De 10 best betaalde Belgen in esports

Nieuws |

De Belgen hebben zich ondertussen mooi genesteld in bepaalde ecosystemen van esports en hoeven niet jaloers te zijn op andere esporters. We overlopen de 10 best betaalde spelers van ons land.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is geen groot geheim dat er al enkele jaren heel wat geld stroomt in esports. Heel veel geld. Of het nu gaat om sponsoring die voor clubs en organisatoren de grootste bron van inkomen is of het salaris en de prijzenpotten die de spelers verdienen.

Want hoewel een groot deel nooit het beoogde niveau zal halen, worden bepaalde spelers wél flink en ook terecht eerlijk betaald voor hun prestaties. België mag dan pas op de 40ste plaats staan in het klassement met landen die het best betaald worden, toch hebben enkele spelers goed verdiend de voorbije jaren. Hieronder vind je het klassement met Belgische spelers die doorheen de jaren het meeste geld hebben verdiend met prijzengeld.

Let wel op, want om zo correct mogelijk te zijn, moeten we eerst iets verduidelijken. Hoewel de prijzen gewonnen worden door de spelers, is het de organisatie van het team dat betaald wordt en niet al het geld stroomt door naar de spelers. Dit klassement houdt ook geen rekening met de maandelijkse verloning die de spelers krijgen.

10. Evan "DRG" Depauw - $101 067

De Fortnite-speler DRG, die erg bekend is in de community, maakte zijn officiële debuut in de competitie in 2018. Hij begon met enkele kleine toernooien, maar werd al snel opgepikt door TrainHard Esports. Daarmee zette de Belg vlot enkele mooie resultaten neer.

In 2019 plaatste DRG zich voor de eerste World Cup in de geschiedenis van de battle royale van Epic Games met enkele mooie resultaten. Hij nam deel aan de competitie in het truitje van Team Vitality. Evan wist een 45e plaats te behalen, wat maar liefst 50 000 dollar in het laatje bracht. Meteen ook de vetste vis die hij in zijn carrière wist te vangen.

DRG aan de linkerkant - © Solary

Een resultaat dat de Belg mooi lanceerde, want in de tweede helft van 2019 won hij enkele Europese competities samen met zijn teamgenoot Andilex. Het jaar 2020 werd het jaartje teveel voor DRG. Na enkele tegenvallende resultaten, zette de speler begin 2021 een punt achter zijn carrière en verliet hij zijn team Solary.

9. Nabil "Nivera" Benrlitom - $107 598

Zijn grote broer staat iets hoger in het klassement, maar Nivera staat toch al op een mooie negende plek. Nivera begon zijn carrière in 2019 op Counter-Strike en trok in maart 2020 naar het Spaanse Team Heretics. De jonge Belgisch-Marokkaanse speler werd later opgemerkt door het prestigieuze Team Vitality, waar hij als vervanger het roster vervoegde.

Een recept dat de bijen vaak de overwinning schenkt, want ze kunnen van die zesde mannen profiteren met een frisse inbreng tijdens sommige BO die wat kunnen aanslepen. Zo noteren we bijvoorbeeld twee mooie titels in het herfstsegment van de BLAST Premier 2020 en de IEM Beijing die online gespeeld werd. Jammer genoeg veranderde de ontwikkelaar van het spel, Valve, het reglement. Daardoor moest Team Vitality de strategie aanpassen en verdween hij naar de bank.


Nivera en haar broer ScreaM - © Team Liquid

Met VALORANT vond Nivera een nieuwe liefde en zijn verlossing. Eind september 2021 trok de jonge speler (20) naar Team Liquid, het team van zijn broer "ScreaM". Hij maakte daar meteen een mooi debuut tijdens de Red Bull: Home Ground II en de last chance qualifier van VCT. In die VCT moest hij in de halve finale wel het onderspit delven tegen Ascent, de latere wereldkampioen.

8. Maello "Aztral" Ernst - $127 501

Tijd voor Rocket League en onze landgenoot AztraL. Een naam die de fans van de game van Psyonix bekend in de oren zal klinken. AztraL begon in 2018 aan de competitie en een jaar na zijn debuut, had het Amerikaanse Dignitas al een plekje voor hem in hun team. Met Dignitas haalt Maello het negende seizoen van RLCS binnen, toen nog uitgevochten per continent door de coronacrisis. Een zege die hem toen een slordige $96 397 opleverde.

De jonge speler trok nadien naar Oxygen Esports om vervolgens terug te keren naar Europa. Met Solary haalde hij een split binnen en daarna kon hij een transfer in de wacht slepen naar het gerenommeerde Karmine Corp.

7. Stefano Pinna - $133 330

De enige FIFA-speler in het lijstje, Stefano Pinna, strandt op een mooie zevende plaats. Om het eenvoudig te houden: Stefano is de bekendste Belgische speler van de voetbalgame. In 2018 werd de jonge speler wereldkampioen FIFA op de Playstation 4. Jammer genoeg verloor hij nadien de grote finale van de Xbox-speler Msdossary.


© Stefano Pinna

Maar daar hield het voor de Belg niet op. In het truitje van PSV draait hij mee met de beste spelers ter wereld en nam hij deel aan de Global Series 2019, waar alle beste spelers te vinden zijn. In 2020 schreef hij het circuit e-Ligue PS4 achter zijn naam, maar in de finale geraakte hij opnieuw niet voorbij een Xbox-speler.

In het seizoen eDivision 2021-2022 belandde de Belg opnieuw op het tweede trapje van het podium. In het seizoen 2021 stapelde hij de successen wel op elkaar door zich onder andere te plaatsen voor de eNations Cup, die later wel niet doorging. Hij is uiteraard ook een vaste waarde bij het nationale FIFA-team, de eDevils.

6. Howard "Noward" Castiaux - $174 885

Fortnite is mooi vertegenwoordigd in het lijstje. Deze keer trekken we naar Dendermonde. Zoals veel Fornite-spelers maakte ook Howard Castiaux in 2018 zijn debuut in de officiële competitie van Epic Games.

Net als zijn landgenoot DRG, nam Noward in 2019 deel aan de eerste wereldbeker van het spel. De Belg eindigde als dertiende in het duo event en nam $50.000 mee naar huis. Meteen ook de grootste prijs uit zijn carrière.

In het eerste seizoen van het tweede hoofdstuk kende de Belg zijn beste periode. Noward eindigde in elke wekelijkse uitdaging in de top 4 en plaatste zich zonder moeite voor de finales van FNCS.

5. Kévin "Ex6TenZ" Droolans - $179 278

De jongste fans kennen hem misschien niet, maar de iets oudere liefhebbers van Counter-Strike koesteren er wellicht warme herinneringen aan: Ex6TenZ. De speler heeft dan ook een van de mooiste parcoursen afgelegd in Counter-Strike.

Toen Counter-Strike nog in zijn kinderschoenen stond, ging ook de jonge Kevin voor de eerste keer met het spel aan de slag. Al snel werd duidelijk dat hij ontzettend getalenteerd was. Zijn carrière liegt er dan ook niet om. Hoewel je de competitieve scène van toen onmogelijk kan vergelijken met hoe die nu is, verzamelde Ex6TenZ een indrukwekkend palmares bij elkaar. Even indrukwekkend als de teams waarvoor hij heeft mogen spelen: Epsilon Esports, VeryGames, Titans, G2 Esports en Team LDLC. Al deze teams zijn stuk voor stuk grondleggers van een competitief circuit dat ondertussen is uitgegroeid tot een van de meest imposante competities in esports.


© VakarM

Ex6TenZ staat op een mooie plek in het klassement, zonder een vette prijzenpot gewonnen te hebben. Maar het is vooral de lengte van zijn succes in het circuit dat hem die mooie vijfde plaats in het lijstje bezorgt.

4. Klaivert "Teeqzy" Dervishi - $186 171

Nog een naam die de fans van Fortnite bekend in de oren zal klinken. Nadat hij bekend werd met H1Z1, koos de Belg Teeqzy voor Fortnite. Heel wat spelers ruilen de game trouwens in voor Fortnite.

Vreemd genoeg verzamelt Teeqzy in de eerste maanden net het meeste geld bij elkaar. Hij mag het grootste deel van zijn totale prizepool dan wel tijdens online evenementen hebben verdiend, toch is de speler allesbehalve een onliner (een speler die enkel presteert in online toernooien, nvdr). Dat bewees hij onder andere tijdens de Gamers Assembly 2018, een van de grootste Franse LANS, en in de Dreamhack Valencia met een tweede en eerste plaats met zijn team.In dat jaar zette hij ook nog een sterke prestatie neer tijdens de Summer & Fall Skirmish Series.

Teeqzy zet in de loop van 2019 een punt achter zijn professionele carrière en verschuift de focus naar een carrière als streamer en content creator. Zijn channel op Youtube telt maar liefst 1,7 miljoen abonnees.

3. Adil "ScreaM" Benrlitom - $320 879

We openen de top 3 van dit lijstje en wie kan dat beter dan Headshot Machine! Gekend en bemind door elke speler van Counter-Strike, Adil "ScreaM" Benrlitom. Hij maakte zijn debuut rond 2010 en treuzelde niet om zijn stempel te drukken. In 2010 en 2011 schoot ScreaM al meteen raak door enkele titels binnen te halen. Een voorbode voor een van de meest succesvolle verhalen in de Franstalige en internationale scene.

Want zijn grootste successen kent de Brusselaar in de kleuren van VeryGames. Samen met enkele andere legendarische spelers zoals de Fransen shox, KennyS en NBK, vormden ze de meest dominante Franstalige ploeg van dat moment. Hij speelde ook nog samen met ene Ex6TenZ voor die werd gerekruteerd door G2 Esports. Met hem won hij het eerste seizoen van de Esports Championship Series en werd hij tweede in het derde seizoen van de ESL Pro League.

Maar zijn carrière hield niet op bij CS:GO. Enkele maanden na de release van de strategische FPS VALORANT, kondigde de Belg zijn nieuwe uitdaging aan. Met Prodigy, een van de beste teams uit Europa, won hij enkele toernooien tijdens de bêta. In juni 2020 trok hij naar fish123 als vervanger en het team werd nadien overgenomen door Team Liquid. Daar kreeg hij het gezelschap van zijn kleine broer Nivera, waarmee hij de halve finale van de VALORANT Champions 2021 behaalde.

2. Gabriël "Bwipo" Rau - $330 853

De enige League of Legends-speler in deze top 10, maar de bekende Bwipo staat wel mooi te blinken op plek 2. Hij begon in 2013 aan zijn opmars in de Benelux met passages bij mCon esports en Sector One. In januari 2018 mocht de Belg meedoen met de grootste kleppers wanneer hij overgenomen werd door het mythische Fnatic.

Hoewel hij aanvankelijk als invaller speelde, verdiende Bwipo al snel en dankzij een speciale meta zijn plaats als starter, soms in de botlane, soms op de top lane. Zijn eerste seizoen in het roster was een succes, met een dubbele titel in de Summer en in de Spring Split, en ook nog eens een plaats in de finale van de Worlds tegen de Chinezen van Infinity Gaming. Na twee seizoenen, trok het wonderkind naar Noord-Amerika. Hij werd aan de vooravond van de 2022 Spring Split gerekruteerd door Team Liquid, met wie hij verloor in de grote finale van het segment.

Bwipo is nog steeds de Belg met de meeste titels op de MOBA van Riot Games.

1. Stephan "Suezhoo" Van Hemelrijck - $341 250

Het lijstje sluiten we af met de laatste Fortnite-speler. En deze keer heeft de speler zijn rangschikking niet te danken aan een ellenlange carrière. De jonge Belg pronkt op de eerste plaats door één competitie.

Tijdens de World Cup 2019 plaatste hij zich namelijk in de "creative mode". Samen met drie andere spelers won hij uiteindelijk een vierde van de prijzenpot van maar liefst 1,345,000.00 dollar. Een korte maar wel zeer krachtige prestatie, waarmee hij zich mag kronen tot de nummer één van dit klassement.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top