Veelgestelde vragen over 5G

Vind een antwoord op enkele van de meest voorkomende vragen over 5G, zoals: wat is 5G, waar en hoe kun je het gebruiken?

5G is de vijfde generatie van mobiele technologieën. Deze nieuwe technologie levert de infrastructuur om vorm te geven aan de digitale transformatie van de toekomst, omdat ze steunt op cloud computing, integratie en interoperabiliteit van geconnecteerde toestellen. Slimme steden en een digitale samenleving zullen maar echt mogelijk zijn dankzij de uitrol van 5G.

Met 5G surf je nog sneller dan vandaag! Uiteindelijk zul je tot tien keer sneller kunnen surfen dan op de bestaande 4G-netwerken. Tegelijk zul je een aanzienlijke verbetering van de latentie merken, waardoor het mobiele netwerk en de applicaties nog sneller zullen reageren.

Van dag tot dag wordt data verbruikt (voor video, muziek, gaming, gesprekken, enz.) en worden steeds meer toestellen (smartphones, tablets, sensoren, videocamera's, wearables, geconnecteerde toestellen, geconnecteerde auto's, enz.) gelijktijdig verbonden. 5G is de oplossing voor de toekomst, die een nog groter aantal toestellen ondersteunt, zonder enig kwaliteitsverlies en met meer betrouwbaarheid. 5G is ook groener omdat er minder energie verbruikt wordt om gegevens door te sturen.

Al deze voordelen zullen natuurlijk niet in één keer uit de lucht komen vallen. We zijn nu begonnen met de geleidelijke aanpassing van ons netwerk om alle voordelen van 5G te kunnen bieden, en het zal zeker nog enkele jaren duren vóór we van al die voordelen kunnen genieten, net als bij de ontwikkeling van eerdere technologieën.

5G van Proximus biedt je vandaag al hogere snelheden en vergelijkbare verbeteringen op het vlak van latentie, maar nog niet de volledige ervaring die op termijn mogelijk zal zijn.

Je zult het volgende nodig hebben:

  • 5G-bereik op je mobiele telefoon: bekijk onze kaart met het netwerkbereik.
  • Een toestel dat compatibel is met het Proximus 5G-netwerk: bekijk ons huidige aanbod.  We werken voortdurend samen met leveranciers om ons aanbod zo snel mogelijk uit te breiden. Er zijn andere 5G-toestellen op de Belgische of buitenlandse markt, maar op dit moment werken andere toestellen niet op het Proximus 5G-netwerk. 
  • Een 5G mobiel tariefplan: bekijk de mobiele tariefplannen voor privéklanten of business.

Voor onze lancering in april kun je een snelheidsverbetering tot 30% (afhankelijk van de dekking en het apparaat) verwachten en dit percentage zal in de toekomst toenemen.

Latentie is de reactietijd of de tijd die nodig is voor gegevens om van jouw toestel naar hun bestemming te gaan en terug.

Dankzij de lagere latentie die 5G biedt, zul je alles veel sneller en zonder vertraging kunnen doen, zoals:

  • Een liveconcert in real time bekijken op afstand met een hologram van de zanger en zijn band op het podium.
  • Virtual reality en latentie zullen je een echte winkelervaring bieden, alsof je persoonlijk in de winkel zou rondlopen!

Momenteel is 5G-roaming niet beschikbaar voor toeristen op bezoek in België, maar roamen kan nog steeds op de 3G- en 4G-netwerken van Proximus.

Je kunt 5G in het buitenland gebruiken. Kijk wel na of je toestel compatibel is en of je mobiel tariefplan het toelaat. Is dat niet het geval, maak je dan geen zorgen, in het buitenland kun je nog steeds de 3G- en 4G-netwerken gebruiken.

Landen waar 5G beschikbaar is: Arabische Emiraten, Bahrein, Brazilië, Bulgarije, Canada, China, Denemarken, El Salvador, Estland, Filipijnen, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groenland, Hong Kong, Hongarije, Ierland, Israël, Italië, Japan, Koeweit, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Monaco, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oman, Oostenrijk, Polen, Portugal, Qatar, Roemenië, Saoedi-Arabië, Singapore, Slovenië, Spanje, Taiwan, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Zweden, Zwitserland. (*Dit is een update van februari 2022)

In het begin kan het 5G-bereik binnenshuis beperkt zijn in vergelijking met 4G. Maar dit zal verbeteren aangezien Proximus de komende jaren alles in het werk zal stellen om een duurzaam 5G-netwerk (binnen- en buitenshuis) uit te rollen.

Je hebt een toestel nodig dat compatibel is met het Proximus 5G-netwerk. Als je toestel niet 5G-compatibel is, zal het niet in staat zijn om het 5G-netwerk te detecteren.

Wees gerust: Als je een 5G-toestel hebt, maar je bevindt je ergens waar er geen 5G-bereik is, dan kan je toestel gebruik maken van ons 2G/3G/4G-netwerk.

Elke operator ter wereld gebruikt ook andere parameters voor het 5G-netwerk. Daarom moet je toestel worden aangepast aan het land en jouw operator via een software-update die door de fabrikant van je toestel wordt geleverd. Bekijk ons huidige aanbod. We werken voortdurend samen met leveranciers om ons aanbod zo snel mogelijk uit te breiden.

Ja, je hebt een specifiek 5G mobiel tariefplan nodig. Bekijk de mobiele tariefplannen voor privéklanten of business.

Proximus is altijd al een pionier geweest inzake netwerkontwikkeling, en we willen deze traditie voortzetten met de uitrol van 5G. We waren de eerste operator in België om 5G in 2016 te testen en we waren de eerste met een succesvolle test buitenshuis in 2018.

Maar de uitrol van 5G en de optimalisering ervan zullen jaren duren. Het is niet iets dat van vandaag op morgen zal gebeuren. We werken hard en investeren veel om de 5G-ervaring zo snel mogelijk aan een groter publiek te bieden. Kijk waar 5G al beschikbaar is op onze kaart met het netwerkbereik.

  • Hogere snelheid: In de toekomst zal 5G uiteindelijk snelheden tot 2,94 Gbit per seconde mogelijk zal maken. Het is perfect voor het afspelen en downloaden van steeds grotere video's op je smartphone of tablet. Maar je zult ook even vlot als thuis online en met andere spelers kunnen gamen.
  • Meer capaciteit: we gebruiken steeds meer mobiele data tegelijkertijd en we willen steeds meer toestellen verbinden. Dankzij 5G zal jet mogelijk zijn om meer toestellen aan te sluiten (Internet of Things, Connected car, enz.), zonder onderbreking van de connectiviteit. Met 5G zullen we ook voorrang en meer betrouwbaarheid kunnen verlenen aan bepaalde diensten, bijvoorbeeld hulpdiensten.
  • Snellere reactietijden: dit is erg belangrijk wanneer je online gamet of je virtualrealitybril gebruikt. Het voorkomt beeldvertraging, die je ziek zou kunnen maken wanneer je VR gebruikt. 5G zorgt voor een sterke vermindering van de latentie, waardoor het ideaal is voor autonome auto's, automatische drones en tal van IoT-toepassingen. Dankzij zijn hoge capaciteit ondersteunt 5G ook high-definition video en applicaties op basis van virtual reality.