ScreaM: “Valorant was een kans die ik moest grijpen”

Door Proximus

Deel dit nieuws

Binnen de CSGO-scene kent iedereen de naam Adil “ScreaM” Benrlitom. De Belgische speler, gevreesd voor zijn agressieve speelstijl en verwoestende one-taps, maakte enkele maanden geleden echter een carrièreswitch naar Valorant, de FPS van Riot Games. We maakten van de gelegenheid gebruik om het met hem te hebben over de competitieve scene, zijn recente transfer naar Team Liquid en zijn kleine broer Nivera, die nieuw is in het CSGO-team van Vitality.

Dag Adil. Kan je ons een paar maanden nadat je van game bent veranderd en bent overgestapt op Valorant iets meer vertellen over waarom je Counter-Strike na 10 jaar achter je hebt gelaten?

Het is combinatie van een aantal dingen die me ertoe hebben aangezet om deze weloverwogen beslissing te nemen. Mijn carrière op CSGO stond op een punt waar ik niet helemaal tevreden over was. Ik had niet de juiste mogelijkheden om mijn volledige potentieel te laten zien. Uiteindelijk verloor ik de motivatie om verder te gaan. Toen Valorant uitkwam, was dat een kans die ik moest grijpen. Zowel grafisch (ScreaM is een fan van manga; red.) als in de gameplay vond ik alles vanaf het begin leuk. Ik had de keuze: ik blijf op CSGO en werk me omhoog of ik stap over op Valorant en probeer daar iets op te bouwen. Het is best wel gek, want als ik erover nadenk, was Valorant geen game waarop ik zat te wachten. Ik was vastbesloten om op de CSGO-ladder te klimmen, maar de komst van het spel zette mijn toekomstvisie volledig op zijn kop. Natuurlijk had het esportspotentieel van het spel ook een grote invloed op mijn beslissing. In het algemeen zie ik deze verandering echt als een nieuw begin.

Hoewel Valorant en Counter-Strike hetzelfde concept hebben, zijn er toch ook veel zaken die anders zijn. Had je moeite om je aan te passen aan het spel?

Ondanks een gelijkaardige structuur, zijn deze twee games heel verschillend. De grootste bijdrage van Valorant is uiteraard het agentsysteem en de vaardigheden van elk van de agents. Hierdoor kan het opnemen van alle informatie tijdens een ronde in het begin nogal ingewikkeld zijn. Deze toevoeging biedt wel veel meer strategische mogelijkheden en maakt het spel complexer. Hoewel de game in het begin eenvoudig genoeg is om mee te starten, wordt het strategisch veel ingewikkelder als je op een hoog niveau speelt. Aan de andere kant is het spel veel langzamer dan Counter-Strike. Het lijkt misschien paradoxaal omdat er vaardigheden zijn die dashs toelaten, maar de bewegingen van de spelers zijn veel trager.

Is het niet een beetje beangstigend om met een nieuw spel te starten als je een uitzonderlijke beheersing hebt van een spel zoals Counter-Strike?

Nee, niet echt. Zoals ik al zei, ik heb de beslissing niet in een bevlieging genomen. Ik heb er goed over nagedacht. Ik heb Valorant twee maanden lang met veel plezier gespeeld en ik merkte dat mijn vaardigheden op Counter-Strike mij in staat stelden om wat potentieel te hebben op de nieuwe game. In mijn hoofd ben ik niet vanaf nul begonnen, ik zag meer mogelijkheden dan moeilijkheden.

Begin augustus werd je door Team Liquid gerekruteerd om in hun actieve team op Valorant te spelen. Vertel ons een beetje over hoe deze aanwerving heeft plaatsgevonden.

Op dat moment stond ik onder contract bij Gamer Legion op CSGO. Ik denk dat mijn contract eind 2020 afliep. Als ik van spel, en logischerwijs ook van team, wilde veranderen, moest ik worden uitgekocht door de betreffende organisatie. We hebben eerst contact gehad met G2. Mijn makelaar Jérôme was in gesprek met hen. Hij ondernam de nodige stappen, onderhandelde veel, maar het team leek niet klaar om de bailout te betalen. Toen verloor het Engelse team fish123 een speler en begon ik met hen te spelen. Uiteindelijk heeft Liquid het hele team op eenzelfde moment aangeworven.

Je hebt tijdens je carrière op CSGO veel organisaties gekend. Hoe voelt het om te worden aangenomen door zo’n belangrijke organisatie als Team Liquid?

Het is een eer om Team Liquid te vertegenwoordigen op een nieuwe game met een groot potentieel zoals Valorant. Ik wil hen bedanken voor het vertrouwen in mij. Het was een belangrijke beslissing die ze hebben genomen en een grote investering, maar met het potentieel van het spel denk ik dat ze de juiste keuze hebben gemaakt. Nu is mijn enige doel om goed te presteren met het team om een imago en een reputatie op te bouwen op het spel. We kunnen de naam Liquid eer aandoen, maar we hebben nog een lange weg te gaan. We trainen hard voor de First Strike (First Strike is het eerste officiële toernooi dat door Riot wordt georganiseerd. Team Liquid heeft zich gekwalificeerd voor het Main Event; red.).

Over training gesproken, hoe verloopt de samenwerking met je nieuwe teamgenoten?

We boeken elke dag progressie, maar er zijn veel details om uit te werken wanneer je competitief speelt op een spel als Valorant. Op het First Strike-evenement zullen er nieuwe teams met nieuwe strategieën verschijnen. We weten niet echt wat we kunnen verwachten, maar we trainen in ieder geval hard, als team en als individu, om elke tactiek het hoofd te kunnen bieden. Met het virus hebben we nog geen bootcamp kunnen organiseren in de gebouwen van Liquid in Nederland, maar dat moet in de toekomst wel gebeuren. Het zou ongelooflijk zijn mochten we de zetel in de Verenigde Staten kunnen bezoeken.

Het wordt steeds duidelijker dat in teamspellen zoals Valorant samenhang en teamgeest voorop staan. Hoe is de sfeer in het team op dit moment?

Die is best goed! We zitten natuurlijk wel in een periode van intensieve training. Er is dus een zekere spanning voelbaar, maar er is niets persoonlijks tussen de spelers. De verstandhouding is zeer goed. Het zijn aardige mensen met veel respect. Dat is belangrijk voor mij.

Laten we het hebben over je rol in het team. Voor de niet-ingewijden kan het soms moeilijk te begrijpen zijn. Kan je ons wat meer uitleg geven?

Valorant is bijzonder vanwege het agentsysteem. Dat maakt dat de rollen vooraf een beetje bepaald zijn. Ik speel bijvoorbeeld met Jett, een personage dat heel beweeglijk is. Ik ben dus vaak degene die als eerste gaat met behulp van mijn supports. Ik probeer de overhand te krijgen door ruimte te winnen op de map en strategische plaatsen in te nemen. Meestal hangt onze rol veel af van de agent met wie we spelen, maar elke speler blijft meestal op een pool van 2-3 agents. Verder hebben we een kapitein die de orders geeft. Hij is degene die aan het begin van de ronde de strategie bepaald en wij luisteren naar hem. Afgezien daarvan probeer ik oplossingen te vinden voor mijn spelverdeler. Ik praat veel. Mijn rol is ook om hem informatie te geven die hij niet kan zien op zijn scherm. Van buitenaf lijkt het misschien rommelig als er naar ons wordt geluisterd, maar de communicatie is eigenlijk behoorlijk gestructureerd.

De balans van de game is een punt waarop Riot vaak kritiek krijgt van de community. Wat is jouw mening hierover?

Ik ben echt verbaasd en tevreden over het werk dat de ontwikkelaars leveren. Ze luisteren veel naar de community en proberen op basis daarvan het spel zo veel mogelijk in balans te brengen. Natuurlijk maken ze fouten, net als iedereen. Maar in het algemeen voel je echt dat verlangen om naar de community te luisteren en om een goed spel te maken dat de meeste mensen tevreden stelt.

Er zijn regelmatig updates en er komen nieuwe agents bij. De eerste die toegevoegd werd, is Skye. Wat vind je hiervan?

Ik kreeg bij toeval vroeg toegang tot Act 3, dus ik kon het een beetje testen voor iedereen. De kampioen zelf heeft veel potentieel als support, maar vereist veel vaardigheid. Wat interessant is met de toevoeging van nieuwe agents, is dat de meta vrij regelmatig zal evolueren. Nieuwe strategieën zullen in het spel tevoorschijn komen en dat zal heel wat veranderingen teweegbrengen binnen de teams. We zullen kunnen zien welke teams zich wel of niet kunnen aanpassen.

In afwachting van een eerste officieel toernooi heeft het Ignition Series-circuit een paar maanden lang de esportsscene op Valorant bezig gehouden. Hoe ervoer jij dat?

Het is de ideale manier om op te warmen en te zien wie er een beetje uitsteekt. Qua format was het niet erg serieus. Zo was er geen loser bracket en gingen alle confrontaties in een BO1 door. Het Blast-toernooi was iets beter omdat we BO3-wedstrijden afwerkten en het format iets meer geschikt was. Maar dit is volkomen normaal, het zijn nog steeds de eerste toernooien van het spel.

First Strike zal het eerste officiële toernooi zijn dat door Riot wordt georganiseerd. Hoe zie jij dat?

De open qualifiers zijn een heel goed idee! Met een dergelijk format kunnen alle teams zich kwalificeren als ze het vereiste niveau halen. Daarna wordt het heel, heel moeilijk. Alle fasen voor de play-offs zullen in BO1 en zonder loser bracket doorgaan, wat betekent dat één keer verliezen meteen fataal is. Eenmaal het Main Event begonnen is, denk ik wel dat het format al geschikter zal zijn.

We stellen een zekere rivaliteit vast tussen G2 en Team Liquid op de sociale media, met soms een flinke dosis treiterij. Denk je dat het gezond is om zo’n rivaliteit tussen twee teams te hebben?

Op dit moment beschouw ik dat niet als een rivaliteit. In de Ignition Series hebben we niet laten zien waartoe we in staat zijn. Verder brengt het een dosis fun en wat pit in de competitie. De community vindt het leuk. Ik ben geen voorstander van treiterij, maar het is niet iets wat me schokt.

Je kleine broertje werd onlangs gerekruteerd door Vitality. Hoe voelt het om je kleine broertje aan het werk te zien in een van de grootste teams ter wereld op het spel dat je gedurende tien jaar gespeeld hebt?

Het is raar omdat het allemaal zo snel ging. Hij is vrij snel opgeklommen, ook al speelt hij het spel nog maar een paar jaar. Het grappige is dat hij met spelers speelt waar ik tien jaar geleden ook mee heb gespeeld. Ik hoop dat hij zijn ware niveau zal laten zien en dat hij succesvol zal zijn. Hij is jong en heeft nog tijd. De familienaam blijft trouwens in de scene, dat is mooi.

Copyright afbeelding: Team Liquid

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top