Welkom op 5G in België

Ervaar nu het snelste mobiele internet met 5G

 • Ultrahoge snelheid
 • Ultrakorte reactietijd
 • Ultrastabiele verbinding

Bekijk de 5G-dekking

Waar en hoe surfen in 5G?
Stap over op 5G

Wat is 5G?

Surf tot 10 keer sneller!

5G, de vijfde generatie van mobiele technologie, belooft ultra-snel browsen, tot tien keer sneller dan 4G. Perfect voor het streamen van HD-video, online gaming, en het aansturen van meerdere verbonden apparaten, het biedt superieure kwaliteit en betrouwbaarheid zonder compromissen.

Lees meer over de voordelen van 5G

Hoe geniet je van 5G?

Overstappen op 5G met Proximus is eenvoudig, dit heb je nodig:

 1. Toegang tot het 5G-netwerk

  Proximus blijft zijn 5G-netwerk uitbreiden door heel België. Ontdek of 5G al beschikbaar is in jouw regio met onze interactieve dekkingskaart. Als 5G niet beschikbaar is, schakel je automatisch over naar het beste beschikbare netwerk. 

 2. Een 5G-compatibele smartphone

  Om het meeste uit je verbinding te halen heb je een 5G-compatibele smartphonenodig (Zorg ervoor dat de 5G-functie is ingeschakeld). Op zoek naar een nieuw model? Ontdek onze nieuwe of gereviseerde 5G-smartphones en overweeg je oude apparaat te recyclen.

 3. Een 5G mobiel abonnement

  Om 5G te gebruiken, heb je een mobiel abonnement nodig dat je toegang geeft tot het 5G-netwerk. Goed nieuws: de meerderheid van onze abonnementen laat je dit toe! Behalve voor prepaid SIM-kaarten en het Essential abonnement.

Vergelijking: 5G vs 4G

Wat is het verschil met 4G?

 • Snelheid: 5G biedt snelheden tot 1 Gbps, ver boven de 110 Mbps van 4G. 
 • Energie-efficiëntie: Milieuvriendelijker, 5G gebruikt tot 90% minder energie voor gegevensoverdracht.
 • Snelle downloads: Download een film van 1 GB in slechts 8 seconden, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van 4G.

Meer leren over 5G vs 4G

3 redenen om voor 5G bij Proximus te kiezen

10 keer sneller downloaden! Eindelijk streaming in ultra-hd en vloeiende videogesprekken zonder dat je beeld bevriest!

De gedroomde cloudgaming en virtuele realiteit: near-realtimeverbinding zonder lag.

Geen haperingen of latentie, zelfs wanneer iedereen tegelijk online is.

Wat zijn de voordelen van 5G?

5G transformeert je dagelijks leven

 • Gaming: Speel games in ultra-hoge definitie zonder vertragingen met 5G 
 • Streaming: Geniet van bufferloze streaming op TikTok, Netflix en YouTube. 
 • Downloads: Haal je foto's, films, of bestanden binnen enkele seconden op met 5G 
 • Productiviteit en Telewerk: 5G maakt naadloos thuiswerk mogelijk 

Vind het perfecte 5G-plan

Ontdek de geschiedenis van Gent met AR en het 5G-netwerk van Proximus

Ontdek de rijke geschiedenis van Gent op een geheel nieuwe manier met de gratis app Lens on Ghent. Deze innovatieve app maakt gebruik van augmented reality (AR) en het snelle 5G-netwerk van Proximus om bezoekers een uniek inzicht te geven in het verleden van deze prachtige stad. Download nu en ervaar Gent zoals nooit tevoren!

Videogames in 5G zijn top!

Tijdens de Proximus ESL Championship Finals konden pro gamers en hun gasten de prestaties van 5G testen terwijl ze hun favoriete videogames speelden (Counter-Strike: Global Offensive en FIFA). De hoge verbindingssnelheid en lage latentie van 5G zijn perfect voor online gaming!

Fiber zal je ook omver blazen!

Sluit ook je woning aan op fiber en geniet van ultrastabiel internet en verbluffende snelheden
tot 1 giga per seconde, ongeacht hoeveel toestellen er tegelijk zijn geconnecteerd.

Veelgestelde vragen over 5G

 • Met 5G surf je nog sneller dan vandaag op de bestaande 4G-netwerken.
 • Tegelijk merk je dat je apps en webpagina’s vlotter werken.
 • We gebruiken steeds meer data (voor video, muziek, gaming, ...) en toestellen (smartphones, sensoren, videocamera's, ...). Die zijn dan ook nog eens allemaal gelijktijdig verbonden. 5G is de oplossing om meer toestellen te ondersteunen, zonder enig kwaliteitsverlies en met meer betrouwbaarheid.
 • 5G is ook groener: het verbruikt minder energie om gegevens door te sturen.

Met je huidige smartphone kan je bellen en surfen op het 2G/3G/4G netwerk. Voor het 5G-netwerk heb je wel een compatibel toestel nodig, anders kan je smartphone het niet detecteren.

Wees gerust: als je een 5G-toestel hebt, maar je bent ergens zonder 5G-bereik, dan kan je nog altijd surfen op ons 2G/3G/4G-netwerk.

We werken voortdurend samen met leveranciers om ons aanbod aan 5G-compatibele smartphones zo snel mogelijk uit te breiden. Ontdek op onze website ons huidige aanbod aan 5G compatible smartphones.

Onze 5G-smartphones

Om volop te genieten van de voordelen die 5G biedt, heb je ook een 5G tariefplan nodig voor privégebruik of voor je zaak.

Mobiele abonnementen voor 5G

Om te genieten van de mogelijkheden die 5G biedt, heb je een specifiek 5G mobiel tariefplan nodig. Dat bestaat zowel voor privégebruik als voor je zaak.

Tarieven voor privégebruik

5G is de vijfde generatie van mobiele technologieën. Ze levert de infrastructuur om vorm te geven aan de digitale transformatie van de toekomst, omdat ze steunt op cloud computing en integratie van geconnecteerde toestellen.

 • Slimme steden en een digitale samenleving zullen maar echt mogelijk zijn dankzij de uitrol van 5G.
 • Met 5G surf je nog sneller dan vandaag! Zelfs tot tien keer sneller dan op de bestaande 4G-netwerken. Tegelijk verbetert ook de reactiesnelheid van je mobiele netwerk en apps.
 • 5G is de oplossing om meer dataverbruik (voor video, muziek, gaming, ...) en meer verbonden toestellen (smartphones, sensoren, videocamera's, ...) te ondersteunen, zonder enig kwaliteitsverlies en met meer betrouwbaarheid.

Al deze voordelen komen natuurlijk niet in één keer uit de lucht vallen. We zijn nu begonnen met de geleidelijke aanpassing van ons netwerk, en het zal zeker nog enkele jaren duren voor alles 100% op punt staat, net als bij de ontwikkeling van eerdere technologieën.

5G van Proximus biedt je vandaag al hogere snelheden en een verbeterde reactietijd, maar nog niet de volledige ervaring die op termijn mogelijk zal zijn.

Er zijn geen extra CO2-emissies verbonden aan de lancering van 5G, integendeel.

5G is een technologie die energie-efficiënter is dan 4G, 3G en 2G. Dat betekent: een grotere gegevensoverdracht voor hetzelfde elektriciteitsverbruik. En zo is deze technologie ook ecologischer.

Bovendien is 100% van de elektriciteitsvoorziening bij Proximus afkomstig van groene stroom, zoals zonnepanelen en windturbines.

Lees meer over 5G en het milieuNieuw venster

Zelfrijdende auto's, drones die leveringen doen, chirurgie op afstand, ... Met zijn hogere snelheid en zijn uiterst actieve netwerk zal 5G de komende jaren ons dagelijks leven radicaal veranderen, in positieve zin.

In alle Europese landen wordt 5G gebruikt conform de veiligheidsnormen die door internationale en onafhankelijke organisaties zijn vastgesteld. De mening van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), een onafhankelijke organisatie, is duidelijk: er is geen bewijs dat de technologie waarop 5G gebaseerd is gezondheidsrisico's inhoudt.

5G zendt binnen hetzelfde frequentiebereik uit als de bestaande 2G-, 3G-, 4G- en wifi netwerken. De voorbije 30 jaar vonden hierover tal van studies plaats. Die toonden geen enkel negatief gevolg aan.

Bij Proximus spelen we hierop in door voortdurend onderzoek te doen naar nieuwe technologieën, onze klanten te informeren en hen te adviseren over de te nemen voorzorgsmaatregelen.

Meer over 5G en je gezondheidNieuw venster

Alles weten over 5G in België? Hier vind je de antwoorden op al je vragen rond 5G.

Vraag je je af wat 5G betekent?

5G staat voor '5th Generation'. Het is de naam voor de vijfde generatie van mobiele netwerktechnologie en zet de evolutie van draadloze communicatie voort na 1G, 2G, 3G en 4G.

5G is de opvolger van 4G (de vierde generatie) en biedt veel hogere snelheden, met vrijwel geen latentie. De latentie van 5G is slechts 1 milliseconde, vergeleken met 50 milliseconden bij 4G.

Hoe werkt 5G?

Net als de vorige generaties werkt 5G door middel van radiogolven die via antennes worden verzonden. Maar 5G doet dit veel efficiënter, door precies te berekenen welke straling in de richting van de gewenste gebruiker moet worden gestuurd.

Waarom 5G?

Met 5G kunnen netwerken grote hoeveelheden gegevens efficiënter transporteren dan met 4G.

Dit zijn de vijf voordelen van 5G:

 1. Hogere snelheden om films en series te downloaden of om onderweg te videochatten.
 2. Snelle reactietijd voor data-intensieve activiteiten zoals cloud gaming of virtual reality.
 3. Betrouwbare verbindingen waarmee je inhoud van vrijwel overal kunt streamen.
 4. Meer geconnecteerde toestellen met een sneller signaal in dezelfde geografische zone, bijvoorbeeld tijdens grote evenementen: met 4G kunnen ongeveer 4000 toestellen per vierkante kilometer tegelijk verbonden worden, tegenover ongeveer 1 miljoen toestellen met 5G.
 5. Lage latentie om het gebruik van drones en zelfrijdende voertuigen mogelijk te maken.

Het internet der dingen, dat voorwerpen zoals auto's, sensoren en robots met elkaar verbindt en intelligent maakt, zal ook meeprofiteren van 5G. Dit zal dan slimme steden, geconnecteerde landbouw, zelfrijdende auto's en vervoer, enz. mogelijk maken.

Wat is het verschil tussen fiber en 5G?

Met 5G surf je met de snelheid van fiber, maar zonder kabel! Met glasvezel en 5G geniet je van het snelste internet in België.

Met 5G geniet je, net als met fiber, ongeziene snelheden tot 1 Gbps (Gbps of giga staat voor gigabit per seconde. Eén gigabit of 1 giga komt overeen met 1000 megabits verstuurd per seconde), een stabiele en betrouwbare verbinding, zelfs op de drukste plaatsen, en een zo goed als onmiddellijke reactietijd.

Hoe zit het met het bereik van 5G in België?

5G is al beschikbaar in meer dan 388 gemeenten. 5G is al beschikbaar langs de hele Belgische kust.

Proximus rolt het 5G-netwerk geleidelijk uit in de rest van het land, in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Wil je weten of je al kan profiteren van 5G waar je woont en werkt?

Check regelmatig de 5G-kaart.