Alles weten over 5G?

Dit is de perfecte plaats!

5G, wat is dat?

Geleidelijk aan komt 5G naar België, maar weet je wat deze technologie inhoudt? En heeft de invoering van 5G gevolgen voor je smartphone of simkaart? Ontdek hieronder wat er voor jou wel – of net niet - verandert.

5G is de vijfde generatie van mobiele technologieën. Ze levert de infrastructuur om vorm te geven aan de digitale transformatie van de toekomst, omdat ze steunt op cloud computing en integratie van geconnecteerde toestellen.

  • Slimme steden en een digitale samenleving zullen maar echt mogelijk zijn dankzij de uitrol van 5G.
  • Met 5G surf je nog sneller dan vandaag! Zelfs tot tien keer sneller dan op de bestaande 4G-netwerken. Tegelijk verbetert ook de reactiesnelheid van je mobiele netwerk en apps.
  • 5G is de oplossing om meer dataverbruik (voor video, muziek, gaming, ...) en meer verbonden toestellen (smartphones, sensoren, videocamera's, ...) te ondersteunen, zonder enig kwaliteitsverlies en met meer betrouwbaarheid.

Al deze voordelen komen natuurlijk niet in één keer uit de lucht vallen. We zijn nu begonnen met de geleidelijke aanpassing van ons netwerk, en het zal zeker nog enkele jaren duren voor alles 100% op punt staat, net als bij de ontwikkeling van eerdere technologieën.

5G van Proximus biedt je vandaag al hogere snelheden en een verbeterde reactietijd, maar nog niet de volledige ervaring die op termijn mogelijk zal zijn.

Meer info over de voordelen

  • Met 5G surf je nog sneller dan vandaag op de bestaande 4G-netwerken.
  • Tegelijk merk je dat je apps en webpagina’s vlotter werken.
  • We gebruiken steeds meer data (voor video, muziek, gaming, ...) en toestellen (smartphones, sensoren, videocamera's, ...). Die zijn dan ook nog eens allemaal gelijktijdig verbonden. 5G is de oplossing om meer toestellen te ondersteunen, zonder enig kwaliteitsverlies en met meer betrouwbaarheid.
  • 5G is ook groener: het verbruikt minder energie om gegevens door te sturen.

Ontdek 5G

Met je huidige smartphone kan je bellen en surfen op het 2G/3G/4G netwerk. Voor het 5G-netwerk heb je wel een compatibel toestel nodig, anders kan je smartphone het niet detecteren.

Wees gerust: als je een 5G-toestel hebt, maar je bent ergens zonder 5G-bereik, dan kan je nog altijd surfen op ons 2G/3G/4G-netwerk.

We werken voortdurend samen met leveranciers om ons aanbod aan 5G-compatibele smartphones zo snel mogelijk uit te breiden. Ontdek op onze website ons huidige aanbod aan 5G compatible smartphones.

Onze 5G-smartphones

Om volop te genieten van de voordelen die 5G biedt, heb je ook een 5G tariefplan nodig voor privégebruik of voor je zaak.

Mobiele abonnementen voor 5G

Om te genieten van de mogelijkheden die 5G biedt, heb je een specifiek 5G mobiel tariefplan nodig. Dat bestaat zowel voor privégebruik als voor je zaak.

Tarieven voor privégebruik

Je kan je oude simkaart gewoon blijven gebruiken. Je hebt wel een compatibele smartphone nodig met 5G-bereik en een 5G-abonnement.

Dit heb je nodig voor 5G

Om te streamen, surfen of bellen is je smartphone thuis of op kantoor vaak verbonden met wifi. Op het mobiele netwerk schakel je over zodra je de deur uit wandelt en buiten het bereik van je modem komt. Je smartphone schakelt automatisch over: jij hoeft dus niks te doen. Wifi gebruik je vooral thuis of op je werk en 5G zal je vooral nodig hebben als je onderweg bent.

België is een van de laatste landen in Europa om de nodige bandbreedte voor 5G beschikbaar te stellen. Bovendien behoren de Belgische normen voor blootstelling aan elektromagnetische straling tot de strengste ter wereld. Dat zijn de belangrijkste redenen waarom we 5G nog niet over het Belgische grondgebied hebben uitgerold.

In afwachting hebben we enkele eerste stappen gezet. Zo kondigden we, in het kader van onze #inspire2022 strategie, als eerste operator in België de uitrol van 5G aan op 31 maart 2020.

In december 2020 activeerden we alvast enkele openbare 5G-sites in de omgeving van Antwerpen, Gent en Haasrode. Hierdoor kunnen de operatoren het volledige potentieel van 5G verder blijven onderzoeken in afwachting van een definitieve toewijzing, die naar verwachting in het vierde kwartaal van 2021 zal plaatsvinden.

Gevolgen voor onze gezondheid en het milieu

Nieuwe technologie doet ongetwijfeld een aantal vragen rijzen, dat is normaal. En ondanks het grote potentieel van 5G, is nog lang niet iedereen overtuigd. Zo werden er bijvoorbeeld bezorgdheden geuit over onze gezondheid en het milieu. Hieronder vind je enkele eerlijke en geruststellende antwoorden op deze vragen.

Er zijn geen extra CO2-emissies verbonden aan de lancering van 5G, integendeel.

5G is een technologie die energie-efficiënter is dan 4G, 3G en 2G. Dat betekent: een grotere gegevensoverdracht voor hetzelfde elektriciteitsverbruik. En zo is deze technologie ook ecologischer.

Bovendien is 100% van de elektriciteitsvoorziening bij Proximus afkomstig van groene stroom, zoals zonnepanelen en windturbines.

Lees meer over 5G en het milieu

Zelfrijdende auto's, drones die leveringen doen, chirurgie op afstand, ... Met zijn hogere snelheid en zijn uiterst actieve netwerk zal 5G de komende jaren ons dagelijks leven radicaal veranderen, in positieve zin.

In alle Europese landen wordt 5G gebruikt conform de veiligheidsnormen die door internationale en onafhankelijke organisaties zijn vastgesteld. De mening van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), een onafhankelijke organisatie, is duidelijk: er is geen bewijs dat de technologie waarop 5G gebaseerd is gezondheidsrisico's inhoudt.

5G zendt binnen hetzelfde frequentiebereik uit als de bestaande 2G-, 3G-, 4G- en wifi netwerken. De voorbije 30 jaar vonden hierover tal van studies plaats. Die toonden geen enkel negatief gevolg aan.

Bij Proximus spelen we hierop in door voortdurend onderzoek te doen naar nieuwe technologieën, onze klanten te informeren en hen te adviseren over de te nemen voorzorgsmaatregelen.

Meer over 5G en je gezondheid

5G zal heel nuttig zijn voor de gezondheidszorg en kan het leven van de patiënten aangenamer maken. Denk maar aan medische innovaties zoals consultaties op afstand en toekomstig zelfs chirurgische ingrepen vanop afstand , digitale ondersteuning voor artsen en ziekenhuizen. 5G zou zwakkere patiënten in staat stellen om zich minder te verplaatsen en zo lang mogelijk thuis te blijven terwijl hun gezondheidsparameters op afstand worden opgehaald.

Sterker nog: ziekenwagens die via het internet zijn verbonden, kunnen interageren met verkeerstekens zodat ze automatisch de meest efficiënte route kiezen en zo sneller op hun bestemming zijn. Voor interventies waarbij de patiënt kritiek is, is dit van cruciaal belang.

5G in verschillende sectoren

Voor deze eerste implementatie gebruikten we de bestaande antennes en frequentieband. We werkten deze technologie bij zodat onze klanten 5G kunnen gebruiken.

We hebben niets veranderd aan het emissievermogen (golven) en we respecteren de huidige, gecertificeerde milieunormen in elke regio. Er is dus geen extra straling als gevolg van deze eerste 5G-lancering. Op het gebied van radiogolven is er ook geen verschil.

Onze toekomst met 5G

5G is de technologie van de toekomst. Zo zal het zorgen voor innovatie op vlak van geneeskunde, communicatie, amusement en mobiliteit. Welke wereld van mogelijkheden er opengaat? Dat ontdek je in het overzicht hieronder.

De uitrol van 5G en de optimalisering ervan zullen nog enkele jaren duren. We werken hard en investeren veel om de 5G-ervaring zo snel mogelijk voor een groter publiek beschikbaar te maken. Ontdek hier waar 5G beschikbaar is op onze kaart met het netwerkbereik.

Bekijk de kaart

Net als bankgegevens zijn ook telecommunicatiegegevens vandaag perfect beschermd, onder meer dankzij de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR), die in 2018 is ingegaan. 5G verandert daar niets aan.

Meer nog: 5G beschikt over nieuwe beveiligingsfuncties en end-to-end-beveiliging om het netwerk en je gegevens nog beter te beschermen.

Bovendien moeten onze leveranciers en partners voldoen aan onze (contractueel bindende) veiligheidsvereisten. En we evalueren de veiligheidsmaatregelen voortdurend, om de bescherming van onze klanten en onze infrastructuur te waarborgen.

Net niet, dankzij 5G zal het mogelijk zijn om meer toestellen aan te sluiten (Internet of Things, geconnecteerde auto’s, ...) zonder verlies aan snelheid of storingen.

5G zal op verschillende vlakken helpen bij het ontwikkelen van slimme steden en geconnecteerde voertuigen. Dat leidt dan weer tot betere mobiliteit, een betere beheersing van het verkeer en minder ongevallen.

In Kopenhagen bestaat al enige tijd een intelligent verkeerssysteem: voorbijgangers geven hun bewegingen via hun smartphone door aan sensoren langs de weg. Die sturen zo fietsers en stadsbussen door ze voorrang te geven in het verkeer. Met 5G kunnen we dus een netwerk creëren voor een intelligent transportsysteem, met miljoenen sensoren die met elkaar verbonden zijn. De grootste ontwikkeling hier draait om de vernieuwde infrastructuur, waarbij elk object – een straat, een lantaarnpaal, een fiets – dankzij sensoren transformeert tot een intelligent object. Dit staat bekend als Internet of Things.

Met 5G verzenden we enorme hoeveelheden gegevens van A naar B. Hierdoor stuurt u veel sneller informatie van sensoren naar de cloud. Daar verwerken ze de data en die worden direct verzonden naar bijvoorbeeld een geconnecteerd voertuig. Als het aantal geconnecteerde auto's toeneemt, hebben we een zeer betrouwbaar en snel netwerk nodig. Het 5G-netwerk kan daarvoor zorgen.

Meer over 5G en mobiliteit

5G is niet nodig, maar kan wel nuttig zijn. Een 4G-netwerk biedt vandaag videostreaming in Full HD-kwaliteit. 5G biedt een 4K-resolutie die subtiele details scherper laat zien, wat een echt voordeel is bij delicate operaties, zoals beeldopnames of metingen op bijvoorbeeld bouwwerven en moeilijk toegankelijke plaatsen. 5G zorgt er ook voor dat er geen vertraging zit op je beelden.

5G heeft het potentieel om het gebruik van drones, autonome voertuigen of slimme camera's te versnellen, maar ook om werkprocessen, onderhoud op afstand en kwaliteitscontroles te verbeteren en te beveiligen, en zo kostbare tijd te besparen.

Meer over drones en 5G

Het grote verschil met 4G is dat 5G, dankzij zijn snelheid, een betrouwbaar netwerk van topkwaliteit waarborgt. In theorie is 5G 100 tot 200 keer sneller en vertoont het netwerk geen merkbare vertraging (latency).

Voor veel vooruitstrevende bedrijven opent dit een wereld van nieuwe toepassingen, of biedt het een oplossing voor problemen waarmee hun businessprocessen op dit ogenblik mee kampen.

Supersnel dataverkeer maakt 5G uiterst geschikt voor zelfrijdende auto’s, automatische drones en massale IoT-toepassingen, zoals slimme meters, wearables en voertuigtracking. Door de hoge capaciteit is 5G ook geschikt voor video in hoge definitie en toepassingen op basis van virtual reality.

Belgische bedrijven kunnen hun bedrijfsprocessen verbeteren om efficiënter te werken, kosten te besparen en nieuwe bedrijfsmodellen in te voeren dankzij 5G.

In sectoren zoals transport en logistiek kunnen bedrijven vrachtwagens dankzij 5G in realtime volgen, want dankzij de snelheid van 5G is er nauwelijks vertraging op het netwerk. Zo verloopt laden, lossen en voorraadbeheer een pak efficiënter en correcter.

5G en jouw onderneming

Digitaliseren met 5G

Nee, maar 5G zal een impact hebben op de situatie na de coronagolf. De uitrol van 5G is zeer belangrijk in het herstelplan na de crisis. Volgens een studie van Smith School zijn investeringen in digitale infrastructuur één van de elementen waarmee de Belgische overheid de economie uit het slop kan halen en bedrijven kan ondersteunen. "De overheid moet kijken naar de lange termijn door onderzoek en ontwikkeling te steunen en door inspanningen rond connectiviteit", zegt Koen De Leus, Chief Economist bij BNP Paribas Fortis.

Lees meer over 5G en corona

Stel jouw vraag over 5G

Onze expert antwoordt

Alle velden zijn verplicht, behalve die waar "optioneel" staat.

Mijn vraag

{{errorMessages.firstname.required}} {{errorMessages.firstname.pattern}} {{errorMessages.firstname.pattern}} {{errorMessages.firstname.pattern}} {{errorMessages.firstname}} {{errorMessages.firstname.pattern}}
{{errorMessages.name.required}} {{errorMessages.name.pattern}} {{errorMessages.name.pattern}} {{errorMessages.name.pattern}} {{errorMessages.name}} {{errorMessages.name.pattern}}
{{errorMessages.email.required}} {{errorMessages.email.pattern}} {{errorMessages.email.pattern}} {{errorMessages.email.pattern}} {{errorMessages.email}} {{errorMessages.email.pattern}}
{{errorMessages.question.required}} {{errorMessages.question.pattern}}
{{errorMessages.questionAndComments.required}} {{errorMessages.questionAndComments.pattern}}

Even geduld, je gegevens worden verwerkt

loader