Wat is SASE?

Gepubliceerd op 03/07/2023 in Oplossingen & diensten

Secure Access Service Edge (SASE) is een transformerend concept dat een verandering ontketent op gebied van netwerkbeveiliging bij bedrijven. Maar wat is SASE nu precies? Duik in de basisprincipes van SASE en ontdek de kracht die het heeft om uw netwerk toekomstgericht aan te passen.

Wat is SASE?
  1. Wat is SASE (Secure Access Service Edge)?
  2. Waarom zouden bedrijven SASE moeten gebruiken?
  3. Wat zijn de voordelen van SASE?
  4. Waarom Proximus als partner voor de implementatie van een SASE oplossing kiezen?

Wat is SASE?

Secure Access Service Edge (SASE) is een manier om uw hernieuwde (steeds meer op de cloud gebaseerde) IT Infrastructuur, veilig te beheren. SASE is een concept dat efficiëntie in netwerkbeheer (SD-WAN) combineert met IT-beveiliging (SSE of Secure Service Edge) om de gedigitaliseerde onderneming een antwoord te kunnen bieden op een flexibel en extra beveiligd netwerk.

In zekere zin is SSE een aanvulling op de SD-WAN-belofte van een flexibeler netwerk door de beveiligingsperimeter uit te breiden. Vroeger werd de beveiliging verzekerd door traditionele firewalls in datacenters en filialen. Daardoor werden ook gebruikers en applicaties buiten die perimeter beveiligd, wat de ervaring en de beveiliging van eindgebruikers ten goede kwam (cloud- en SaaS-applicaties, tele- en thuiswerkers, enz.).

SASE maakt de virtualisatie en convergentie van netwerk en beveiliging mogelijk en vermindert de complexiteit voor IT-departementen door twee oplossingen in één te combineren.

Combineer SD-WAN en SASE

Waarom zouden bedrijven SASE moeten gebruiken?

Tegen 2025 voorspelt Gartner dat 65% van de ondernemingen individuele SASE-componenten zal hebben geconsolideerd in één of twee compatibele SASE-leveranciers, tegenover 15% in 2021.

Andrew Lerner, Gartner expert - Gartner Blog Network, December 20, 2022

Met de drang naar digitalisering is het corporate netwerk van bedrijven de afgelopen tien jaar ingrijpend veranderd. Het gebruik van publieke cloud-apps en -services is explosief gestegen. Elk jaar produceren bedrijven meer gegevens en steeds vaker worden deze gegevens opgeslagen in SaaS-applicaties in een publieke cloud.

Daarnaast zien we dat het aantal mobiele gebruikers en werknemers die op afstand werken in de lift zit. Na corona zien we een mix van thuis- en kantoorwerk. Werknemers loggen in op het bedrijfsnetwerk waar en wanneer ze dat willen.

Dankzij SASE kunnen deze bedrijven beveiliging, netwerken en policy's voor externe toegang beheren in één oplossing. Omdat cyberbedreigingen voortdurend evolueren, hebben organisaties oplossingen zoals SASE nodig die snel aanpassingen kunnen uitvoeren om deze geavanceerdere aanvallen te neutraliseren. Tot slot helpt SASE-organisaties bij het beheren van de kosten en het implementeren van meerdere beveiligings- en netwerkoplossingen.

Wat zijn de voordelen van SASE?

SASE stelt bedrijven in staat om in alle vertrouwen hun netwerken en beveiliging te beheren en tegelijkertijd een work-from-anywhere (WFA) personeelsbestand te ondersteunen. Dankzij de flexibiliteit die SASE biedt, kunnen bedrijven hun operationele efficiëntie en productiviteit verbeteren.

Veilig

Doeltreffende beveiligingsmaatregelen worden onder andere geïmplementeerd met Secure Web Gateways (SWG), Cloud Access Security Brokers (CASB) en Zero Trust Network Access (ZTNA). Dit alles met de bedoeling de verkeersstroom tussen de gebruiker en de applicatie binnen dezelfde service te verbeteren en te beveiligen.

Snelheid en flexibiliteit

Vereenvoudigd beheer waarmee u een gefragmenteerd IT-landschap kunt organiseren en interoperabiliteitsproblemen kunt beheren door een enkel dashboard te implementeren dat alle benodigde statistieken weergeeft.

Toegangsbeheer

Aanzienlijke vermindering van cyberbeveiligingsrisico's dankzij het zero-trust model dat SASE biedt. Zero trust staat voor een systeem dat het toegangsbeheer regelt zonder impact op de eindgebruiker en dat de cyberrisico's aanzienlijk vermindert.

Compatibiliteit

De SD-WAN underlay kan bestaan uit MPLS, internet en/of 4G/5G. Door gebruik te maken van verschillende toegangstypes en dit uit te breiden met meerdere circuits dankzij SD-WAN-functies verhoogt u de redundantie en beschikbaarheid van het netwerk.

Slimme routering

Toepassingsgerichte routering: elke toepassing krijgt de juiste prioriteit, connectiviteit en routering.

Toekomstbestendig

De flexibiliteit van SASE maakt het de intelligente netwerkoplossing van de toekomst, waardoor het zich kan aanpassen aan de steeds veranderende behoeften van bedrijven en opkomende technologieën kan omarmen.

Waarom Proximus als partner voor de implementatie van een SASE oplossing kiezen?

Bij Proximus hebben we de ervaring en de experts in huis om bedrijven te helpen bij het ontwerpen, implementeren en ontwikkelen van hun IT-omgeving. We zien SASE (Secure Access Service Edge) als een evolutie en onderdeel van een breder virtualisatie- en digitalisatieverhaal.

Proximus begeleidt u stap voor stap op weg naar SASE. U gaat uw bestaande investeringen in hardware en software immers niet terugdraaien. Zo werkt u geleidelijk toe naar een toekomstbestendige, hybride werkomgeving.

Proximus werkt samen met verschillende leveranciers op de markt om de beste oplossing te bieden voor uw behoeften en roadmap. Om u te helpen het volledige potentieel van SASE te ontsluiten, biedt Proximus een consultancy aan die u de juiste koers en inzichten meegeeft voor een succesvolle implementatie.

Omdat de behoeften van klanten sterk uiteenlopen, werken we met verschillende leveranciers aan de evolutie naar een ZTNA-architectuur (Zero Trust Network Access) of SASE-architectuur (Secure Access Service Edge) en zoeken we naar de beste technologische oplossing voor elke klant. Onze professionele diensten maken het verschil door een state-of-the-art architectuur te definiëren die beantwoordt aan de behoeften van vandaag en tegelijkertijd duurzaam en kosteneffectief is.

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Andere artikels van Proximus team