Fiber tot in je woning

Het snelste internet van ‘t land

Kan ik fiber hebben?

Kan ik fiber hebben?

Controleer of fiber in jouw woning kan worden geïnstalleerd en/of geactiveerd voor de beste internetprestaties.

De 3 voordelen van fiber tot in je woning

Ultrasnel internet

Ongeëvenaarde snelheden zodat je in een mum van tijd bestanden, foto's, series of games kan downloaden en uploaden.

Ultra-stabiele verbinding

Een straffe verbinding voor het hele gezin, op al jouw aangesloten apparaten, en overal in jouw huis.

Ultralage latency

Vliegensvlugge reactietijd zonder vertraging of onderbreking om je een voorsprong te geven op jouw tegenstanders.

Flex Fiber, jouw pack op maat

Stel jouw pack samen volgens jouw behoeften:

 • Een ongeëvenaarde internetervaring op jouw maat
 • Supervoordelige mobiele abonnementen
 • Een hoogwaardige Pickx TV -ervaring op al jouw schermen
 • Onbeperkte toegang tot Het Laatste Nieuws (digitaal)

Proximus fiber

Het snelste internet van ‘t land, volgens Ookla®

Download de Lord of the Rings trilogie in HD (30 GB)

Deel een vakantiefotoalbum met je familie (10 GB)

Waarom nu kiezen voor fiber?

Voor de hele familie

Allemaal tegelijk online

Belgische huishoudens hebben gemiddeld 7 toestellen verbonden met hun internet, wat een impact kan hebben op de kwaliteit van de verbinding en frustratie kan veroorzaken.

Met fiber kan je in alle veiligheid thuiswerken, ongeacht het aantal toestellen dat tegelijkertijd verbonden zijn, zelfs wanneer de rest van het gezin content streamt of videogames spelen.

Klaar voor de toekomst

Een verbinding die de test der tijd doorstaat

Het huidige kopernetwerk zal geleidelijk verdwijnen. Wees proactief en laat gratis fiber bij je thuis installeren om te genieten van de krachtigste internetverbinding.

Dit zal je jarenlang gemoedsrust geven.

Een nieuwe wifi-generatie

Internet Box

Onze nieuwe Internet Box is ontworpen om jouw fiberverbinding optimaal te benutten. Uitgerust met de nieuwste Wi-Fi 6-technologie biedt hij een ongekende connectiviteit. Sneller en betrouwbaarder, in elke kamer van jouw woning, om te voldoen aan de behoeften van het hele gezin, wat je ook doet.

Wi-Fi Boosters

En dankzij onze Wi-Fi Boosters, uitgerust met Mesh-technologie, geniet je van een betere wifi-dekking in een groter aantal kamers.

Gratis installatie

Fiber tot in het hart van jouw woning

Proximus is de eerste Belgische operator die echter fiber van a tot z installeert, tot in het hart van jouw woning, in tegenstelling tot VOO of Telenet die coaxkabels gebruiken voor de laatste meters. En dat maakt net het verschil in prestaties.

Bovendien is de installatie volledig  en zorgt onze technieker voor alles.

Hoe krijg ik fiber?

  • Ja? Wacht dan geen seconde langer en kies je Flex Fiber-pack.
  • Nog niet? Vul dan het Proximus-formulier in om als eerste te weten dat fiber eraan komt.

Vragen die je misschien nog hebt

Fiber is de technologie van de toekomst, waarbij gegevens aan lichtsnelheid over lange afstanden worden verstuurd. Maar om het potentieel ervan ten volle te benutten, moet de fiberkabel tot in het hart van jouw woning gelegd worden. Daarom spreken we over fiber tot in je woning of Fiber to the Home (FTTH).

Proximus is de eerste Belgische operator die fiber volledig installeert, dat wil zeggen tot binnen in de woning van de klanten.

De meeste andere operatoren, zoals VOO, Orange of Telenet, beweren fiber aan te bieden, maar gebruiken een coaxkabel voor het laatste gedeelte, van de straat tot aan de woning. Deze twee soorten connecties zijn echter absoluut niet gelijkwaardig. Alleen fiber tot in je woning garandeert de beste prestaties op het gebied van download- en uploadsnelheden, stabiliteit en latency. En bovendien is jouw woning klaar voor de toekomst!

Terwijl Proximus geleidelijk fiber uitrolt naar bestaande woningen in België, worden nieuwbouwwijken en flatgebouwen meestal onmiddellijk aangesloten op ons fibernetwerk, in samenspraak met de bouwsector.

Fiber van Proximus is uitgeroepen tot “Het snelste internet van ‘t land” door Ookla®.

Ookla® is de wereldwijde leider in het meten en monitoren van netwerkprestaties met zijn beroemde snelheidstest (Speedtest®), beschikbaar op Speedtest.netNieuw venster .

Op basis van nationale resultaten reikt Ookla® prijzen uit om de prestaties van de verschillende operators te valideren.

Het antwoord is nee.

Momenteel vertaalt de standaard voor een “ultrasnel” of “Gigabit” internet zich in snelheden tot 1 Gigabit per seconde (of Gbps) voor downloaden en tot 50 Megabits per seconde (of Mbps) voor uploaden. De meeste operatoren, zoals VOO, Orange of Telenet, beweren fiber aan te bieden, maar gebruiken een coaxkabel voor het laatste gedeelte, van de straat tot aan het huis. Dit is geen Fiber to the Home verbinding.

Proximus installeert fiber bij haar klanten thuis. Het feit dat de fiberkabel rechtstreeks op jouw woning wordt aangesloten, betekent dat je jouw eigen kabel hebt, die je niet deelt met je buren. Je bent dus volledig onafhankelijk van externe storingsfactoren. En dat maakt het verschil, want je krijgt een ultrastabiele verbinding en het snelste internet van ‘t land, met downloadsnelheden tot 8,5 Gbps en 1 Gbps om te uploaden. En dat is nog maar het begin! Door voor deze geavanceerde technologie te kiezen, ben je klaar voor de toekomst.

Maar wat betekent dit in de praktijk? Stel je voor dat je de Lord of the Rings-trilogie (30 GB) wilt downloaden: terwijl een verbinding van 1 Gbps je in staat stelt om deze in 4 minuten te downloaden, doet een verbinding van 8,5 Gbps dat in slechts 24 seconden. Kun je het verschil zien?

Lees meer over fiber tot in je woning.

Met fiber van Proximus surf je met het snelste internet in België en kies je de internetervaring die bij je past:

 • Mega Fiber, ideaal voor thuiswerkers en streamers met downloadsnelheden tot 500 Mbps en uploadsnelheden tot 500 Mbps: supersnel internet om te voldoen aan de behoeften van meerdere gebruikers met gelijke download- en uploadsnelheden.
 • Giga Fiber, ideaal voor gezinnen met downloadsnelheden tot 2,5 Gbps en uploadsnelheden tot 500 Mbps: gigasnel internet om te voldoen aan de behoeften van meerdere gelijktijdige gebruikers, tot 2 Wi-Fi Boosters voor een betere verbinding in elke kamer van jouw huis en een vaste lijn met onbeperkt bellen in België 24/7 (behalve met Flex Fiber Internet + Mobiel).
 • Ultra Fiber, ideaal voor grote gezinnen en gamers met downloadsnelheden tot 8,5 Gbps en uploadsnelheden tot 1 Gbps: het snelste internet beschikbaar in België zowel in download als in upload om te voldoen aan de behoeften van de meest veeleisende internetgebruikers, tot 2 Wi-Fi Boosters voor een betere verbinding in alle kamers van jouw huis en een vaste lijn met onbeperkt bellen in België 24/7 (behalve met Flex Fiber Internet + Mobiel).

Houd er rekening mee dat in bepaalde specifieke gevallen de bekabeling in jouw gebouw alleen toelaat dat je profiteert van maximale snelheden tot 1 Gbps/500 Mbps. Neem contact op met jouw gebouwbeheerder of huisbaas voor meer informatie.

Als je je afvraagt wie deze snelheden nodig heeft, zul je verrast zijn! Vandaag de dag is 1 Gbps de norm geworden, maar we vragen steeds meer van onze internetverbinding. De behoeften nemen voortdurend toe en met de technologische evoluties (4K, 8K, virtual reality, …) en de talrijke verbonden objecten die zich razendsnel ontwikkelen, is de fibertechnologie de oplossing. Hiermee kan je voldoen aan de huidige behoeften, maar je kan zich je ook voorbereiden op de komende 70 jaar. Hiermee kan je niet alleen efficiënter werken, maar ook tijd besparen.

Nee, het feit dat er fiber in jouw straat is aangelegd betekent niet dat je er automatisch van profiteert. Om van alle voordelen te kunnen genieten, moet jouw woning worden aangesloten op het fibernetwerk, wat betekent dat er een afspraak moet worden gemaakt met een technicus om fiber in jouw woning te installeren.

Als je al Proximus-klant bent en wilt profiteren van de 10 Gbps-technologie, moet je huidige hardware worden vervangen. Er zal een afspraak voor de installatie moeten worden gemaakt. Een technicus zal op de afgesproken datum bij je langskomen voor de gratis installatie van je Internet Box+ en je nieuwe ONT-box, waarmee je box op het fibernetwerk wordt aangesloten. Als je Wi-Fi Boosters hebt, zullen ook deze worden vervangen door Wi-Fi Boosters+.

Meer informatie over de installatie.

Je kan bij jouw provider navragen of je een fiberverbinding tot in jouw woning hebt. Jouw download- en uploadsnelheden zeggen echter al veel over het type verbinding dat je hebt. Met fiber tot in je woning kan je snelheden tot 8,5 Gbps downloaden en 1 Gbps uploaden, terwijl deze met een coaxiale verbinding beperkt zijn tot 1 Gbps downloaden en 50 Mbps uploaden.

Als je al Proximus-klant bent en een fiberaansluiting hebt, moet de naam van jouw abonnement “Flex Fiber” zijn. Heb je een klassieke aansluiting zonder fiber, dan zal de naam van jouw abonnement “Flex” zijn.

Fiber to the Home wordt momenteel in België uitgerold. Het is dus nog niet overal beschikbaar. Proximus is de eerste Belgische operator die fiber van A tot Z uitrolt, in samenwerking met Fiberklaar in Vlaanderen, Unifiber in Wallonië en GoFiber in het Duitstalige deel van het land.

Duizenden huizen zijn al aangesloten en/of kunnen worden aangesloten. Je kan eenvoudig controleren of het voor je beschikbaar is door onze adrestest te gebruiken. Zo ja, dan word je uitgenodigd om jouw Flex Fiber-pack te kiezen en te vragen of het bij je thuis geïnstalleerd kan worden. Als het nog niet beschikbaar is, kan je je aanmelden om op de hoogte te worden gehouden wanneer het beschikbaar is.

Ontdek onze interactieve kaart om te zien waar fiber beschikbaar is en waar dat binnenkort het geval zal zijn.

Als huurder volstaat het je aanvraag te doen bij Proximus. De eigenaar kan zich niet verzetten tegen de keuze van een operator, noch tegen de installatie van fiber op verzoek van de huurder. Toch raden we je aan de verhuurder op de hoogte te brengen.

In een gebouw in mede-eigendom zullen alle eigenaren normaal gezien al in kennis zijn gesteld van de komst van fiber in het gebouw via de algemene vergadering of door de syndicus/beheerder van het gebouw.

Alles over de installatie.

Alle veelgestelde vragen

Wil je meer weten over fiber?

Klantendienst

Fiber evenementen

De Algemene Voorwaarden en Prijslijst & tarieven zijn van toepassing.

Snelheid van het vaste internet

het snelste internet van ‘t land, met Giga Fiber en Ultra Fiber als extra optie bij je Flex Fiber-pack. De werkelijk behaalde snelheid is afhankelijk van het computersysteem, maar ook in uitzonderlijke gevallen, van het algemene gebruik. Als je wifi gebruikt, kan je surfsnelheid ook lager zijn. Om de surfsnelheid bij jou thuis te kennen: Proximus.be/internetspeed.

Snelste internet van ‘t land

 • Op basis van de Ookla®-analyse(pdf, 176 KB) van Speedtest Intelligence®-gegevens, snelheidsscore verkregen via de Speedtest data enrichment API voor Proximus fiber in vergelijking met de belangrijkste Belgische providers voor de maanden februari tot april 2024. Gedeponeerd handelsmerk van Ookla gebruikt onder licentie en gereproduceerd met toestemming.
 • Vergelijking van de hoogste maximumsnelheden(pdf, 93 KB) aangeboden door Proximus, VOO, Orange en Telenet.

Mega Fiber

De maximaal haalbare snelheid is tot 500 Mbps in download en 500 Mbps in upload voor alle apparaten in het thuisnetwerk samen.

Het onbeperkte internetvolume geldt voor persoonlijk en normaal gebruik, volgens de algemene voorwaarden. Na gebruik van 3 TB, wordt je snelheid beperkt tot het einde van de maand, tenzij activering van je gratis 300 GB extra volume activeert via Proximus+. Meer info: Proximus.be/internetpolicy(pdf, 150 KB, in Engels) .

Giga Fiber

De maximaal haalbare snelheid is tot 2,5 Gbps in download en 500 Mbps in upload voor alle apparaten in het thuisnetwerk samen. Deze maximale snelheden kunnen alleen worden bereikt door gebruik te maken van de volgende technologieën:

 • Categorie 6A RJ45 netwerkkabels
 • 10 Gbps netwerkkaart of 10 Gbps Thunderbolt 3 adapter

Het onbeperkte internetvolume geldt voor persoonlijk en normaal gebruik, volgens de algemene voorwaarden. Na gebruik van 6 TB, wordt je snelheid beperkt tot het einde van de maand, tenzij activering van je gratis 300 GB extra volume activeert via Proximus+. Meer info: Proximus.be/internetpolicy(pdf, 150 KB, in Engels) .

De klant heeft recht op een Internet Box+ en maximaal 2 Wi-Fi Boosters bij een Flex Giga Fiber- pack. De Wi-Fi Boosters zijn altijd op aanvraag of op initiatief van de technieker en alleen voor gebruik in België.

De vaste lijn is ook inbegrepen, met onbeperkt bellen naar vaste lijnen en 1000 minuten/maand naar mobiele telefoons in België 24/7 (behalve met Flex Fiber Internet + Mobiel).

Ultra Fiber

De maximale bruikbare snelheid is tot 8,5 Gbps in download en 1 Gbps in upload voor alle apparaten in het thuisnetwerk samen. Deze maximale snelheden kunnen alleen worden bereikt door gebruik te maken van de volgende technologieën:

 • Categorie 6A RJ45 netwerkkabels
 • 10 Gbps netwerkkaart of 10 Gbps Thunderbolt 3 adapter

Het onbeperkte internetvolume geldt voor persoonlijk en normaal gebruik, volgens de algemene voorwaarden. Na gebruik van 6 TB, wordt je snelheid beperkt tot het einde van de maand, tenzij activering van je gratis 300 GB extra volume activeert via Proximus+. Meer info: Proximus.be/internetpolicy(pdf, 150 KB, in Engels) .

De Ultra Fiber-optie is alleen beschikbaar met een Flex Giga Fiber-pack. De klant heeft recht op een Internet Box+ en maximaal 2 Wi-Fi Boosters bij deze pack configuratie. De Wi-Fi Boosters zijn altijd op aanvraag of op initiatief van de technieker en alleen voor gebruik in België.

De vaste lijn is ook inbegrepen, met onbeperkt bellen naar vaste lijnen en 1000 minuten/maand naar mobiele telefoons in België 24/7 (behalve met Flex Fiber Internet + Mobiel).

Gratis installatie

Gratis installatie door een technieker voor nieuwe Flex fiber-klanten. Als je een fiberproduct zonder pack kiest, zoals Internet Fiber, kan je een supplement aangerekend worden voor een nieuwe installatie.

Waarom voor fiber of glasvezel kiezen?

Kiezen voor glasvezel is kiezen voor ultrasnel en ultrastabiel internet, ongeacht met hoeveel toestellen of mensen je online bent. Een fiberverbinding is de droom van gameliefhebbers en zij die graag razendsnel downloaden.

Tabel waarin koper- en glasvezelsnelheden worden vergeleken
Downloadsnelheid voor een bestand van 10 GB Uploadsnelheid voor een bestand van 10 GB
10 Gbps fibertechnologie 9,4s 1min20
Fiber 1 Gbps/100 Mbps 1min20 13min20
Koper 100 Mbps/30 Mbps 13min20 44min27

Ontdek hieronder de voordelen van fiber of glasvezel:

 • Glasvezel voor een razendsnelle internetverbinding
 • Glasvezel voor een uiterst stabiele internetverbinding
 • Glasvezel voor ultra high definition beeldkwaliteit
 • Glasvezel is niet duurder dan een traditionele verbinding
 • Glasvezel verhoogt de waarde van je woning

Waar is fiber al beschikbaar?

Glasvezel is al beschikbaar in verschillende grote steden in België en op andere plaatsen is de uitrol bezig. Het wordt ook aangelegd in bedrijvenparken of industriële gebouwen, evenals in de meeste nieuwbouwwijken en nieuwe appartementsgebouwen.

Dankzij onze partnerships met Fiberklaar in Vlaanderen en Unifiber in Wallonië zal de uitrol van glasvezel de komende maanden en jaren nog verder versnellen om je het beste netwerk op de markt aan te bieden. Het doel is te zorgen voor een supersnel en stabiel netwerk dat in staat is het dataverkeer – dat de komende jaren zal blijven groeien – probleemloos op te vangen.

Controleer of jouw woonplaats al fiber heeft

Proximus Digital Assistant