Zaak starten? Zo overtuig jij je bank om je krediet te geven

Gepubliceerd op 19/03/2021 in Start Like A Pro

Al jaren droom je ervan: je eigen zaak. Maar voor je zelfgebreide mutsen, duurzame meubels of je eigen handige Harry-skills kan verkopen, heb je één ding nodig. Een financiële injectie. Met deze tips stap jij niet met een bang hart, maar een flinke dosis zelfvertrouwen naar de bank!

Zaak starten? Zo overtuig jij je bank om je krediet te geven

Een voorbereid man …

Banken zien ondernemers met een goed uitgedacht plan graag komen. Dat is natuurlijk geen absolute waarheid, maar bij een optimale overeenkomst hebben beide partijen voordeel.

De bankenwereld is op zijn hoede voor risicovolle dossiers. Daar moet jij als ondernemer dus enkele garanties tegenover kunnen stellen. Welk percentage wil jij als ondernemer investeren in je project? Met andere woorden: welke risico’s ben jij zélf bereid te nemen?

Wil je je kredietonderhandelingen doen slagen, bereid je dan goed voor. Met een goed en grondig onderbouwd ondernemingsplan maak je de beste indruk en boezem je de bank vertrouwen in. Laat zien dat je vakbekwaam bent en straal geloofwaardigheid uit. Als je zelf niet zeker bent van je stuk, zal de bank dat ook niet zijn.

Niet zeker hoe je een ondernemingsplan of financieel plan moet opstellen? Online vind je een aantal handige tools om je daarbij te helpen, zoals die van UNIZO. Zo kun jij stap voor stap beginnen timmeren aan die droom!

Eerlijk duurt het langst

Speel meteen open kaart met je bankier. Als alle kaarten op tafel liggen, creëert dat wederzijds vertrouwen. Dan gaat het niet alleen over het project dat je wilt laten financieren, maar ook over de globale financiële status en de draagkracht van je bedrijf. We zeiden het al: jouw belangen en die van je bankier lopen in hoge mate samen.

Niets is perfect. Ook jouw project niet. Je plan bevat zonder twijfel zwakke elementen: durf die zélf belichten. Stel concrete maatregelen voor om onvermijdelijke risico’s in te dammen. Zo krik je je geloofwaardigheid nog wat op.

Weet: je bankier is niet alleen

Een vaak voorkomend misverstand is dat jouw kantoor en kantoorhouder zelf beslissen over het lot van je kredietaanvraag. Dat is niet het geval – en al zeker niet als het over fikse bedragen gaat. Binnen de bank bestaat er een afzonderlijke commissie, die elk dossier gedetailleerd onder de loep neemt op risico-technisch vlak.

Sta sterk, maar blijf vriendelijk

Voor kredieten geldt hetzelfde als voor koopwaar: onderhandelen kan. Zeker in een concurrentieel gezonde markt. Als je financiële project weloverwogen en winstgevend is, staan banken zeker open voor een gesprek.

Als je sterk in je schoenen staat, is het bovendien geen slecht idee om met een tweede bank rond de tafel te gaan zitten. Dat biedt je een breder perspectief op je mogelijke onderhandelingsmarge. En zo hoor je ook eens van een andere welke de meest aangewezen kredietvormen nu eigenlijk zijn.

Het is dus je volste recht om je horizon te gaan verbreden, maar stel zeker ook grenzen aan dit avontuur. Een bankier weet ook hoe het spelletje gespeeld wordt. Probeer een goede verstandhouding met je bankier te bewaren: je hebt er alleen maar bij te winnen.

Zet niet zomaar je handtekening

Tijdens de mondelinge onderhandelingen ben je tot niets verplicht. Zodra de overeenkomst op papier staat, is het opletten. Lees voor je je handtekening zet zonder uitzondering het gehele contract van voor naar achter. En nog eens van achter naar voor.

Getekend? Ondernemen maar!

Bron: UNIZO

Starterslijn (gratis) : 02 21 22 677

Zet jouw idee om in een sterk plan met de starterstool van UNIZO. Ga aan de slag!

Voor nog meer deskundig advies, interessante links of suggesties voor tools om je als Starter stap voor stap te begeleiden, kan je terecht op Start Like A Pro..

Start Like A Pro

Start Like A Pro

Start je eigen zaak met deskundig advies, interessante links en suggesties voor tools!

Andere artikels van Start Like A Pro
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar