Nivera: “Spelen tegen mijn broer was niet mogelijk.”

Door Proximus

Deel dit nieuws

Hij maakt sinds september deel uit van het roster van Team Liquid en enkele weken geleden kon de Belg Nabil ‘Nivera’ Benrlitom ook zijn eerste grote competitieve LAN-ervaring achter zijn naam schrijven tijdens de VALORANT Champions van Riot Games. Meteen ook een mooie kans voor de jonge speler om deel uit te maken van het team van zijn broer ScreaM. We hadden een uitgebreide babbel over zijn vertrek bij Vitality, zijn relatie in en naast het team met zijn broer en de gevolgen van zijn transitie naar een nieuwe game. Een leuk gesprek dus met het FPS-talent.

Hello Nivera, hoe gaat het met je?

Mmmh valt goed mee! We krijgen nu een maand vakantie, dus iedereen gaat daar elk afzonderlijk van genieten om helemaal klaar te zijn voor het volgende seizoen.

Heb je al een idee hoe je je gaat ontspannen?

Je kan wel zeggen dat ik een speciaal jaar achter de rug heb. Toen ik het CSGO-team van Team Vitality verliet had ik eventjes geen ploeg meer en twee maanden geleden pas ben ik aangesloten bij het team van Liquid. Daardoor heb ik weinig kunnen spelen dit jaar. Ik denk dat ik dus wat ga grinden (spelen om je niveau te verhogen, nvdr) om klaar te zijn voor het volgende seizoen.

Laten we bij het begin beginnen en het even hebben over je vertrek bij Team Vitality. Je bent daar eigenlijk heel discreet over geweest. Hoe heb je die periode beleefd?

Toen Valve de regel aankondigde tegen teams van zes spelers, volgde voor mij wel een stressvolle periode. Je kon dat merken zowel tijdens als buiten het gamen. Ik had moeite om de motivatie hoog te houden.

Aan welke oplossingen hebben zowel de staff als jijzelf gedacht om de situatie op te lossen?

We hadden geen concrete oplossing. Ze hadden wel beloofd om er alles aan te doen om me minstens bij het team te houden.

© Team Vitality

Je had toen ook wel wat interesse van verschillende CSGO-teams, die je er graag bij wilden. Waarom heb je het spel even laten varen?

Alles bij elkaar eigenlijk. VALORANT vond ik toen al heel interessant en mijn broer speelde de game ook. Dat en dan de regel van Valve en de situatie bij Vitality hebben me een beetje richten die game geduwd.

Speelde je voor de regel van Valve al met het idee om over te stappen naar VALORANT? Of niet?

Neen niet echt. Ik vond de game wel echt leuk, maar mijn focus lag er niet echt op. Als ik echt voor een game ga, zoals vroeger voor CSGO, dan smijt ik me volledig en doe ik er alles aan om er beter in te worden. Overstappen was dus helemaal niet aan de orde.

“Mijn broer liet me begrijpen dat ik geduldig moest zijn.”

Toen je er wel over ging nadenken, heb je dan raad gevraagd aan je broer? Wat dacht hij er eigenlijk van?

In begin vroeg hij vooral heel wat vragen om te bekijken wat ik echt wou. CS:GO blijft in mijn hart zitten, maar VALORANT toonde heel veel potentieel om een heel goed spel te worden. Daarover waren we het allebei eens en uiteindelijk heeft hij me wel aangespoord om de switch te maken naar VALORANT.

Toen je de beslissing had genomen, was Liquid dan het doel of zag je jezelf ook spelen voor een ander team?

In het begin had ik heel wat verschillende teams in gedachten om voor uit te komen en ik had van enkele mooie teams zelfs aanbiedingen gekregen. Ik heb daar ook over gepraat met mijn broer en die gaf me de raad om geduldig te zijn. Mijn tijd bij Liquid zou wel komen zei die toen. Mijn beslissing was dan ook logisch: eventjes mijn tijd nemen, wat ervaring opdoen en op termijn mijn broer vervoegen in plaats van mezelf te verliezen in een ander project.

Was Team Vitality een van die ploegen die heeft voorgesteld om deel uit te maken van hun roster? Een roster dat toen nog in volle opbouw was.

Mmmh, niet echt. Ik heb veel concretere voorstellen gekregen.

Heeft de kans om samen met je broer te spelen je overtuigd om rustig te blijven en je kans af te wachten bij Team Liquid?

Tegen mijn broer spelen wou ik écht niet. Dan had ik liever een CS:GO-speler gebleven. Rivaliteit deert me niet, maar dan liever binnen een team. Ik had graag samen met hem CS:GO gespeeld, maar toen hij de overstap maakte, ging dat niet meer. Mijn overstap maakte dat wel terug mogelijk.

© ScreaM Twitter

Na zes maanden solo gespeeld te hebben voor je in een team aan de slag ging, hoe verliep je aanpassing aan VALORANT?

Zoals ik al zei, als ik aan een spel begin, ga ik er meestal voor de volle 100% in. Bovendien heb ik het geluk dat ik vrij snel weg ben met de stof en de nieuwe functies. Een ander punt dat mij erg heeft geholpen, is dat toen ik met het spel begon, het zich al in een vergevorderd stadium van ontwikkeling bevond wat concurrentie betreft. Ik had dus alle strategische informatie over de maps, zoals de te nemen lijnen, de strategische punten om te controleren; alle kennis die de eerste professionals die naar het spel kwamen zelf moesten vinden.

Naast de mechanics van de game, moest je ook een nieuwe rol aannemen in het competitieve circuit. Van rifler op CSGO tot eerder een support/sentinel op VALORANT.

Ik heb me zes maanden lang toegelegd op de game en ik had dus voldoende tijd om zo polyvalent mogelijk te worden. Om eerlijk te zijn hebben we de perfecte oplossing voor de rolverdeling nog niet gevonden. Omdat we heel weinig tijd hebben gehad, heb ik gewoon de rol overgenomen van Kryptix om het team zo goed mogelijk te helpen. Na verloop van tijd zal iedereen de rol aannemen die het beste bij hem past.

Heb je tips gekregen van je broer toen je je ging verdiepen in het spel?

Tijdens die periode van zes maanden, heb ik vooral alleen gespeeld. Hij moest zijn leven als professionele speler ook nog in goede banen leiden. Nu we in hetzelfde team zitten, geeft hij met wel heel veel tips en toont hij me wat ik allemaal moet weten.

In hetzelfde team met je broer spelen, wat betekent dat voor jou?

Op dit moment zie ik alleen de voordelen. Omdat we zo close zijn, hebben we de neiging elkaar alles te vertellen. Er zijn geen beperkingen in onze communicatie. Natuurlijk moeten we formeel blijven, maar dat is minder belangrijk dan met andere teamgenoten die we niet zo goed kennen. Bovendien weet je vrijwel de hele tijd hoe de andere gaat reageren of denkt over een onderwerp, dus het zorgt echt voor een goede samenhang in het spel. Het is een relatie die de neiging heeft zich meer en meer uit te breiden naar de rest van het team en zorgt voor een familiale sfeer.

“Omdat ik niet veel praat, wordt er naar me geluisterd als ik het doe.”

Jouw komst viel samen met het vertrek om persoonlijke redenen van Kryptix bij Liquid. Heeft zijn vertrek jouw integratie versneld of was er het idee om een roster van 6 samen te stellen?

Een roster van zes lag nooit op tafel. Het team van zes van Vitality heeft ook zijn sporen nagelaten. Ik wil geen team met zes spelers meer of zelf de zesde speler zijn. Dat is iets dat nog altijd niet goed werkt, want dat heeft heel wat menselijke en logistieke gevolgen die nog beter moeten.

Nochtans zouden we denken dat dat de concurrentie binnen een ploeg aanwakkert en dat kan een voordeel zijn. Zoals jij en je broer bijvoorbeeld?

Ik heb het eerder over de druk dat het met zich meebrengt. Er zijn maar enkele maps waarop je kan spelen en je moet je beste niveau tonen op heel korte tijd.

In het begin waren de prestaties van Liquid niet wat ervan verwacht werd. Na jouw komst werden de resultaten beter. Wat heb je, volgens jezelf, het team kunnen bijbrengen?

Ook voor ik er was, was het team echt sterk. Ze konden zich telkens net niet plaatsen voor de toernooien. Ze verloren van Gambit, dat nadien ook de titel mee naar huis nam. Het ontbrak hen wat aan firepower en ervaring. Het lijkt wat paradoxaal, maar ik kon mijn ervaring op CS:GO toevoegen aan het team.

© Riot Games

De Valorant CHAMPIONS werd je eerste grote competitieve live ervaring. Hoe voelde je je toen?

Ik ben van nature een heel rustig persoon. Ik reageer vrij goed op druk en je ziet zelden reacties op mijn gezicht, maar ik moet toegeven dat voor de eerste keer op een podium spelen nogal wat was. De eerste kaart was een beetje ingewikkeld, het duurde even voor ik eraan gewend was, maar tegen de tweede map was alles al veel beter. Laat ons wel eerlijk zijn, spelen op zo’n podium is dag en nacht verschil met thuis spelen! (Lacht)

Dat kan je wel zeggen. We zagen ook tijdens de kwalificatie voor de Champions, die je speelde in de lokalen van Liquid in Nederland, dat je ijzig kalm bleef terwijl iedereen met zijn vreugde geen blijf wist.

Klopt! (Lacht) De andere vier teamgenoten kunnen heel uitbundig zijn. Maar mijn kalmte en mijn rustig karakter is net een extra troef voor het team. Ik zeg weinig, maar als ik dan eens iets zeg dan luistert iedereen!

Jammer genoeg heb je de eerste wedstrijden van het toernooi zonder je team moeten spelen door het coronavirus. Ben je tevreden met de manier waarop Riot Games de situatie heeft afgehandeld?

Best wel, want ze hebben me laten spelen. Je moet je ook eens in hun schoenen proberen plaatsen. Het is een heel moeilijke situatie om te beheren en ze hebben er het beste van proberen maken.

Jullie toernooi zat erop na een nederlaag tegen Acend, die wereldkampioen werden. Best wel een mooi resultaat!

Meer dan een mooi resultaat! Zoals ik eerder al zei hadden we door het coronavirus en mijn late komst heel weinig tijd om ons voor te bereiden. Je zou zelfs kunnen zeggen dat we enkel ons talent in de strijd konden gooien. (Lacht) De halve finale halen met zo weinig voorbereiding is eigenlijk te gek voor woorden. Met een maandje vakantie en de trainingen die er staan aan te komen, mogen we hopen op het beste.

Wat zijn nu de volgende doelen?

Onze coaches en analisten zijn al volop bezig met de voorbereidingen. Ikzelf denk ook al na hoe we het team beter kunnen maken. Zoals de rolverdeling bijvoorbeeld. In welke rol voel ik met zelf het beste? Dat helpt me ook om me beter te voelen in het team.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top