Veelgestelde vragen over fiber tot in je woning

  Fiber in algemeen

  Fiber is de technologie van de toekomst, waarbij gegevens aan lichtsnelheid over lange afstanden worden verstuurd. Maar om het potentieel ervan ten volle te benutten, moet de fiberkabel tot in het hart van jouw woning gelegd worden. Daarom spreken we over fiber tot in je woning of Fiber to the Home (FTTH).

  Proximus is de eerste Belgische operator die fiber volledig installeert, dat wil zeggen tot binnen in de woning van de klanten.

  De meeste andere operatoren, zoals VOO, Orange of Telenet, beweren fiber aan te bieden, maar gebruiken een coaxkabel voor het laatste gedeelte, van de straat tot aan de woning. Deze twee soorten connecties zijn echter absoluut niet gelijkwaardig. Alleen fiber tot in je woning garandeert de beste prestaties op het gebied van download- en uploadsnelheden, stabiliteit en latency. En bovendien is jouw woning klaar voor de toekomst!

  Terwijl Proximus geleidelijk fiber uitrolt naar bestaande woningen in België, worden nieuwbouwwijken en flatgebouwen meestal onmiddellijk aangesloten op ons fibernetwerk, in samenspraak met de bouwsector.

  Fiber van Proximus is uitgeroepen tot “Het snelste internet van ‘t land” door Ookla®.

  Ookla® is de wereldwijde leider in het meten en monitoren van netwerkprestaties met zijn beroemde snelheidstest (Speedtest®), beschikbaar op Speedtest.netNieuw venster .

  Op basis van nationale resultaten reikt Ookla® prijzen uit om de prestaties van de verschillende operators te valideren.

  Dankzij glasvezel profiteer je van een ultrasnelle en stabiele internetverbinding, ultralage latentie, een scherper beeld dan ooit op al je schermen, en vooral: je bent voorbereid op de toekomst:

  • Ultrasnel en stabiel internet: geen onderbrekingen of vertragingen bij het importeren of exporteren van documenten, het bekijken van video's of het spelen van onlinegames, ongeacht hoeveel mensen of apparaten er tegelijkertijd zijn aangesloten.
  • Ultralage latentie: de latentie is het tijdsinterval tussen het moment waarop informatie wordt opgevraagd en het moment waarop een respons wordt ontvangen. Wanneer je online speelt, telt elke milliseconde. Met fiber blijf je je tegenspelers een stap voor.
  • Scherper beeld dan ooit op al je schermen: tv, tablet of smartphone ... Met fiber is er geen detail dat je ontgaat.
  • Klaar voor de toekomst: in de wereld van morgen is je woning steeds meer verbonden via het internet. Met glasvezel in huis is deze evolutie de minste van je zorgen.

  Ben je al Proximus-klant? Je huidige koperkabel zal op termijn moeten worden vervangen. Zijn opvolger, fiber, komt tegemoet aan de vraag naar steeds meer connectiviteit. Fiber biedt sterkere prestaties, nu en in de toekomst.

  Mbps is de eenheid die de hoeveelheid gegevens meet die in één seconde worden overgedragen. Deze eenheid van overdracht wordt wereldwijd gebruikt om de internetsnelheid te kwantificeren. Mbps staat voor megabit per seconde. Gbps (of GIGA) staat voor gigabit per seconde. Een gigabit (of 1 GIGA) komt overeen met duizend megabits.

  De snelheden die Proximus aangeeft zijn de download- en de uploadsnelheid. Wanneer voor een Fiber Internet-product 1 Gbps wordt aangegeven, betekent dit dat de verbinding tot 1 gigabit data per seconde kan downloaden. Met een verbinding van 1 gigabit per seconde download je in slechts 12 seconden een film van 1,5 gigabit. Bij een traditionele snelheid (70 Mbps) duurt zo'n download bijna 3 minuten.

  Glasvezel is niet alleen sneller en stabieler dan traditionele koperkabel, maar ook milieuvriendelijker.

  Het kan volledig in Europa worden geproduceerd en bestaat uit glas dat is gemaakt van siliciumdioxide, na zuurstof het meest voorkomende element op aarde. Siliciumdioxide wordt aangetroffen in zand, klei, rotsen en zelfs water. De winning ervan is niet schadelijk voor het milieu.

  Bovendien verbruikt fiber 4x minder elektriciteit dan koper en laat de productie ervan een zeer kleine ecologische voetafdruk achter: 0,06 kg CO2 voor fiber tegenover 1000 kg voor 2 kg koperdraad (waarmee aansluitingen momenteel worden gerealiseerd).

  Kiezen voor deze toekomstgerichte technologie is dus een goede zaak voor het milieu en het klimaat!

  Bekijk een video waarom fiber goed is voor het milieu.

  Het antwoord is nee.

  Momenteel vertaalt de standaard voor een “ultrasnel” of “Gigabit” internet zich in snelheden tot 1 Gigabit per seconde (of Gbps) voor downloaden en tot 50 Megabits per seconde (of Mbps) voor uploaden.

  De meeste operatoren, zoals VOO, Orange of Telenet, beweren fiber aan te bieden, maar gebruiken een coaxkabel voor het laatste gedeelte, van de straat tot aan het huis. Dit is geen Fiber to the Home verbinding.

  Proximus installeert fiber bij haar klanten thuis. Het feit dat de fiberkabel rechtstreeks op jouw woning wordt aangesloten, betekent dat je jouw eigen kabel hebt, die je niet deelt met je buren. Je bent dus volledig onafhankelijk van externe storingsfactoren. En dat maakt het verschil, want je krijgt een ultrastabiele verbinding en het snelste internet van ‘t land, met downloadsnelheden tot 8,5 Gbps en 1 Gbps om te uploaden. En dat is nog maar het begin! Door voor deze geavanceerde technologie te kiezen, ben je klaar voor de toekomst.

  Maar wat betekent dit in de praktijk? Stel je voor dat je de Lord of the Rings-trilogie (30 GB) wilt downloaden: terwijl een verbinding van 1 Gbps je in staat stelt om deze in 4 minuten te downloaden, doet een verbinding van 8,5 Gbps dat in slechts 24 seconden. Kun je het verschil zien?

  Lees meer over fiber tot in je woning.

  Met fiber van Proximus surf je met het snelste internet in België en kies je de internetervaring die bij je past:

  • Mega Fiber, ideaal voor thuiswerkers en streamers met downloadsnelheden tot 500 Mbps en uploadsnelheden tot 500 Mbps: supersnel internet om te voldoen aan de behoeften van meerdere gebruikers met gelijke download- en uploadsnelheden.
  • Giga Fiber, ideaal voor gezinnen met downloadsnelheden tot 2,5 Gbps en uploadsnelheden tot 500 Mbps: gigasnel internet om te voldoen aan de behoeften van meerdere gelijktijdige gebruikers, tot 2 Wi-Fi Boosters voor een betere verbinding in elke kamer van jouw huis en een vaste lijn met onbeperkt bellen in België 24/7 (behalve met Flex Fiber Internet + Mobiel).
  • Ultra Fiber, ideaal voor grote gezinnen en gamers met downloadsnelheden tot 8,5 Gbps en uploadsnelheden tot 1 Gbps: het snelste internet beschikbaar in België zowel in download als in upload om te voldoen aan de behoeften van de meest veeleisende internetgebruikers, tot 2 Wi-Fi Boosters voor een betere verbinding in alle kamers van jouw huis en een vaste lijn met onbeperkt bellen in België 24/7 (behalve met Flex Fiber Internet + Mobiel).

  Houd er rekening mee dat in bepaalde specifieke gevallen de bekabeling in jouw gebouw alleen toelaat dat je profiteert van maximale snelheden tot 1 Gbps/500 Mbps. Neem contact op met jouw gebouwbeheerder of huisbaas voor meer informatie.

  Als je je afvraagt wie deze snelheden nodig heeft, zul je verrast zijn! Vandaag de dag is 1 Gbps de norm geworden, maar we vragen steeds meer van onze internetverbinding. De behoeften nemen voortdurend toe en met de technologische evoluties (4K, 8K, virtual reality, …) en de talrijke verbonden objecten die zich razendsnel ontwikkelen, is de fibertechnologie de oplossing. Hiermee kan je voldoen aan de huidige behoeften, maar je kan zich je ook voorbereiden op de komende 70 jaar. Hiermee kan je niet alleen efficiënter werken, maar ook tijd besparen.

  Nee, het feit dat er fiber in jouw straat is aangelegd betekent niet dat je er automatisch van profiteert. Om van alle voordelen te kunnen genieten, moet jouw woning worden aangesloten op het fibernetwerk, wat betekent dat er een afspraak moet worden gemaakt met een technicus om fiber in jouw woning te installeren.

  Als je al Proximus-klant bent en wilt profiteren van de 10 Gbps-technologie, moet je huidige hardware worden vervangen. Er zal een afspraak voor de installatie moeten worden gemaakt. Een technicus zal op de afgesproken datum bij je langskomen voor de gratis installatie van je Internet Box+ en je nieuwe ONT-box, waarmee je box op het fibernetwerk wordt aangesloten. Als je Wi-Fi Boosters hebt, zullen ook deze worden vervangen door Wi-Fi Boosters+.

  Meer informatie over de installatie.

  Je kan bij jouw provider navragen of je een fiberverbinding tot in jouw woning hebt.

  Jouw download- en uploadsnelheden zeggen echter al veel over het type verbinding dat je hebt. Met fiber tot in je woning kan je snelheden tot 8,5 Gbps downloaden en 1 Gbps uploaden, terwijl deze met een coaxiale verbinding beperkt zijn tot 1 Gbps downloaden en 50 Mbps uploaden.

  Als je al Proximus-klant bent en een fiberaansluiting hebt, moet de naam van jouw abonnement “Flex Fiber” zijn. Heb je een klassieke aansluiting zonder fiber, dan zal de naam van jouw abonnement “Flex” zijn.

  Fiber to the Home wordt momenteel in België uitgerold. Het is dus nog niet overal beschikbaar. Proximus is de eerste Belgische operator die fiber van A tot Z uitrolt, in samenwerking met Fiberklaar in Vlaanderen, Unifiber in Wallonië en GoFiber in het Duitstalige deel van het land.

  Duizenden huizen zijn al aangesloten en/of kunnen worden aangesloten. Je kan eenvoudig controleren of het voor je beschikbaar is door onze adrestest te gebruiken. Zo ja, dan word je uitgenodigd om jouw Flex Fiber-pack te kiezen en te vragen of het bij je thuis geïnstalleerd kan worden. Als het nog niet beschikbaar is, kan je je aanmelden om op de hoogte te worden gehouden wanneer het beschikbaar is.

  Ontdek onze interactieve kaart om te zien waar fiber beschikbaar is en waar dat binnenkort het geval zal zijn.

  Glasvezel is al beschikbaar in verschillende grote steden in België en op andere plaatsen is de uitrol bezig. Het wordt ook aangelegd in bedrijvenparken of industriële gebouwen, evenals in de meeste nieuwbouwwijken en nieuwe appartementsgebouwen.

  Dankzij onze partnerships met Fiberklaar in Vlaanderen en Unifiber in Wallonië zal de uitrol van glasvezel de komende maanden en jaren nog verder versnellen om je het beste netwerk op de markt aan te bieden. Het doel is te zorgen voor een supersnel en stabiel netwerk dat in staat is het dataverkeer – dat de komende jaren zal blijven groeien – probleemloos op te vangen.

  Controleer of jouw woonplaats al fiber heeft

  Overstappen op fiber

  Glasvezel is al beschikbaar in verschillende grote steden in België en op andere plaatsen is de uitrol bezig of gepland. De meeste nieuwe woonwijken en appartementsgebouwen worden onmiddellijk op ons glasvezelnetwerk aangesloten, in overleg met de bouwsector.

  Kijk dus eerst of er fiber op komst is voor jouw adres.

  • Is dit nog niet het geval, vul dan het Proximus-formulier in om als eerste op de hoogte te worden gebracht wanneer fiber op komst is.
  • Is je adres er wel bij? Ontdek dan onze Flex Fiber-packs. Kies uit een van onze bestaande pakketten of pas je Flex Fiber-pakket aan je behoeften aan.

  Heb je al een Proximus-pack en wil je profiteren van de glasvezeltechnologie?
  Kies jouw Flex Fiber-pack; wij doen het nodige om je producten automatisch om te zetten.

  Woon je in een stad waar glasvezel wordt aangelegd door onze partner Fiberklaar?
  Als je al Proximus-internetklant bent, wordt de keuze voor je Fiber-pack gemaakt nadat de glasvezel voorgeïnstalleerd is op je adres. Vraag in eerste instantie om je  installatie; wij nemen contact met je op voor de keuze van het pakket. Ben je nog geen Proximus-internetklant, vraag dan je  installatie aan en kies alvast je nieuwe Fiber-pack.

  Fiber wordt uitgerold in verschillende fasen. Het is dus mogelijk dat je adres (nog) niet in een zone ligt waar we vandaag fiber voorzien. Het is ook mogelijk dat je woning wel in een wijk met fiber ligt, maar dat we die om technische of administratieve redenen (bv. geen toelating van de syndicus, vergunningen enzovoort) niet tot bij je kunnen uitrollen. Wil je meer informatie? Vul dan het Proximus-formulier in dat je krijgt.

  Je blijft onveranderd genieten van je huidige diensten, op ons traditionele kopernetwerk. We raden echter aan om nu al de overstap te maken, want op termijn zal fiber het kopernetwerk definitief vervangen. Fiber voldoet immers aan de behoeften van de steeds toenemende connectiviteit en garandeert je betere prestaties, nu en in de toekomst.

  Door vandaag op deze toekomstbestendige technologie over te stappen, geniet je een  installatie.

  Dat hangt af van welke producten je momenteel hebt. Afhankelijk van de formule die je kiest, kan het inderdaad zo zijn dat je Flex Fiber-pack in sommige gevallen iets meer kost dan je huidige pack. Met fiber profiteer je wel van talloze voordelen, zoals een supersnel en stabiel internetverbinding ongeacht hoeveel mensen of apparaten er tegelijkertijd zijn aangesloten, een scherper beeld op al je schermen, en vooral: je bent voorbereid op de toekomst.

  Als huurder volstaat het je aanvraag te doen bij Proximus. De eigenaar kan zich niet verzetten tegen de keuze van een operator, noch tegen de installatie van fiber op verzoek van de huurder. Toch raden we je aan de verhuurder op de hoogte te brengen.

  In een gebouw in mede-eigendom zullen alle eigenaren normaal gezien al in kennis zijn gesteld van de komst van fiber in het gebouw via de algemene vergadering of door de syndicus/beheerder van het gebouw.

  Alles over de installatie

  Dat hangt af van de aansluiting van je alarmsysteem:

  • Via wifi of ethernet naar je bbox? Dan hoef je niets te doen.
  • Via de analoge lijn? Dit type verbinding zal na de overstap naar fiber worden verwijderd. Je zult dus ofwel een aparte analoge lijn moeten bestellen of contact moeten opnemen met je installateur om je alarmcentrale te updaten.
  • Via je telefoonlijn? Vraag je alarminstallateur om na installatie een test te doen. Vergeet niet een back-upbatterij te plaatsen zodat je modem ook werkt bij stroomuitval.
  • Via een centrale meldkamer? Vraag je alarminstallateur om te controleren of de installatie goed werkt.

  Installatie

  Glasvezelkabels worden wijk per wijk en straat voor straat gelegd. Om de installatie van fiber tot bij je thuis mogelijk te maken, zijn voorbereidende graaf- of gevelwerkzaamheden nodig. We doen er alles aan om de hinder tot een minimum te beperken en houden je doorlopend op de hoogte van de termijnen.

  Wanneer de werken in je straat voltooid zijn, komt de glasvezelkabel discreet je huis binnen. Op dat ogenblik word je uitgenodigd om op de nieuwe technologie over te stappen en te genieten van alle voordelen van fiber. Zodra je hebt besteld, komt een van onze technici op de afgesproken dag thuis bij je langs om je fiberaansluitdoos te installeren.

  Woon je in een gebouw dat door een syndicus wordt beheerd, dan moet die ons eerst toegang geven tot het gebouw voor de installatie van fiber in de gemeenschappelijke ruimtes. Pas dan kun je vragen om aangesloten te worden op ons glasvezelnetwerk.

  Alles over de installatie

  In geval van een nieuwbouw door een projectontwikkelaar en indien er op het ogenblik van de werken fiber op dit adres beschikbaar is, zal de projectontwikkelaar de aansluiting op ons glasvezelnetwerk aanvragen. Wanneer je in je nieuwe woning intrekt, hoef je dan alleen maar je fiberproducten te bestellen en een afspraak met een van onze technici te maken voor de installatie.

  Hoe doe je dit? Controleer of fiber beschikbaar is voor jouw adres. Volg daarna gewoon de verschillende stappen die je worden voorgesteld.

  Als je laat bouwen met een architect, check dan of fiber beschikbaar is voor je nieuwe woning. Als dit het geval is, vergeet dan niet de aansluiting ervan op ons glasvezelnetwerk aan te vragen alvorens je fiberproducten te bestellen en over te gaan tot de installatie.

  Is dat al gebeurd? Bestel dan onmiddellijk online je fiberproducten en maak een afspraak met een van onze technici voor de installatie van de fiberaansluitdoos.

  Als huurder volstaat het je aanvraag te doen bij Proximus. De eigenaar kan zich niet verzetten tegen de keuze van een operator, noch tegen de installatie van fiber op verzoek van de huurder. Toch raden we je aan de verhuurder op de hoogte te brengen.

  In een gebouw in mede-eigendom zullen alle eigenaren normaal gezien al in kennis zijn gesteld van de komst van fiber in het gebouw via de algemene vergadering of door de syndicus/beheerder van het gebouw.

  Alles over de installatie.

  Ja, je fiberaansluiting is volledig  bij elke activering van een Flex Fiber-pack, of je nu Proximus-klant bent of niet. In gemeenten waar Fiberklaar het glasvezelnetwerk aanlegt, verwijzen wij je ook naar hun voorwaarden (www.fiberklaar.be/aanpakNew window). Kies je voor een ander fiberproduct, bijvoorbeeld enkel Internet Fiber, dan betaal je bij een nieuwe installatie € 59 aan installatiekosten.

  De installatie duurt 2 tot 4 uur, maar maak je geen zorgen, de verbinding wordt maar een paar minuten verbroken. Je kunt je activiteiten dus probleemloos voortzetten.

  Voor nieuwe woonwijken en appartementsgebouwen, die doorgaans al op ons glasvezelnetwerk zijn aangesloten, activeert de installateur alleen je diensten op het fibernetwerk, wat veel minder tijd kost.

  Bekijk een video over hoe fiber bij je thuis wordt geïnstalleerd.

  Wij bevestigen de afspraak altijd via e-mail. Om je afspraak achteraf te bekijken of te wijzigen, klik je op de persoonlijke link in deze e-mail. Afspraken kunnen echter alleen telefonisch worden geannuleerd via 0800 22 800.

  Afspraak

  Beschikbaarheid

  Voordelen

  Bestaande woning

  Gevelwerken

  Installatie

  Nieuwe woning

  Snelheid

  Wat is fiber?

  Wil je meer weten over fiber?

  Klantendienst

  Fiber evenementen