6 tips om milieuvriendelijke elektronica te kiezen

Gepubliceerd op 22/08/2022 in Bits & Bytes

Vandaag hebben we een toestel voor bijna elke dagelijkse taak in huis. Natuurlijk heeft dat gevolgen voor onze ecologische voetafdruk en energierekening. Gelukkig zijn er manieren om het milieu te helpen wanneer je een nieuw apparaat koopt. Dankzij verschillende labels en tips is het gemakkelijk om milieuvriendelijke toestellen te kopen. Hieronder alvast onze tips.

6 tips om milieuvriendelijke elektronica te kiezen

Gemiddeld bezitten we ongeveer 100 elektronische apparaten: van een eenvoudige draadloze koptelefoon tot onze wasmachine, de stofzuiger en natuurlijk onze smartphone. Al deze apparaten hebben op de een of andere manier een aanzienlijke invloed op het milieu. Ze dragen allemaal bij tot je ecologische voetafdruk en verhogen de energierekening.

Wat is de ecologische impact van een apparaat?

Om je een idee te geven van het milieueffect van een elektronisch toestel, nemen we het voorbeeld van smartphones. Elke huidige mobiele telefoon bevat ongeveer 500 onderdelen, waaronder een aantal zeldzame mineralen die moeilijk te recycleren zijn en vaak afkomstig zijn van milieuonvriendelijke activiteiten. Het zal je niet verbazen dat de fabricage van een smartphone veel energie vergt, om nog maar te zwijgen van de verzending en distributie van al die telefoons over de hele wereld. Het vervoer van deze apparaten gebeurt namelijk per vliegtuig, het vervoermiddel dat de meeste CO2 in de atmosfeer uitstoot.

Als je al deze elementen bij elkaar optelt, besef je al snel dat de voetafdruk van een smartphone kolossaal is. En het is gelijkaardig voor alle andere huishoudelijke apparaten of elektronica in huis. Vooral omdat veel apparaten onderhevig zijn aan het principe van softwareveroudering, dat ons er regelmatig toe dwingt nieuwe apparaten te kopen. Als gevolg daarvan produceren we veel elektronisch afval en stoten we bij elk apparaat dat we kopen veel CO2 uit.

In het geval van smartphones kan je kiezen voor milieuvriendelijke telefoons. Zo ben je misschien geïnteresseerd in smartphones van het merk Fairphone, beschikbaar in onze webshops.

Maar voor alle elektronische apparaten zijn er manieren om milieubewust te zijn en de ecologische voetafdruk te beperken. Hier zijn enkele tips over hoe je milieuvriendelijk kan zijn en toch plezier heeft aan je toestellen.


1. Het kiezen van de juiste toestellen

Laten we beginnen met een algemene tip die uiteindelijk geldt voor aankopen in het algemeen. Je moet apparaten kopen die aan jouw behoeften voldoen. Heb je echt een gigantische Amerikaanse koelkast met twee deuren nodig of heb je eigenlijk genoeg aan een zuinige koelkast die meer geschikt is voor je keuken en je gewoonten? Als je een kleine woonkamer hebt, hoef je niet per se een 70-inch tv te hebben. Kortom, overschat je behoeften niet om energie en dus geld te besparen.


2. Controleer de energielabels

Het maakt niet uit naar welke winkel je gaat, elk apparaat heeft een energielabel. Dat geldt voor huishoudelijke apparaten, maar ook voor elektronische apparaten in het algemeen. Het doel van deze labels is elk apparaat te classificeren volgens zijn energieprestatie.

Elk toestel krijgt een beoordeling van D tot A+++, waarbij elke letter met een kleurcode wordt geassocieerd. Dankzij deze labels maak je de juiste keuze en ga je met een milieuvriendelijk toestel naar huis. Om je een idee te geven: apparaten met een A+++-beoordeling verbruiken tot 50% minder energie dan een apparaat met een A+-beoordeling.


3. Controleer of de toestellen gecertificeerd zijn door een keurmerk

Net als bij levensmiddelen worden ook elektronische apparaten gecertificeerd door energielabels. Deze labels verzekeren je dat elk apparaat voldoet aan milieu- en sociale eisen. Om een dergelijk label te krijgen, moet een apparaat aan verschillende criteria voldoen: energiebesparing, vermindering van elektromagnetische golven, verantwoorde levering van mineralen en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hier zijn een paar labels om op te letten om eco-verantwoordelijk te zijn:

  • TCO-etiket : Dit etiket is alleen van toepassing op computers, tablets, smartphones, koptelefoons en projectoren. Het bevestigt dat al deze hoogtechnologische toestellen aan de bovenvermelde milieuvereisten voldoen.
  • EPEAT-label : dit label is ontstaan in de Verenigde Staten en heeft geleidelijk ingang gevonden in de hele wereld. Het deelt elk toestel in drie categorieën in:
    • Brons : aan de basis- en verplichte milieucriteria is voldaan.
    • Zilver : aan 50% van de facultatieve milieucriteria wordt voldaan.
    • Goud : aan 75% van de facultatieve milieucriteria wordt voldaan.

Tot deze criteria behoren een laag energieverbruik, een lange levensduur en de afwezigheid van gevaarlijke stoffen. Ook dit label is van toepassing op computers, monitoren, televisies, smartphones en servers.

  • Blaue Engel-label : alle apparaten die door dit label zijn gecertificeerd, worden beschouwd als energie-efficiënt, repareerbaar, duurzaam en vrij van giftige stoffen.
  • Europees Ecolabel : Dit is het officiële EU-label dat in alle lidstaten wordt gebruikt. Het is van toepassing op alle soorten producten, met inbegrip van elektronische apparaten, en certificeert dat deze milieuvriendelijk zijn vanaf de productie tot het gebruik door de consument. Voor elektronische apparaten certificeert de Europese milieukeur dat zij energie-efficiënt zijn, gemakkelijk kunnen worden gerepareerd, vrij zijn van toxische stoffen en vooral dat zij een minimum aan gerecycleerde en recycleerbare componenten bevatten.

4. Kies voor refurbished apparaten

Een andere manier om ecologisch te kopen, is door te kiezen voor opgeknapte toestellen. Het is niet alleen de meest milieuvriendelijke oplossing, maar ook de meest economische. Een refurbished toestel is een toestel dat reeds is gebruikt, maar dat volledig is opgeknapt werd door specialisten. Gerenoveerde apparaten zijn niet alleen goedkoper, ze worden ook geleverd met 24 maanden garantie, dus je hoeft je geen zorgen te maken over schade. Dus in plaats van een nieuwe computer te kopen die tijdens de fabricage veel energie heeft verbruikt, kies je voor een refurbished toestel dat net zo goed werkt.


5. Repareer zoveel mogelijk

Als een apparaat niet meer naar behoren werkt, zijn mensen geneigd het weg te gooien en onmiddellijk te vervangen. Soms is er gewoon geen andere optie, maar vaak is het heel goed mogelijk om het te repareren. Dat is de beste manier om het milieu te respecteren en je ecologische voetafdruk te verkleinen. Een kapot scherm, een defecte batterij, een trage computer: alles kan worden gerepareerd en er zijn honderden professionals die kunnen helpen.


6. Vergeet je toestellen niet te recycleren

En natuurlijk, als een van je apparaten de geest heeft gegeven, gooi het dan niet in de vuilnisbak, want het bevat vaak giftige metalen die de planeet kunnen vervuilen. Er zijn verschillende manieren om elektronische en huishoudelijke apparaten te recycleren. Er zijn gespecialiseerde afvalverwerkingscentra die je terugvindt op de website van RecupelNieuw venster.

En om je smartphone te recycleren, zijn wij er om te helpen! Breng je afgedankte smartphone binnen in een Proximus-verkooppunt zodat wij hem kunnen recycleren. Bovendien helpen wij je milieuvriendelijker te kopen met de Eco Rating die smartphones rangschikt op basis van hun milieu-impact. Elke telefoon heeft een index gebaseerd op 5 criteria. Afhankelijk van de prestaties krijgt een smartphone een score op 100.

Ontdek alles over de Eco Rating !

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie