5G versus 4G: wat is het verschil?

Gepubliceerd op 10/01/2024 in Bits & Bytes

Als er een technologie is die recent onze levens veranderd heeft, dan is het wel mobiel internet. Of dat nu 3G, 4G of het laatste nieuwe 5G is, we kunnen ons altijd en overal verbinden met het internet. Het jaar 2020 betekende dus de komst van 5G, maar wat zijn nu precies de grote verschillen met het 4G-netwerk dat iedereen gebruikt?

5G versus 4G: wat is het verschil?

In 2020 zagen we de komst van het 5G-netwerk. Proximus is momenteel de eerste Belgische operator die dit nieuwe netwerk uitrolt in ons land. De meerderheid van de Belgen gebruikt op dit moment nog het 4G-netwerk omdat 5G nog niet overal beschikbaar is en nog niet overal uitgerold is. Maar wat zijn nu de grote verschillen? Ontdek hier 5G versus 4G.

1. De snelheid

Bij elke nieuwe generatie van mobiele netwerken is de verbindingssnelheid duidelijk het element dat de meeste aandacht trekt. Het snelheidsverschil tussen 4G en 5G zal dan ook fenomenaal zijn. 5G kan namelijk snelheden tot 1 gigabit per seconde halen. Met andere woorden, 5G is een soort draadloze optische vezel. Ter vergelijking: 4G heeft een verbindingssnelheid van 75 tot 110 megabit per seconde.

Op je smartphone merk je het verschil als je video's of films bekijkt. Alles wordt binnen enkele seconden geladen en is in topkwaliteit te bekijken. Maar eigenlijk is de uitzonderlijke snelheid van 5G vooral belangrijk voor het Internet of Things, aangezien je met het nieuwe netwerk het volledige potentieel van aangesloten objecten kan benutten.

Daarom speelt 5G versus 4G ook een grote rol bij de ontwikkeling en uitbreiding van The Metaverse. Het supersnelle netwerk helpt gebruikers om de mogelijkheden van VR, XR en Web 3.0 volledig te benutten. Je weet het misschien niet, maar je hebt het ongetwijfeld al ervaren bij games zoals Minecraft, Fortnite, Pokémon Go of Roblox. Om je gebruikerservaring zo goed mogelijk te maken, heb je natuurlijk een sterk en razendsnel mobiel netwerk nodig.


2. De latentie

De latentie is de tijd tussen het moment waarop informatie door een apparaat wordt verzonden en het moment waarop het zijn bestemming bereikt. 5G overtreft 4G op dit gebied opnieuw ruimschoots. De latentie van het nieuwe mobiele netwerk is namelijk 10 keer lager dan die van 4G. 5G zal daardoor zelfs beter presteren dan je WiFi-netwerk, waardoor je efficiënter gebruikmaakt van aangesloten objecten in huis. De informatie wordt veel sneller uitgewisseld tussen de verschillende gadgets en alles verloopt veel vloeiender.

5G is dus enorm nuttig voor de bedrijven en voor alle zelfrijdende voertuigen die dagelijks gebruikt worden en zonder problemen de weg op kunnen. In de privésfeer maakt een lage latentie het mogelijk "Gloud Gaming" te ervaren, waarbij videospelletjes op verzoek kunnen worden gespeeld via een internetverbinding.

3. De bandbreedte

Een ander groot verschil in 5G versus 4G is dat 5G veel gelijktijdige verbindingen ondersteunt. Dat maakt het mogelijk 10 keer meer slimme apparaten op hetzelfde netwerk aan te sluiten. Dat is belangrijk aangezien momenteel alles met het internet kan worden verbonden, waardoor we een technologie nodig hebben die knelpunten in de bandbreedte kan vermijden.


Dat zijn de opmerkelijke verschillen tussen 4G en 5G. Maar houd er rekening mee dat het verschil tussen deze twee technologieën kolossaal is, veel groter dan bij de overstap van 3G naar 4G. Met 5G gaan we een andere wereld binnen en het mobiele netwerk opent heel wat perspectieven voor de toekomst, zowel voor particulieren als voor bedrijven. In tegenstelling tot eerdere mobiele netwerken, brengt 5G een aantal nieuwe gebruikssituaties met zich mee.

Er zijn dus ook een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om gebruik de kunnen maken van het supersnelle 5G-netwerk. Om te beginnen moet je smartphone compatibel zijn met 5G en moet je ook de optie voor 5G activeren. Daarnaast heb je een mobiel abonnement nodig dat toegang biedt tot het 5G-netwerk van Proximus. Tot slot controleer je of 5G al beschikbaar is in jouw buurt.

Klaar voor 5G? Dat is logisch ! Proximus is de eerste Belgische operator die het 5G-netwerk uitrolt in België. Ontdek dus snel de voordelen van dit revolutionaire netwerk.

Ja, ik wil meer weten!

Controleer of 5G al beschikbaar is in jouw buurt via deze link.

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie