadien opging in KPN Belgium. Daarna trok hij naar Techteam dat in 2010 door Stefanini werd overgenomen. In zijn vrije tijd sleutelt hij graag aan oldtimers. 

Meer info

Wil u meer weten over onze datacenter oplossingen? 
Surf naar www.proximus.be/datacenter 

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Andere artikels van Proximus team