5 IT-trends voor bedrijven en kmo’s

Gepubliceerd op 17/03/2021 in Innoveren

AI en IoT zorgen voor krachtigere, rijkere toepassingen. “We willen vooral apps die vlot en veilig doen wat we vragen”, zegt Kristof Van der Stadt. De hoofdredacteur van IT-vakblad Data News signaleert vijf trends voor bedrijven en kmo’s.

5 IT-trends voor bedrijven en kmo’s

1. Een nieuwe kijk op connectiviteit en cloud

Het jaar 2020 maakte het duidelijk. Het traditionele bedrijfsnetwerk is achterhaald. Iedereen moet vanop om het even welke locatie kunnen werken. Het eigen bedrijfsnetwerk centraal blijven stellen en de medewerkers toegang geven via VPN? Dat is op termijn niet de beste benadering. “SD-WAN kan hier een oplossing bieden”, zegt Kristof Van der Stadt. “Voor thuiswerk kan edge computing ook een bruikbare piste zijn. De klassieke cloud is voor zware bedrijfstoepassingen niet altijd geschikt, omdat er latency optreedt. 5G lijkt me wel geschikt om problemen rond bandbreedte en latency te vermijden.”

lees meer over SD-WAN

2. Meer aandacht voor security en privacy

“Heb je je connectiviteit en cloudgebruik op orde, dan moeten security en privacy volgen. De toename van phishing en ransomware is zonder meer alarmerend.” Om het bedrijfsnetwerk beter te beschermen, is een strikte scheiding tussen IT-gebruik voor werk en privé wellicht aan de orde. Dat kan door de identiteit van de gebruiker te koppelen aan bedrijfstoepassingen. De investering in extra beveiliging – bijvoorbeeld in identity & access management – kost uiteraard geld. “Maar zo vermijd een bedrijf nog grotere kosten.”

Werknemers willen voor IT-toepassingen op het werk hetzelfde gebruiksgemak als thuis.

Kristof Van der Stadt, hoofdredacteur van Data News

author

3. Werknemers willen een vlekkeloze gebruikerservaring

Wie in zijn vrije tijd gebruik maakt van intuïtieve en performante apps, verwacht datzelfde comfort op de werkvloer. “We willen op het werk hetzelfde gebruiksgemak als thuis”, zegt Kristof Van der Stadt. “Bedrijfstoepassingen moeten vlot en eenvoudig te gebruiken zijn – en uiteraard in alle veiligheid.” Tegelijk verwachten klanten een hoger serviceniveau. Alerte bedrijven breidden tijdens de lockdown hun bestaande consumentenapps uit, bijvoorbeeld met een systeem om een afspraak te boeken voor een winkelbezoek. “Dat soort toepassingen zullen we ook na corona blijven gebruiken.”

Klaar voor hybride werken? Doe de test!

4. IoT groeit door

Wanneer we op termijn weer meer naar kantoor gaan, is de kans groot dat we daar nieuwe, slimme toepassingen aantreffen. “Een aantal daarvan ontstaat in de context van de gezondheidscrisis. Denk aan de slimme camera bij de ingang van een bedrijfsgebouw: die kan controleren of de bezoeker een mondmasker draagt en tegelijk ook de lichaamstemperatuur meten.” Op kantoor zal IoT zich meer en meer toespitsen op de individuele gebruiker. “De klimaatregeling stemt zich dan bijvoorbeeld automatisch af op de voorkeur van wie zich in de werkruimte heeft aangemeld.”

Meer over bedrijfsleven veilig organiseren

5. AI blijft het buzzword van het moment

In de nabije toekomst blijven bedrijven inzetten op meer automatisering, met artificiële intelligentie als drijfveer. “Robotic Process Automation (RPA) is de opstap naar AI, zeker in combinatie met low code- en no code-ontwikkeling. Zo komt innovatieve technologie ook binnen handbereik van de kleine kmo.” RPA start doorgaans vrij bescheiden, vaak binnen finance en administratie, om daarna aan snelheid te winnen in andere afdelingen. “De betrouwbaarheid en prestaties van AI nemen alleen maar toe. Naarmate haar maturiteit toeneemt, zal de technologie ook meer en meer de legacy-applicaties van een onderneming versterken.”

Kristof Van der Stadt studeerde pers en voorlichting aan de Katholieke Hogeschool Mechelen. Sinds 2015 is hij hoofdredacteur van Data News.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One