Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Opslag en back-up van levensbelang

Gepubliceerd op 19/12/2014 in Klantenverhalen

Opslag en back-up van levensbelang

Met de fusie van twee ziekenhuisnetten tot de nieuwe ziekenhuisgroep EpiCURA ontstond de nood aan een nieuwe strategie voor dataopslag. Proximus bedacht een veilige en beschikbare omgeving op basis van NetApp-technologie.

EpiCURA is het resultaat van de fusie tussen twee ziekenhuisgroepen (RMHS en CHHF) en telt drie ziekenhuizen en vier gespecialiseerde centra. Hun missie? Een combinatie bieden van kwaliteitsvolle geneeskunde, lokale zorgverlening, de nieuwste technologie en een goede sfeer. EpiCURA telt 875 bedden, en er komen er nog volop bij. Er worden grote renovatiewerken uitgevoerd zodat ons dynamische team kan werken in een optimaal zorgzamer. De samenwerking is het gevolg van de herziening van het ziekenhuisaanbod. Die kwam er in 2006 op initiatief van minister Rudy Demotte. Het doel? De concurrentie tussen de lokale ziekenhuizen verminderen en de hele bevolking een volledig medisch aanbod aanbieden. Proximus heeft eerst een WAN ontwikkeld die de sites van Ath, Baudour, Hornu, Frameries, Beloeil, Dour en Boussu met elkaar verbindt. Daarnaast heeft het IT-team van de ziekenhuisgroep zijn nieuwe behoeften aan opslagruimte geëvalueerd.

Oude clusters op nieuwe infrastructuur
“De opslagomgeving van het ziekenhuis in Baudour was aan vervanging toe en er liep al een storageproject in Hornu”, zegt Bruno Liénard, CIO bij EpiCURA. “We hebben van de gelegenheid gebruikgemaakt om meteen de hele groep van nieuwe opslag te voorzien, en daarbij tegelijk een oplossing voor disaster recovery uit te werken.” Proximus tekende een nieuwe omgeving uit op basis van de MetroCluster-architectuur van NetApp. In de praktijk vond een consolidatie plaats van de drie oude clusters op de nieuwe infrastructuur, uitgebouwd op de sites van Baudour en Hornu. De twee sites zijn verbonden met een dubbele DWDM-link van 4 Gbps. “We hebben onderzocht welke inspanningen we moesten leveren – en wat het ging kosten – om de bestaande situatie verder te onderhouden. Daaruit bleek dat de nieuwe omgeving op langere termijn de meest interessante oplossing was. We beschikken nu over een omgeving waar we een hele tijd mee verder kunnen.”

Service zonder onderbreking
Voor EpiCURA staat de beschikbaarheid van systemen en data voorop. In een ziekenhuis is ICT soms letterlijk van levensbelang. Via MetroCluster vindt bij EpiCURA datareplicatie plaats tussen twee datacenters, met daarnaast nog eens een gekruiste back-up tussen de twee sites. “De data zijn altijd beschikbaar”, zegt Bruno Liénard. “Doet er zich ergens een probleem voor, dan schakelt het systeem automatisch naar het andere datacenter over, zonder menselijke tussenkomst, zonder enige onderbreking in het gebruik van de applicaties en zonder vermindering van het niveau van de service.” Tegelijk realiseert EpiCURA met de nieuwe omgeving een mooie kostenbesparing. Er zijn minder onderhoudskosten en EpiCURA heeft een onderhoudscontract met een vaste prijs voor de komende acht jaar.

Besparing op volume
En dat is niet alles. “Dankzij de hoge kwaliteit van de huidige technologie voor deduplicatie kunnen we een volgende investering in extra schijven makkelijk twee jaar uitstellen”, vervolgt Bruno Liénard. “De nieuwe omgeving laat ons toe de groei van de datavolumes beter onder controle te houden.” Vandaag beheert EpiCURA een netto datavolume van ongeveer 125 TB, met nog eens 127 TB in back-up. “We hebben 20 tot 30% bespaard op volume. Bij sommige afdelingen loopt dat zelfs op tot 35%.” De compressie van de data gebeurt live, maar heeft geen enkele invloed op de responstijden voor de gebruikers. “Met de nieuwe omgeving zitten we goed tot 2020”, besluit Bruno Liénard. “Dat geeft ons meer dan voldoende tijd om onze volgende stappen op het vlak van opslag voor te bereiden.”

Pluspunten

  • Optimalisering van de opslaginfrastructuur
  • Garantie op veiligheid en beschikbaarheid van de data
  • Verminderde kosten en onderhoud
  • Verbeterde performantie en gebruik van de dataschijven
Over Centre Hospitalier EpiCURA

In het EpiCURA-ziekenhuiscentrum werken 450 artsen en meer dan 2500 personeelsleden, verdeeld over 7 sites in de regio van Ath en de Borinage. De sociale zetel bevindt zich in Baudour, de administratieve in Hornu.

Bruno Liénard begon zijn carrière als Software Design Engineer bij Alcatel-Lucent. Later werkte hij een hele tijd bij ICT-dienstverlener IT-Optics. In 2012 kwam hij aan het hoofd van het nieuwe ICT-team van EpiCURA. Het team telt 27 medewerkers.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!