YouTube Kids: alles wat je moet weten

Gepubliceerd op 27/01/2020 in Apps

YouTube Kids: alles wat je moet weten

Ze kijken graag naar Peppa Pig, willen naar het liedje Baby Shark luisteren, … Van zodra de kinderen je tablet in handen krijgen, blijven ze aan YouTube gekluisterd. Natuurlijk wil je hen niet zomaar op het videokanaal loslaten, opdat ze niet op filmpjes zouden stoten die niet voor hun oogjes geschikt zijn. Gelukkig is YouTube Kids er ook in het Nederlands.

Wil je weten hoe je YouTube Kids gebruikt, zodat jij zorgeloos iets anders mag doen terwijl de kinderen rustig naar leuke tekenfilms kijken? Hieronder lees je alles wat je moet weten.

Wat is YouTube Kids?

YouTube Kids bestaat in de Verenigde Staten al een vijftal jaar, maar in België moesten we er tot begin 2019 op wachten. Google, de eigenaar van YouTube, wil met de applicatie gezinsvriendelijke content bieden. De video’s zijn onderverdeeld in vier categorieën: shows, muziek, leren, en ontdekken.

In tegenstelling tot op YouTube zelf, waar je ook heel veel filmpjes voor kinderen terugvindt, zijn de video’s hier gefilterd. Je kids lopen dus geen risico om plots een ongepaste of gewelddadige video te zien. Er staan op YouTube Kids ook heel wat leuke kanalen. Zo vind je er bijvoorbeeld filmpjes van Studio 100 en Ketnet.


Wat zijn de voordelen van YouTube Kids?

YouTube Kids heeft natuurlijk een pak voordelen ten opzichte van de originele versie voor volwassen gebruikers. Niet alleen is de content gefilterd, als ouder mag je ook nog eens zelf bepalen welke video’s je kind te zien krijgt. Wil je bijvoorbeeld dat ze iets bijleren? Selecteer dan een videocollectie met instructieve filmpjes over onderwerpen zoals wetenschap en techniek.

Het menu is heel eenvoudig, zodat kinderen het gemakkelijk bedienen zonder om de vijf minuten aan je mouw te komen trekken. YouTube Kids is gelukkig ook helemaal gratis te gebruiken. In ruil speelt de applicatie wel advertenties af, maar ook die zijn grondig gecontroleerd. Zo zal je nooit reclame zien voor voeding, drank of games. Wie ook de resterende advertenties niet wil zien, neemt best een YouTube Premium-abonnement.

Natuurlijk werkt YouTube Kids niet zonder internetverbinding en met Epic combo heb je alles wat je nodig hebt: supersnel en stabiel internet thuis, en eindeloze data voor video-apps zoals YouTube voor onderweg.


Hoeveel controle heb je als ouder?

We vertelden al dat je mag kiezen welke video’s je kind ziet en welke niet, maar YouTube heeft nog veel meer opties om het ouderlijk toezicht te regelen:

  • Je bepaalt hoelang je kind kan kijken door de schermtijd te beperken. Met zo’n timer zorg je er dus voor dat je kinderen nooit te lang voor het scherm blijven zitten en bijgevolg vaker bewegen.
  • Wil je graag weten wat je kind allemaal bekeken heeft? Dan krijg je op de pagina ‘Nog een keer kijken’ een interessant overzicht. Je merkt ook meteen welke onderwerpen hij/zij interessant vindt.
  • Behalve content blokkeren, mag je ongepaste video’s ook markeren. Dan zal Google een kijkje nemen, want mogelijk is de video ook voor andere kids niet geschikt.

Bovendien heb je de mogelijkheid om voor elk kind een apart profiel aan te maken. Je richtlijnen zijn misschien anders voor het oudste dan voor het jongste lid van je gezin. Zo stel je voor iedereen dus aparte voorkeuren in.


Waar vind je YouTube Kids?

Er bestaat zowel een mobiele applicatie als een webversie van YouTube Kids. Voor de pc-versie ga je naar youtubekids.com en maak je eerst een account aan. Volg de instructies om je voorkeuren in te stellen. Het volstaat om een Google-account te hebben en de geboortedatum van je kind in te vullen.

De mobiele app is zowel voor Android als iOS beschikbaar. Van zodra je de app gedownload hebt, volg je eveneens de instructies om je account in te stellen. Natuurlijk is de app op een tablet voor kleine kinderen iets eenvoudiger dan op een pc met toetsenbord. Bovendien kunnen ze de app met hun stem bedienen.


Hoe kies je de juiste taal voor YouTube Kids?

Ook dit is heel eenvoudig. In België bestaan twee versies: een Nederlandstalige en een Franstalige. Je IP-adres doet de rest en zal automatisch de app in de juiste taal selecteren. Opgelet dus als je VPN gebruikt, want dan kan je nog wel op de verkeerde taal uitkomen.


Nu ben je er helemaal klaar voor! Of toch bijna, want je wil natuurlijk niet dat de kids beginnen schreeuwen of huilen omdat hun favoriete cartoon niet wil afspelen. Met Epic combo geniet je thuis van een supersnelle internetverbinding en krijg je eindeloze data die je op YouTube mag gebruiken. Zo laat je de kinderen overal zonder zorgen filmpjes bekijken.

Ontdek nu Epic combo!

En dat is niet alles! Je hebt ook eindeloze data voor andere video-apps zoals Netflix, en voor muziekapps zoals Spotify of Apple Music, en je surft er zelfs onbeperkt mee op de sociale media. Bovendien geniet je van TV op al je schermen met de Pickx TV app.

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie

Categorieën