Wat is TikTok en hoe veilig is het voor jouw kids?
Gepubliceerd op 20/02/2023 in Apps
TikTok is al een tijdje een ware sensatie bij kinderen. Via de applicatie maken en delen ze eenvoudig video’s met vrienden of zelfs met een ruimere groep TikTok-gebruikers. Logisch dus dat je je als ouder wel wat zorgen durft maken. Wat doen je kids precies op TikTok en is de app wel veilig? In deze blog krijg je een antwoord op je meest prangende vragen.

Nieuw is TikTok niet, want de applicatie werd al in 2016 gelanceerd. Nu is het een van de snelst groeiende socialemediakanalen ter wereld. TikTok is bijzonder populair in Aziatische landen. Geen toeval, want de app is door een Chinees bedrijf bedacht. In China bestaat er overigens een lokale versie, genaamd Douyin. Door beperkingen vanuit de overheid staat de Chinese variant los van de versie die wij gebruiken.
Wereldwijd had TikTok op het einde van 2022 al meer dan 1 miljard gebruikers . Via Google Play en de App Store is TikTok bovendien al 2,6 miljard keer gedownload. Daarmee liet de app vorig jaar andere populaire sociale media zoals Facebook, Instagram en YouTube, ver achter zich. Vooral tieners zijn gek op de applicatie, want meer dan 30 procent van de gebruikers is tussen de 10 en 19 jaar oud.
Wat is TikTok?
TikTok is een video-app waarmee je jezelf filmt terwijl je danst of zingt. Vervolgens kan de maker de video nog wat bewerken en effecten toevoegen alvorens het resultaat met vrienden of volgers te delen. De meeste filmpjes duren ongeveer 15 seconden. De beelden kunnen ook meteen op andere sociale media zoals Facebook geplaatst worden.
De meeste video’s op TikTok zijn heel onschuldig en leuk om te zien. Het is eigenlijk een ideaal platform voor iedereen die z’n creativiteit de vrije loop wil laten. Veel volwassenen weten niet hoe TikTok werkt of wat je ermee doet, maar je kinderen hebben er vast op z’n minst al wel van gehoord.
Hoe veilig is TikTok?
Dat brengt ons natuurlijk bij een belangrijke vraag: is TikTok veilig voor je kinderen? Zo bestaat er van Youtube Kids een kindvriendelijke versie waarop expliciete content sowieso niet beschikbaar is. Lees hier alles wat je moet weten over YouTube Kids.
Die variant is er bij TikTok niet en het valt dan ook af te raden om de applicatie door hele jonge kinderen te laten gebruiken. Voor tieners is TikTok niet gevaarlijker dan andere sociale media zoals Instagram of Snapchat. Ook daar deel je immers video’s en foto’s met gebruikers van alle leeftijden en kunnen kinderen in principe ook expliciete content tegenkomen. In dat geval is het belangrijk om die beelden zo snel mogelijk te rapporteren.
Restricted Mode en Family Pairing, de kindvriendelijke modus van TikTok
Natuurlijk is TikTok zich bewust van de risico’s die bij het gebruik van de app komen kijken. Om hun jongste gebruikers te beschermen, hebben ze een extra feature toegevoegd. Die laat ouders toe om het gebruik van de app beter te reguleren.
Je hebt als ouder verschillende opties om het TikTok-account van je kind te beschermen:
- Screen Time Management: niet alleen wat je deelt is belangrijk, veel kinderen zitten een groot deel van de dag filmpjes op TikTok te bekijken. Daarom maakt de app het mogelijk om een gebruikslimiet in te stellen. Is die tijd verstreken, dan kunnen de kids TikTok de rest van de dag niet meer gebruiken.
- Privéberichten: met TikTok stuur je ook privéberichten naar elkaar. Ouders krijgen de mogelijkheid om zelf te kiezen wie hun kinderen berichten mag sturen. Maak dus goed gebruik van deze filter. Voor wie dan nog niet gerust is, bestaat er zelfs een radicalere oplossing: hun privéberichten volledig uitschakelen.
- Restricted Mode: hiermee blokkeer je alle inhoud die niet geschikt is voor de ogen van je kinderen. Je zorgt er dus voor dat ze minder risico lopen om op een choquerende video te stoten. Kom je toch een video tegen die door de mazen van het net geglipt is, dan kan je die makkelijk rapporteren. Je zet de Restricted Mode aan via je profielpagina op TikTok. Daar klik je op “Menu” bovenaan de pagina en vervolgens op “Settings and privacy”. Onder het tabje “Content preferences” vind je de optie “Restricted Mode”.
- Video keyword filters: met deze optie kan je filteren welke video’s je kind juist te zien krijgt. Deze optie vind je ook in het tabje “Content preferences” en je kan tot wel 100 keywords of hashtags toevoegen waarvoor je kind geen filmpjes meer te zien zal krijgen.
- Family Pairing: met deze optie kan jij als ouder jouw TikTok-account linken aan dat van je kind en zo verschillende instellingen voor ouderlijk toezicht aanpassen, zoals waarnaar je kind kan zoeken, of het account privé of publiek is, wie comments kan geven op video’s van je kind en nog veel meer. Je vindt de optie onder “Settings and Privacy” in het menu.
Nog meer tips voor ouders
Met al deze features van TikTok komen ouders dus al heel ver. En er zijn nog meer dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat je kind in alle veiligheid van deze leuk app kan genieten:
- Beperk het aantal mensen dat video’s van je kind kan bekijken.
Als je een account op TikTok aanmaakt, staat dat automatisch op ‘openbaar’, maar dat kan je in de instellingen meteen aanpassen. Als je een account ‘privé’ maakt, kan je enkel nog video’s delen met mensen die je zelf als volger hebt goedgekeurd. Verder heb je ook de mogelijkheid om aan te geven dat je account niet als suggestie voor andere gebruikers mag verschijnen. - Leer je kind veilig om te gaan met TikTok.
Ook met de juiste privacy-instellingen is het voor kinderen in principe niet moeilijk om ze te omzeilen. Een account is immers snel weer op ‘openbaar’ gezet. Daarom vertel je kinderen best waarom ze voorzichtig moeten zijn met het delen van content op TikTok, en bij benadering op alle sociale media. - Probeer het zelf uit!
Tot slot is het natuurlijk altijd een goede raad om zelf te gaan bekijken wat TikTok inhoudt. Maak dus een account aan (je hoeft immers zelf geen video’s te delen) en word vrienden met je kind. Dan kan je meteen ook volgen wat hij/zij allemaal uitspookt.
Conclusie: TikTok is een leuke app die helemaal niet gevaarlijk is wanneer je kinderen er verstandig mee omgaan. Als je het goed aanpakt, is het de perfecte voorbereiding om op latere leeftijd ook met andere sociale media voorzichtig om te springen. En wat creativiteit betreft, haalt TikTok zeker het beste in je kids naar boven.
Op zoek naar het ideale mobiele abonnement voor je kids? Van een bescheiden bundel tot alles onbeperkt: aan jou de keuze!
Vergelijk nu alle mobiele abonnementenEn controleer je graag het budget? Met FullControl gaan je kinderen nooit over het afgesproken maandelijkse bedrag. Zo ben je helemaal gerust.
Sophie
Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun