Wat is TikTok en is het gevaarlijk voor jouw kids?

Gepubliceerd op 04/10/2023 in Apps

TikTok is al een tijdje een ware sensatie bij kinderen. Via de applicatie maken en delen ze eenvoudig video’s met vrienden of zelfs met een ruimere groep TikTok-gebruikers. Logisch dus dat je je als ouder wel wat zorgen durft maken. Is TikTok veilig voor kinderen? We zochten het uit.

Wat is TikTok en is het gevaarlijk voor jouw kids?

Nieuw is TikTok niet, want de applicatie werd al in 2016 gelanceerd. Zeven jaar later is het het snelst groeiende sociale medium ooit. Vooral in Aziatische landen is TikTok een echte sensatie. Geen toeval, want de app is door een Chinees bedrijf bedacht. In China bestaat er overigens een lokale versie, genaamd Douyin. Door beperkingen vanuit de overheid staat de Chinese variant los van de versie die wij gebruiken.

Wereldwijd had TikTok op het einde van 2022 al meer dan 1 miljard gebruikers. Via Google Play en de App Store is TikTok bovendien al 2,6 miljard keer gedownload. Daarmee liet de app vorig jaar andere populaire sociale media zoals Facebook, Instagram en YouTube, ver achter zich. Vooral tieners zijn gek op de applicatie, want meer dan 30 procent van de gebruikers is tussen de 10 en 19 jaar oud.


Wat is TikTok?

TikTok is een video-app waarmee je jezelf filmt terwijl je allerlei dingen doet: playbacken door een liedje aan je video toe te voegen, dansen, humoristische scenario’s, tutorials of gewoon mini-vlogs. Je kan vervolgens een heleboel effecten aan je video toevoegen om unieke clips te maken en je eigen stijl te creëren. Hoewel het mogelijk is om video's van 10 minuten op TikTok te plaatsen, zijn de meeste virale creaties tussen de 15 en 30 seconden lang, en dat is de kracht van de applicatie. En natuurlijk kan je je creaties delen op andere sociale netwerken zoals Facebook en Instagram.

De meeste video's die worden gedeeld op TikTok zijn onschuldig en leuk om naar te kijken. Het is simpelweg het perfecte platform om je creativiteit de vrije loop te laten, en dat is waarschijnlijk de reden waarom het zo succesvol is. Veel volwassenen hebben nog nooit gehoord van TikTok of hoe het werkt, maar je mag er zeker van zijn dat je kinderen alle kneepjes van het vak kennen.


Is TikTok gevaarlijk?

Dat brengt ons natuurlijk bij een belangrijke vraag: is TikTok veilig voor je kinderen? Zo bestaat er van Youtube Kids een kindvriendelijke versie waarop expliciete content sowieso niet beschikbaar is. Lees hier alles wat je moet weten over YouTube Kids.

Die variant is er bij TikTok niet en het valt dan ook af te raden om de applicatie door hele jonge kinderen te laten gebruiken. Voor tieners is TikTok niet gevaarlijker dan andere sociale media zoals Instagram of Snapchat. Ook daar deel je immers video’s en foto’s met gebruikers van alle leeftijden en kunnen kinderen in principe ook expliciete content tegenkomen. In dat geval is het belangrijk om die beelden zo snel mogelijk te rapporteren.


Restricted Mode en Family Pairing, de kindvriendelijke modus van TikTok

Natuurlijk is TikTok zich bewust van de risico’s die bij het gebruik van de app komen kijken. Om hun jongste gebruikers te beschermen, hebben ze een extra feature toegevoegd. Die laat ouders toe om het gebruik van de app beter te reguleren.

Je hebt als ouder verschillende opties om het TikTok-account van je kind te beschermen:

 • Schermtijdbeheer: met deze functie kunnen ouders dagelijkse gebruikslimieten instellen voor hun kinderen. Als een tiener de vooraf ingestelde tijdslimiet bereikt, kan hij of zij de applicatie niet meer gebruiken.
 • Privéberichten: naast de tijd die wordt besteed aan de Nieuwsfeed, kunnen ouders ook de manier waarop hun kinderen chatten in privéberichten modereren. Ze kunnen filteren wie berichten naar hun kinderen mag sturen. Tot slot bestaat er nog een meer radicale oplossing: instant messaging kan volledig worden uitgeschakeld.
 • Beperkte modus: De beperkte modus blokkeert inhoud die ongepast is voor kinderen of tieners. Op deze manier is er geen risico dat je een schokkende video tegenkomt. Als je een video tegenkomt die door de mazen van het net is geglipt, kan je die eenvoudig melden. Je activeert de beperkte modus via je profielpagina op TikTok. Klik daar op "Menu" bovenaan de pagina en vervolgens op "Instellingen en vertrouwelijkheid". Onder het tabblad "Inhoudsvoorkeuren" vind je de optie "Beperkte modus".
 • Trefwoordfilters: met deze optie kan je de video's filteren die je kind kan zien. Deze optie is ook te vinden op het tabblad "Inhoudsvoorkeuren" en je kan tot 100 trefwoorden of hashtags toevoegen die je kind niet meer te zien krijgt.
 • Family Pairing: met deze optie kan je als ouder jouw TikTok-account koppelen aan het account van je kind en zo verschillende instellingen voor ouderlijk toezicht aanpassen, zoals waar je kind naar mag zoeken, of het account privé of openbaar is, wie commentaar mag geven op de video's en nog veel meer. Je vindt de optie onder "Instellingen en privacy" in het menu.

Nog meer tips voor ouders

Met al deze features van TikTok komen ouders dus al heel ver. En er zijn nog meer dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat je kind in alle veiligheid van deze leuk app kan genieten:

 • Praat met je kind over de mogelijke gevaren van TikTok:
  het beste advies dat we je kunnen geven is om voortdurend met je kind(eren) te praten over hun activiteiten op de app. Het doel is om ze bewust te maken van het feit dat er veel mensen met slechte bedoelingen op TikTok zitten. Je kinderen kunnen in contact komen met allerlei stalkers, of erger nog, seksuele roofdieren. In het ideale geval zouden ze hierop voorbereid moeten zijn, zodat ze gepast kunnen reageren. Maar pas op: het gaat twee kanten op. Op TikTok, net als op internet in het algemeen en in de echte wereld, moeten je je kinderen leren anderen te respecteren en dat elke actie gevolgen heeft, zelfs op TikTok.
 • Leer je kind veilig om te gaan met TikTok.
  Ook met de juiste privacy-instellingen is het voor kinderen in principe niet moeilijk om ze te omzeilen. Een account is immers snel weer op ‘openbaar’ gezet. Daarom vertel je kinderen best waarom ze voorzichtig moeten zijn met het delen van content op TikTok, en bij benadering op alle sociale media.
 • Probeer het zelf uit!
  Tot slot is het natuurlijk altijd een goede raad om zelf te gaan bekijken wat TikTok inhoudt. Maak dus een account aan (je hoeft immers zelf geen video’s te delen) en word vrienden met je kind. Dan kan je meteen ook volgen wat hij/zij allemaal uitspookt.

Conclusie: TikTok is een leuke app die helemaal niet gevaarlijk is wanneer je kinderen er verstandig mee omgaan. Als je het goed aanpakt, is het de perfecte voorbereiding om op latere leeftijd ook met andere sociale media voorzichtig om te springen.

Op zoek naar het ideale mobiele abonnement voor je kids? Van een bescheiden bundel tot alles onbeperkt: aan jou de keuze!

Vergelijk nu alle mobiele abonnementen

En controleer je graag het budget? Met FullControl gaan je kinderen nooit over het afgesproken maandelijkse bedrag. Zo ben je helemaal gerust.

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie