Hoe je huis schoonmaken bij een verhuis

Gepubliceerd op 09/01/2023 in Gouden tips van…

Verhuizen is altijd een memorabel moment in een mensenleven. Enerzijds geeft het ons een kick, want het is toch wel een sprong in het onbekende en het brengt heel wat veranderingen met zich mee. Anderzijds heeft het ook z’n negatieve kantjes, want hoe zit het bijvoorbeeld met de schoonmaak ? Je moet je oude appartement of huis proper achterlaten voor de nieuwe bewoners, en ook je nieuwe woning verdient meteen een forse poetsbeurt. Hoe maak je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk ? Lees nu ons advies!

Hoe je huis schoonmaken bij een verhuis

Er staan natuurlijk genoeg schoonmaakbedrijven in de rij, die je huis met plezier van vloer tot plafond komen kuisen. Daar hangt echter een flink prijskaartje aan vast. En in de periode van een verhuis wil je wellicht zoveel mogelijk extra kosten vermijden. Daarom geven we nu enkele tips voor het schoonmaken na een verhuis, waarmee je zelf aan de slag kunt. Je hoeft er zelfs geen peperdure schoonmaakproducten voor te kopen. Je huis ziet er nadien picobello uit én je houdt een flinke som geld op zak, voor plezantere dingen.


1. Bereid je woning voor op de grote schoonmaak na je verhuis

Voor je de borstels en vodden bovenhaalt, is het belangrijk om je huis of appartement voor te bereiden op de schoonmaak. In een ideaal scenario maak je uiteraard eerst je hele woning leeg. Jammer genoeg is dat niet altijd mogelijk wanneer je bijvoorbeeld maar één dag hebt om alles te verhuizen. Of misschien heb je in je nieuwe woning nog geen plaats om al je spullen te stockeren. Zorg in dat geval dat je zoveel mogelijk dozen, bakken en andere verpakkingsmiddelen hebt om al je eigendommen veilig op te bergen.

Bedek vervolgens alle meubelstukken, zodat niets beschadigd kan worden. Schuif alles ook zo dicht mogelijk bij elkaar om te vermijden dat je bij het poetsen obstakels tegenkomt. Klaar? Dan kan de schoonmaak beginnen!

Als je alles hebt ingepakt, ben je trouwens ook meteen op de verhuis zelf voorbereid. Natuurlijk wil je je spullen niet zomaar willekeurig in een doos proppen. Dan ga je in je nieuwe huis de eerste weken niets terugvinden. Gelukkig bestaan er apps die je hierbij helpen. Download bijvoorbeeld Sortly op je smartphone. Dit werkt heel eenvoudig: je maakt een foto van je spullen en duidt aan in welke doos je een item wegsteekt. Wanneer je dan iets nodig hebt, hoef je enkel op je app te kijken en niet eerst iedere doos uit te laden.

Sortly is gratis te downloaden voor Android en iOS.


2. Begin met de kleine details

Zeker als je appartement of huis vrij groot is, dreig je door tijdsgebrek of vergetelheid de kleine details te negeren. Begin daarom met de dingen waarvan je denkt dat je ze op het einde nog wel kunt doen.

Een typisch voorbeeld: je hebt in de loop der jaren wellicht een paar gaten in de muur geboord om foto’s of andere dingen op te hangen. Je huisbaas vraagt misschien om de woonst in z’n oorspronkelijke staat te verlaten. Dan moet je al die gaatjes opvullen. Een vervelend taakje, dus doe het zo snel mogelijk.

Wist je overigens al dat je geen duur product moet gebruiken om zo’n gaatje op te vullen? Een beetje tandpasta is al voldoende. Zeker voor de kleinste gaatjes die je bijvoorbeeld met spijkers en punaises hebt gemaakt. Zorg er dan wel voor dat de tandpasta dezelfde kleur als de muur heeft. Zeker voor een witte muur is dit een handige oplossing. Breng de tandpasta zowel in het gaatje als op de contouren aan. Even gladstrijken en wachten tot alles netjes is opgedroogd, en je bent klaar! Mastiek of stopverf is een alternatief voor tandpasta.


3. Ga vervolgens het stof te lijf

Je hoeft nog steeds geen water en zeep boven te halen, want eerst moet al het stof in je huis verwijderd worden. Alweer een vervelend karweitje, maak het jezelf dus zo gemakkelijk mogelijk door de juiste materialen aan te schaffen.

Denk maar aan een kleefborstel of een zeemvel. Begin met de grote meubelen en ga verder met kasten en planken. Vergeet zeker niet om ook de lampen en andere decoratieve voorwerpen een flinke poetsbeurt te geven, tenzij je die natuurlijk mee verhuist.

Heb je rolluiken? Dan is er een eenvoudige manier om opgehoopt stof te verwijderen. Neem een keukentang en bevestig met behulp van elastische banden een zeemvel op elk uiteinde van de tang (zie foto hiernaast).

Daarna is het tijd om de hulp van je beste schoonmaakvriend in te roepen: je stofzuiger! Ga al het stof op de vloer of op het tapijt te lijf, en laat geen enkel hoekje onaangeroerd. Blijven je tapijten liggen voor de nieuwe bewoners en heb je een paar vlekken gemaakt? Gelukkig bestaat ook hier een oplossing voor: meng ¼ kopje zout, ¼ kopje borax en ¼ kopje azijn, en brengt dit mengsel op alle vlekken aan. Laat dit volledig opdrogen en ga er nadien nog eens met de stofzuiger over.

Vlotjes en zonder zorgen naar je nieuwe adres? Ga voor orde in de chaos! Download nu jouw volledige verhuis-checklist en ontdek een pak meer tips and tricks.


4. Reinig nadien met water

Als je dat allemaal gedaan hebt, mag je eindelijk je dweil in de strijd werpen. Wie het zich echt gemakkelijk wil maken, koopt een emmer met bijgeleverde dweil die perfect in de emmer past. Zo hoef je jezelf nooit te bukken om de vod uit te wringen. Dat is uiteraard veel gezonder voor de rug en je spaart er ook heel wat tijd mee uit.

Heb je tegels die je moet poetsen? Wrijf met je dweil dan extra stevig over de voegen. Daar stapelt zich immers het meest vuil op. Moeten ook de muren nog een poetsbeurt krijgen? Geen probleem, je hebt enkel een spons, bleekmiddel en wat spierkracht in je armen nodig.


5. En onthou: de badkamer is het belangrijkste tijdens je schoonmaak

Van alle ruimten in je huis of appartement is de badkamer wellicht de belangrijkste om eens flink schoon te maken. Bezoekers beoordelen de volledige woning vaak op basis van de staat waarin de badkamer verkeert. Zeker als je nog op zoek bent naar kopers of nieuwe huurders, is het dus van kapitaal belang dat de hele badkamer blinkt.

Heb je een badkuip? Vul deze dan met water en voeg er azijn en een paar citroenschijfjes aan toe. Niet om een zomerse cocktail te bereiden, maar het mengsel is een natuurlijke oplossing om de badkuip echt proper te krijgen. Uiteraard kan je ook gewoon een spons en reinigingsmiddel bij de hand nemen om je badkuip als vanouds te doen schitteren.

Voor de wastafel heb je een antikalkproduct nodig om te kranen op te knappen. De rest van de gootsteen kan je net zoals de badkuip met azijn reinigen. Ga er nadien nog eens met een spons, warm water en een scheutje afwasmiddel overheen. Wedden dat je wastafel er zo goed als nieuw zal uitzien? Je kunt hetzelfde doen met de spoelbakken in de keuken.

Tot slot komen ook de toiletten aan de beurt. Hier bestaan tonnen producten voor, maar wie opnieuw een eenvoudige en natuurlijke oplossing verkiest, kan andermaal een doeltreffend mengsel bereiden. Neem deze keer een halve tas azijn en voeg een eetlepel zuiveringszout toe. Laat alles 30 minuten in de wc-pot intrekken en ga er daarna nog eens met een vod over. Deze oplossing werkt ook uitstekend voor je gootsteen, als die minder aangename geurtjes zou verspreiden.


6. Eindig je schoonmaak steeds met een nette keuken

De keuken is zonder twijfel de plaats waar je altijd het meeste werk hebt. Telkens wanneer we koken, maken we de keuken vuil. Misschien heb je dus al heel wat reinigingsproducten voor je keuken in huis. Indien dat niet het geval is, hebben we opnieuw een paar heel doeltreffende oplossingen. Voor de koelkast gebruik je gewoon wit azijn.

Als je oven vuil is, vul je een spuitfles met water en soda. Spuit dit mengsel op de binnenkant van je oven en laat een half uurtje rusten. Wrijf er tot slot nog eens met een spons over en je keuken ziet er weer helemaal uit zoals in de etalage.


Wil je er zeker van zijn dat je niets vergeten bent, als het over je verhuis gaat? Dan hebben we nog iets extra voor je: een complete checklist, van 3 maanden voor je verhuis tot de grote dag zelf. Plus: een reeks handige tips en tricks.

Ontdek er hier alles over

Erik

Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.

Andere artikels van Erik