SD-WAN: hoeksteen digitale transformatie van zorgbedrijf Armonea

Gepubliceerd op 02/06/2021 in Klantenverhalen

Armonea gaat voluit digitaal. De groep van woonzorgcentra, assistentiewoningen en residenties kiest daarbij voor Software Defined-WAN (SD-WAN). Dat nieuwe netwerk effent het pad naar betere en veiligere diensten, en zo naar betere zorg.

SD-WAN: hoeksteen digitale transformatie van zorgbedrijf Armonea

“We zitten volop in een digitale transformatie”, zegt CSO Frank Verschueren. Voor de coronacrisis stond de vervanging van de connectiviteit al op de agenda. De omstandigheden hebben de ingeslagen weg bekrachtigd. En dat bleek ook nodig.”

Frank omschrijft het traject als een inhaalbeweging. “Om een voorbeeld te geven: we hadden in al onze centra en residenties nog een telefooncentrale, terwijl onze residenten doorgaans met hun eigen gsm telefoneren. We grijpen de adoptie van videoconferencing aan om videobellen nu ook mogelijk te maken voor onze residenten. Dat verbruikt extra data en daar heb je meer bandbreedte voor nodig.”

Behalve een oplossing met meer bandbreedte, wilde Armonea een betrouwbaar netwerk. “Het elektronisch zorgdossier, bijvoorbeeld, met de informatie over de medicatie van de residenten, moet voor onze zorgverleners altijd beschikbaar zijn.” Armonea wilde daarom redundante connectiviteit, via twee verschillende dragers: koper en coax. Zo is de beschikbaarheid van het netwerk verzekerd ook wanneer een van de twee verbindingen uitvalt.

Controle op netwerkverkeer

“We zochten vooral een oplossing waar alle toepassingen op ons netwerk centraal beheerd kunnen worden: de applicaties voor medewerkers, voor residenten en bezoekers, maar ook onze telefonieoplossing, de monitoring van gebouwen, enzovoort.” Verder wilde Frank altijd een duidelijk zicht op het netwerkverkeer. “Alleen zo kun je de digitale transformatie echt in goede banen leiden”, stelt hij.

Security uitbesteed

Last but not least was ook beveiliging een aandachtspunt. “Het beheer van ons eigen firewallpark vroeg veel inspanning en specifieke expertise. Het hele securityluik wilden we liever aan een externe partner met een doorgedreven expertise overlaten. De monitoring houden we wel in eigen beheer. Zo weten we wat er op ons netwerk gebeurt en hebben we daar controle over. Blind vertrouwen is geen optie.”

SD-WAN laat ons toe nieuwe toepassingen uit te rollen en nieuwe sites in het netwerk op te nemen.

Frank Verschueren, CSO bij Armonea

Armonea vroeg voorstellen op bij verschillende leveranciers. “Proximus was de enige provider die op dat ogenblik een Software-Defined Wide Area Network (SD-WAN) kon aanbieden”, legt Frank uit. “Maar makkelijk was het niet. Er was heel wat overleg nodig om tot een voorstel te komen dat onze behoeften adequaat afdekte.”

SD-WAN bouwt een softwarelaag bovenop het netwerk om het dataverkeer tussen de sites, het personeel en de bewoners eenvoudig te beheren. “Dat is een vrij nieuw concept. Maar net door de goede dialoog met Proximus zijn we tot een oplossing gekomen die voldoet aan onze wensen.”

Complete make-over

In eerste instantie stelde Armonea een inventaris op van alle telefoonnummers, telefoon- en internetlijnen die er op de 86 sites in gebruik waren. Het zorgbedrijf zegde al die losse contracten op, om daarna op digitale telefonie en internetconnectiviteit over te stappen, aangestuurd en beheerd via SD-WAN. “Tegelijk moesten we ook onze servers vernieuwen. Die hadden we al eerder in een extern datacenter ondergebracht.”

Sluitstuk van de complete make-over van het Armonea-netwerk, is de nieuwe aanpak van security, met de implementatie van tweefactorauthenticatie, single sign-on en Identity & Access Management. “De uitrol van SD-WAN op de 86 sites is erg vlot verlopen, met dank aan de projectmanager van Proximus die samen met ons intern team kort op de bal speelden”, klinkt het. “Ook een 700 thin clients werden vervangen bij de uitrol van de connectiviteit.” Dat wist Armonea te appreciëren. “Het is een flexibiliteit die je niet altijd verwacht van een grote provider.”

SD-WAN is essentieel in het kader van onze verdere digitale transformatie.

Frank Verschueren, CSO bij Armonea

author

Sneller schakelen

Zowel de bewoners als de medewerkers genieten voluit van de extra bandbreedte, maar het gaat natuurlijk om veel meer dan dat. “Zoals gezegd: SD-WAN is essentieel in het kader van onze verdere digitale transformatie. We zullen er onder meer een Building Management System op uitrollen, waardoor we heel snel op incidenten kunnen reageren. Op het netwerk komen ook tools die videobellen voor de residenten eenvoudiger moet maken. Verder krijgt iedere medewerker een eigen login, om directe communicatie via het netwerk mogelijk te maken.”

Tot slot geeft SD-WAN aan Armonea de mogelijkheid om snel te schakelen: niet alleen om nieuwe toepassingen uit te rollen, maar ook om nieuwe sites in het netwerk op te nemen. “De netwerkbeveiliging is nu in handen van een professionele partner. Die beschikt over de expertise die wij zelf niet in eigen huis hebben. Tegelijk behouden we een duidelijk zicht op wat er op het netwerk gebeurt, zodat we de rol van de partner kunnen controleren en zonodig bijsturen.”

Armonea wil op IT-vlak een zo goed en veilig mogelijke omgeving aanbieden, zowel voor de medewerkers als voor de residenten. “Dat laat ons toe de best mogelijke zorg aan te bieden. En daar draait het uiteindelijk om.”

Bekijk de video

Frank Verschueren is sinds 2019 CSO bij Armonea. Hij is er verantwoordelijk voor IT, facility, greenfields en renovations. Armonea is een groep van 86 woonzorgcentra, assistentiewoningen en residenties. Zowat 6.500 medewerkers staan in voor de zorg en dienstverlening aan 9.000 residenten.

De voordelen van SD-WAN voor Armonea

Oplossing op maat van alle sites

“Bedrijven kiezen vaak één oplossing, die ze dan op al hun sites uitrollen”, legt Alexis Schewebach, Product Manager bij Proximus, uit “Met SD-WAN is het voor Armonea mogelijk om heel gericht de juiste tools uit te rollen op maat van bijvoorbeeld een residentie of een serviceflat. Voor een kleine site volstaat een gewone internetverbinding, terwijl op een grote site Proximus Explore aangewezen is. Tegelijk beheer je met SD-WAN het gehele netwerk om een optimalisering van de netwerkkosten te realiseren.”

Netwerksegmentatie

Alexis Schewebach: “SD-WAN laat netwerksegmentatie toe. Dat maakt het makkelijk de datastromen van elkaar te scheiden en prioriteiten aan te duiden. Tegelijk kun je goed zien wat er op het netwerk gebeurt, waardoor Armonea het verkeer efficiënter beheert.”

Managed service

Alexis Schewebach: “We bieden het SD-WAN als een sleutel-op-de-deur-oplossing. Het is een managed service. Flexibiliteit is hier het kernwoord: Armonea kan het SD-WAN bijsturen in functie van de evolutie van de netwerkbehoeften.”

Sigrid De Jonghe, Key Account Manager bij Proximus: “Security is voor Armonea heel belangrijk. Het bedrijf ondersteunt met een klein IT-team een netwerk van 86 woonzorgcentra. Vandaar de keuze voor een managed service, die in één beweging ook de complete beveiliging van het netwerk omvat. Op die manier beschikt Armonea met het SD-WAN over een flexibele, veilige en toekomstgerichte netwerkoplossing.”

Ontdek de voordelen van SD-WAN

Hulp bij de selectie van het juiste netwerk voor uw organisatie?

Contacteer een expert Nieuw venster

Accountants- en auditkantoor Vandelanotte kiest ervoor om hun netwerk op hun nieuwe digitale realiteit af te stemmen en vertrouwt op SD-WAN. Sindsdien verloopt hun werk efficiënter én veiliger.

Lees het klantenverhaal

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One