Wat is 5G?

Gepubliceerd op 19/02/2024 in Bits & Bytes

Het 5G-netwerk tilt de mogelijkheden van mobiel internet naar een nog hoger niveau. Maar wat is 5G nu eigenlijk? En waarom is het zoveel beter dan zijn 4G-voorganger? Ontdek hieronder alles wat er te weten valt over deze laatste nieuwe generatie van mobiele netwerktechnologie.

Wat is 5G?

5G is sinds zijn lancering niet meer weg te denken. Van een veelbelovende nieuwe manier van internetten tot een risico voor gezondheid en milieu, er werd de laatste tijd heel wat gezegd en geschreven over het nieuwe mobiele netwerk. Daarom gaan we even terug naar de essentie en lichten we toe wat 5G nu weer precies is. Ook de vele voordelen ervan, waarom het allesbehalve gevaarlijk is en hoe ook jij kan surfen op het netwerk van de toekomst, leggen we hieronder graag uit.

Wat is 5G?

5G staat voor de vijfde generatie van mobiele netwerken die draadloos data uitwisselen via radiogolven. Het is een nieuwe, verbeterde versie van mobiel internet die volgt op zijn voorganger, 4G, die een nog snellere en betrouwbaardere verbinding mogelijk maakt. De uitrol van het ultrasnelle en hyperactieve 5G-netwerk is een cruciale stap in het creëren van slimme steden en het verder groeien van onze digitale samenleving.

Alles wordt hieronder in detail uitgelegd, of je kunt ook onze aflevering van Techlab bekijken; Abulic & Younes bespreken de informatie over 5G.


De 5 voordelen van 5G

We verbruiken met z’n allen meer en meer mobiele data en dat verbruik gaat in de toekomst alleen maar blijven toenemen, onder meer door de populariteit van videostreaming en AI. Daarnaast worden steeds meer toestellen gelijktijdig verbonden. Om dat alles mogelijk te blijven maken, moet ook het mobiele netwerk dat al deze toepassingen ondersteunt, mee evolueren.

5G anticipeert op al deze noden en brengt daarom heel wat verbeteringen met zich mee:

  1. Ultrasnel surfen & streamen: met snelheden tot 1 gigabyte per seconde is 5G tot wel 10 keer sneller dan met het huidige 4G. Hierdoor kan je video’s in zeer hoge definitie bekijken zonder onderbreking of vertraging.
  2. Ultrakorte reactietijd: de realtimereactiesnelheid die mogelijk gemaakt wordt door 5G is de droom van elke gamer. 5G zorgt ook voor een sterke vermindering van de latentie (vertraging tussen zender en ontvanger), wat van groot belang is voor bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s en IoT (Internet of Things) toepassingen.
  3. Ultrastabiele verbinding: dankzij 5G heb je nooit meer last van haperingen. Ideaal om zowel thuis als onderweg te kunnen telewerken met vlotte vergaderingen en videogesprekken.
  4. Energiezuinig: met het 5G-netwerk verbruiken toestellen ook nog eens tot 90% minder energie dan met 4G voor dezelfde hoeveelheid data.
  5. Efficiënt: me 5G kan één zendmast veel meer apparaten tegelijk ondersteunen zonder onderbreking van de connectiviteit. Bye bye overbelast netwerk op piekuren of drukke plaatsen!

5G in België

Proximus was de eerste operator in België die in 2016 al begon te testen met 5G. Hierdoor is het 5G-netwerk momenteel al in meer dan 337 Belgische gemeenten beschikbaar. Bovendien zijn we volop aan het investeren om het 5G-netwerk in heel België te kunnen aanbieden. Ontdek of je al met 5G kan surfen in jouw regio dankzij onze handige kaart met netwerkbereik.


Is 5G gevaarlijk?

De lancering van het 5G-netwerk riep heel wat vragen op over de eventuele impact ervan op onze gezondheid. Ook op het internet deden heel wat geruchten over het effect van de 5G-radiogolven de ronde. Gelukkig kunnen we je met een gerust hart zeggen dat 5G helemaal niet gevaarlijk is voor je gezondheid. De straling van zendmasten en gsm’s vormt namelijk geen enkel risico zolang de norm gerespecteerd wordt, en die is in België zelfs heel wat strenger dan de internationale standaard.


Hoe geniet je zelf van 5G?

Naast de beschikbaarheid van het 5G-netwerk in jouw zone, heb je nog twee zaken nodig om van de voordelen van het supersnelle netwerk te genieten:

  • Een 5G-smartphone: niet elke smartphone ondersteunt 5G al. Check daarom bij je volgende aankoop zeker of het toestel compatibel is met 5G en of 5G geactiveerd is.
  • Een 5G-abonnement: voor de beste mobiele ervaring heb je ook een mobiel abonnement nodig dat toegang biedt tot het beste netwerk. Bij Proximus geven we bij al onze mobiele abonnementen duidelijk aan of dat het geval is.

Vind je nieuwe smartphone in onze webshop.


Particuliere klant?

Lijkt 5G jou ook helemaal geweldig? Met onze mobiele abonnementspakketten surf, stream en game je nu al op het beste mobiele netwerk van de toekomst wanneer je kiest voor Proximus Mobile. Selecteer zelf het aanbod dat best bij jou past, van voordelig 5G-plezier tot onbeperkt en ultrasnel surfen.

Ontdek Proximus Mobile!

Zakelijke klant?

Ben je eerder op zoek naar een mobiel abonnement met 5G op maat van jouw zaak? Dan zit je goed met Business Mobile.

Ontdek Business Mobile!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie