Van bijberoep naar hoofdberoep? Zo weet je dat je klaar bent

Gepubliceerd op 18/03/2020 in Start Like A Pro

Ben jij zelfstandige in bijberoep en twijfel je nog of je van je activiteiten geen hoofdberoep kunt maken? Heel wat mensen hebben naast hun vaste job een uit de hand gelopen hobby. Ze kiezen nog een tijdje voor de veiligheid van een vaste werkgever vooraleer ze hun eigen vleugels helemaal uitslaan. Maar hoe weet je of je klaar bent om je job definitief vaarwel te zeggen en zelfstandige in hoofdberoep te worden?

Van bijberoep naar hoofdberoep? Zo weet je dat je klaar bent

Steeds meer zelfstandigen in bijberoep wagen de sprong om van hun bijverdienste een eigen zaak te maken. Uit statistieken blijkt dat bijna één op drie besluit om na een paar jaar de overstap naar zelfstandige in hoofdberoep te zetten. Wat ooit als een hobby en een droom begon, wordt op die manier dus een fulltime bezigheid.

Hoe word je zelfstandige in hoofdberoep?

Als je al zelfstandige in bijberoep was, dan veranderen eigenlijk vooral je statuut en sociale bijdragen. Om alles in orde te brengen, stap je best naar je sociaal verzekeringsfonds. Zij weten wat er moet gebeuren en bezorgen je de nodige documenten. Concreet verandert het volgende:

  • Je sociale bijdrage wijzigt. Ook in bijberoep betaalde je al een bedrag aan de Rijksdienst Sociale Zekerheid, maar als zelfstandige in hoofdberoep betaal je natuurlijk meer. Je bent minstens 745,51 euro per kwartaal verschuldigd, een bedrag dat naargelang van je inkomsten stijgt.
  • Als zelfstandige in bijberoep genoot je nog van de meeste sociale rechten via je werkgever. Die vallen nu weg en je moet dus zelf een verzekering afsluiten voor het geval je tijdelijk niet meer zou kunnen werken.

Hoe weet je dat je klaar bent om zelfstandig te worden?

Van zodra de administratieve zaken geregeld zijn, ben je vertrokken. Maar misschien zijn er nog andere dingen die je doen twijfelen om zelfstandige in hoofdberoep te worden. Daarom overlopen we even hoe jij weet dat je er klaar voor bent.

1. Je product of service staat nu helemaal op punt

Toen je zelfstandige in bijberoep werd, was je nog volop bezig met het ontwikkelen van je product of service. Logisch, want het is niet eenvoudig om iets totaal nieuws uit de grond te stampen. Je hebt de tijd gebruikt om alles te finetunen, zodat je nu iets aan je klanten aflevert dat echt helemaal af is. De voorbije jaren is het eindresultaat onder impuls van je eigen ervaring en de feedback van gebruikers alleen meer verbeterd.

Natuurlijk zal je het gevoel hebben dat het nog steeds beter kan, maar laat dat je niet langer tegenhouden om de grote sprong te wagen. Je moet vooral zeker zijn dat er klanten zijn die jouw zaak nodig hebben. Door in bijberoep te starten, heb je het potentieel al wel kunnen inschatten. En dat brengt ons naadloos bij het volgende puntje …


2. Er is zoveel werk dat je geen tijd meer hebt voor een andere job

Ga je op maandagochtend werken en heb je het gevoel dat je je tijd liever in je bijberoep zou steken? Of moet je de laatste tijd steeds meer afspraken met vrienden afzeggen om je werk toch maar gedaan te krijgen? Dan is dit mogelijk een signaal dat je job een beetje te groot is geworden en je beter overweegt om er fulltime mee aan de slag te gaan. Het feit dat je handen te kort hebt, bewijst dat het potentieel er zeker is.

Door in bijberoep te starten, heb je vast al een aardig klantenbestand opgebouwd. Allemaal tevreden mensen die zullen blijven terugkeren wanneer je van je bijberoep een hoofdberoep zou maken. En als je zeker bent dat je genoeg klanten hebt, dan is het risico meteen iets minder groot.

Hoe vind je klanten? Daar heb je in de eerste plaats een goede website voor nodig. Met Bizz Online beschik je over een doeltreffende en responsive website voor smartphone, tablet en computer. Een toegewijde digitale adviseur staat elke werkdag klaar om je vragen te beantwoorden. En je geniet van veilige hosting op Belgische Proximus-servers.


3. Je hebt intussen een aardig budget om te starten

Toen je destijds zelfstandige in bijberoep werd, had je misschien geen budget om je eigen zaak te starten. De bank was mogelijk ook niet meteen geneigd om je een aanzienlijk bedrag te lenen. Nu heb je al een aardig spaarpotje met je extra job verdient. En als je naar de bank gaat voor een lening, dan kan je intussen een stevige basis voor een sterke zaak voorleggen.

Ook je businessplan opstellen, is intussen geen probleem meer. Je weet waar je naartoe wil en je hebt de financiële zekerheid om kleine tegenslagen op te vangen.


4. Je hebt een uitgebreid netwerk opgebouwd

Om een succesvolle zaak uit te bouwen, heb je connecties nodig. Mensen die je kunnen helpen of die je met de juiste personen in contact brengen. Wie echt vanaf nul moet beginnen, heeft meestal nog geen uitgebreid netwerk. Maar als je al een tijdje in bijberoep bezig bent, zal je zeker al wat mensen in je sector ontmoet hebben.

Mogelijk vind je bij die contacten ook een zakenpartner die met jou in zee wil gaan. Zo sta je er niet alleen voor en heb je nog een tweede persoon die voor de financiële inbreng kan zorgen. Natuurlijk is een netwerk niet noodzakelijk om zelfstandige in hoofdberoep te worden, maar het is wel mooi meegenomen.

Als je nog geen netwerk hebt, dan is het geen slecht idee om daar nu mee te beginnen. Leer er meer over in onze andere blogartikels:


5. Je zaak doet iets waar in de toekomst meer vraag naar zal zijn

Sommige jobs hebben het potentieel om in de toekomst nog flink te groeien. Denk maar aan alles wat met de digitalisering van de samenleving te maken heeft. Als ontwikkelaar zou je zo je job op de IT-afdeling van een bedrijf kunnen inruilen voor een eigen startup. Zeker als je bijvoorbeeld een goed idee voor een handige app zou hebben.

Wanneer je nagaat of je zaak levensvatbaar is, moet je dus niet enkel naar je huidige klanten kijken. Door je nu al op je zaak te focussen, ben je de concurrentie voor en zal je zeker mee profiteren van de digitale revolutie.


6. Je hebt passie en doet eigenlijk niets liever

Je job graag doen, daar draait het om. Passie is het belangrijkste ingrediënt om te slagen. Als jij eigenlijk liefst de hele dag met je bijberoep bezig zou zijn, dan is het hoog tijd om er jouw hoofdberoep van te maken. Passie helpt je om je door moeilijke momenten heen te slaan, om op een overtuigende manier je zaak bij klanten te verkopen, en om iedere dag voldoening uit je werk te halen. Wanneer je ’s avonds gaat slapen, heb je het gevoel dat je iets gedaan hebt om de wereld of het leven van klanten te verbeteren.

Passie is ook wat je drijft om altijd maar beter te worden in wat je doet. Tegenwoordig moet je voortdurend bijleren, zodat je mee bent met de laatste trends. Je leest gespecialiseerde artikels, je gaat naar conferenties, … Er gebeurt niets zonder dat jij ervan op de hoogte bent. 


En jij, heb jij als eens nagedacht over digitale oplossingen voor jouw bedrijf?

Business Booster helpt je om je bedrijf online lokaal te doen groeien, ongeacht jouw sector of jouw ambities.

Geniet van advies, begeleiding en een follow-up door een digitale expert bij elke fase.

Proximus Business

  

Andere artikels van Proximus Business
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar