Ken jij de Eco Rating al?

Gepubliceerd op 26/03/2022 in Smartphones

Alle initiatieven die bijdragen aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk van onze economie zijn de moeite waard. Bent u op zoek naar een duurzame en milieuvriendelijke smartphone? De nieuwe Eco Rating is een index die een duidelijke milieuscore voor gsm's biedt op basis van 5 pijlers. Met de Eco Rating creëren we meer transparantie rond de ecologische impact van jouw smartphone.

Ken jij de Eco Rating al?

Hoe werkt de Eco Rating?

Heel simpel! De Eco Rating geeft elke smartphone een milieuscore op basis van 5 pijlers. Duurzaamheid geeft weer hoe robuust je gsm is, hoe lang de batterij meegaat en hoe lang de garantie geldt. Met de pijler herstelbaarheid zie je hoe makkelijk het is om je gsm te kunnen herstellen en te upgraden. Recycleerbaarheid geeft dan weer meer info over hoe makkelijk je de onderdelen van je gsm kan demonteren, recupereren en/of recycleren. De pijler klimaatvriendelijkheid is transparant over de uitstoot van broeikasgassen en de laatste pijler geeft aan of er al dan niet zeldzame grondstoffen gebruikt werden bij de productie van jouw smartphone.

Het doel? Klanten helpen bij het maken van een geïnformeerde en duurzame keuze. Hoe hoger de score, hoe milieuvriendelijker het toestel. De Eco Rating is gelanceerd door een consortium van Europese mobiele operatoren uit de telecomsector (Deutsche Telekom, Orange, Telefónica, Telia Company en Vodafone,...), aangevuld met Proximus, om de overgang naar een circulaire mobiele telefooneconomie te versnellen.

Krijgt elke smartphone een Eco Rating?

Heel wat merken nemen alvast deel aan dit project, zoals Samsung, OnePlus Nokia en Huawei. Helaas hebben nog niet alle smartphones een Eco Rating. Sommige merken willen namelijk niet alle informatie over de productie en het transport van hun smartphones vrijgeven (bv: Apple).

Waar kan ik deze Eco Rating terugvinden?

Het label is makkelijk herkenbaar en te vinden op onze site proximus.be en in onze Proximus shops.

Meer weten over Eco Rating? Klik hierNieuw venster.

Katleen

Efficiënt zijn, da’s mijn dada. Verwacht je aan concrete tips, apps en diensten die het je gemakkelijk maken!

Andere artikels van Katleen