Ouderlijk toezicht? 6 apps om je kind online te beschermen

Gepubliceerd op 16/03/2020 in Apps

Ouderlijk toezicht? 6 apps om je kind online te beschermen

Kinderen beginnen de wondere wereld van het internet op steeds jongere leeftijd te ontdekken. Dat heeft veel voordelen voor hun ontwikkeling, maar het houdt natuurlijk ook een paar risico’s in. Als ouder wil je toch in de eerste plaats zeker zijn dat je kind veilig op het internet kan surfen. Daarom geven wij je enkele tips en tools om de online activiteiten van je kids optimaal te beschermen.

Wie weinig ervaring met het internet heeft, trapt nogal snel in een van de vele valkuilen. Van het binnenhalen van een virus tot het delen van persoonlijke informatie met onbekenden, of het slachtoffer worden van fraudeurs … Het internet is soms zoals een jungle waarin gevaar om iedere hoek loert. Zetten je kids hun eerste online stappen? Zorg dan dat je goed voorbereid bent.

Ouderlijk toezicht: hou je pc of tablet altijd in de buurt

Onze eerste tip valt eenvoudig toe te passen. Zorg dat je computer, tablet of smartphone altijd in de buurt is wanneer je kind er gebruik van maakt. Op die manier kan je regelmatig eens naar het scherm kijken om te checken of er geen gevaarlijke sites of apps geopend zijn. Het is natuurlijk niet perse de bedoeling dat je hun doen en laten nauwgezet gaat opvolgen, maar als het dan toch mis gaat, ben je wel in staat om snel en gepast te reageren.


Beheer alle instellingen zelf

Is je kind nog te jong om de sociale media te gebruiken? De meeste apps laten geen profielen jonger dan 13 jaar toe, maar met die leeftijd knoeien is niet moeilijk en dus kan je best je voorzorgen nemen. Zowel op je pc als je tablet is het mogelijk om je kind aan soort gezinsgroep te laten deelnemen, die enkel voor kinderen geschikt is. Kinderen zijn dan louter gebruikers en kunnen de instellingen dus niet zelfstandig veranderen.

Maar daar stopt het niet, want je kunt ook een aantal apps blokkeren waarvan je zelf denkt dat ze niet voor kinderen geschikt zijn. Op die manier belet je je kinderen om bepaalde websites of sociale media te openen. Tot slot heb je zelfs de mogelijkheid om te kiezen van wanneer tot wanneer je kinderen een apparaat mogen gebruiken. Het is heel eenvoudig om dit allemaal in te stellen. In enkele minuutjes ben je al klaar.

Met Windows klik je op het startmenu en ga je naar de instellingen. Zoek vervolgens de optie ‘accounts’ en klik door. In het menu aan de linkerkant zal je nu ‘Gezin en andere gebruikers’ zien staan. Hier heb je de mogelijkheid om familieleden of andere gebruikers toe te voegen. Vul een naam, een e-mailadres en een wachtwoord in, en geef aan of het om jezelf of om je kind gaat. Je zult nu een mail ontvangen om de wijzigingen te bevestigen. Nu kan je zelf de instellingen kiezen en bepalen wat je kids mogen doen.

Ook met Mac is dit echt niet moeilijk. Klik eerst op het appelsymbool linksboven het scherm, en ga naar ‘systeemvoorkeuren’. Zoek vervolgens het menu ‘Gebruikers en groepen’ en klik op het kettingsymbool om de instellingen aan te passen. Met het kleine “+”-teken voeg je een nieuwe gebruiker toe. Je hebt nu de mogelijkheid om ‘beheren met ouderlijke controle’ te selecteren. Hier voeg je de naam van een gebruiker en een wachtwoord in om een sessie te creëren. Je zal vervolgens worden omgeleid naar een menu waar je het ouderlijk toezicht volledig beheert.


Spreek over veilig surfen met je kids

Sociale media zijn niet meer uit ons leven weg te denken, en ook je kids zullen al gauw aandringen om met hun vriendjes contact te houden via Facebook, Instagram, Snapchat of WhatsApp – om er maar een paar te noemen. Nochtans is dit heel gevaarlijk terrein voor jonge gebruikers die nog niet goed beseffen dat ze persoonlijke informatie delen. Helaas bestaat er geen enkele tool die 100% bescherming garandeert.

Om de risico’s toch wat te beperken, heb je best eens een goed gesprek met je kind. Nog voor je het over de bloemetjes en de bijtjes hebt, moet je bespreken wat ze via de sociale media mogen delen en wat niet. Benadruk vooral dat het internet in de meeste gevallen voor altijd is. Zelfs als je iets verwijdert, heb je nooit de garantie dat je bericht geen blijvende voetafdruk heeft achtergelaten. Iemand met slechte bedoelingen heeft ook snel een screenshot gemaakt, en daarover heb je zelf geen controle.


Ouderlijk toezicht: 6 apps om te downloaden

Geen zin om je kind constant te zeggen wat mag en wat niet mag? Er zijn ook heel wat apps die ouders helpen om het surfgedrag van hun kinderen te monitoren zonder dat ze zich al te opvallend moeten gaan moeien. Hieronder enkele voorbeelden van apps die je meteen kunt uitproberen:

1. Norton Family Premier

Norton is een naam die bij iedereen een belletje doet rinkelen. De antivirussoftware van het bedrijf is op heel wat computers geïnstalleerd. Niet alleen virussen worden goed opgevolgd, ook het digitale doen en laten van je kinderen kan je met Norton bijhouden. Er zitten heel wat features in het programma Family Premier, waarmee je bijvoorbeeld ook websites kunt blokkeren of bepaalt hoeveel tijd je kids maximaal op een site mogen doorbrengen.

Norton stuurt je verder meldingen wanneer je een website niet noodzakelijk wil blokkeren, maar toch graag zou weten wat je kinderen er allemaal op uitspoken. De software kan een programma ook op bepaalde tijdstippen uitschakelen.

Wil je zeker zijn dat je kinderen veilig surfen? Zorg dan zeker voor goede antivirussoftware mét ouderlijk toezicht. Norton Security met Family Premier is daarbij een aanrader, voor zowel pc, Mac, smartphone als tablet. En op die manier ben ook jij trouwens prima beschermd tijdens het surfen.

Kies nu jouw Norton-abonnement

Het activeren op je toestellen doe je trouwens gemakkelijk, via MyProximus.

2. FamilyTime

Met FamilyTime beheer je zowat alles in één app. Je kiest tot welke sites je kinderen toegang hebben, je stelt tijdslimieten in, je bepaalt met deze tool wanneer je kids hun huiswerk moeten maken of wanneer ze moeten gaan slapen. Het is ook mogelijk om gewoon een limiet op het gebruik van hun smartphone te zetten. Je kunt zelfs met de locatie spelen en een bericht ontvangen wanneer een smartphone een bepaald gebied verlaat of betreedt. Je kinderen kunnen ook een SOS-berichtje sturen in geval van nood.

Met de gratis versie van deze app geniet je van slechts een beperkt aantal features. Voor het volledige pakket bestaan er verschillende formules.

Deze app is beschikbaar voor Android & iOS!


3. Kaspersky SafeKids

Nog een andere specialist in antivirussoftware die ouderlijk toezicht op al je apparaten wil mogelijk maken. Kaspersky heeft alle nodige features in z’n programma verwerkt: tools om de schermtijd te monitoren, de mogelijkheid om de locatie van je kids te traceren, het blokkeren van websites die je niet geschikt vindt, etc. Ze voorzien zelfs advies van kinderpsychologen. In iOS zijn de opties wel eerder beperkt, waardoor je dus niet van alle functionaliteiten geniet.

Je gebruikt deze software al voor 13,99 euro per jaar, waardoor het zeker een van de meest voordelige oplossingen in deze lijst is.

Deze app is beschikbaar voor Android & iOS


4. Kids Place

Kids Place is een applicatie voor de allerkleinsten, want zelfs peuters kunnen tegenwoordig niet aan je smartphone of tablet weerstaan. De app maakt het mogelijk om je scherm, het telefoonboek en je gesprekken te vergrendelen. Zo vermijd je dus alvast dat je vrienden plots hele vreemde berichten zouden ontvangen.

Je zorgt er met deze app ook voor dat je kind enkel de applicaties gebruikt waarvoor jij toegang hebt verschaft. Je blokkeert dus het volledige toestel, behalve voor enkele apps zoals bijvoorbeeld leuke spelletjes. Ook inkomende oproepen en berichten worden geblokkeerd terwijl je kind zich zorgeloos amuseert. Op die manier wordt het niet afgeleid en kan het niets verkeerd doen.

Het mooie aan de app? Kids Place is volledig gratis. Toch is er ook één nadeel, want de app is enkel beschikbaar voor Android.


5. Spyzie

De speelse naam van deze app doet het lijken alsof je je kinderen bespioneert en met Spyzie mag je dit vrij letterlijk nemen. Zo waak je over de berichten die je kids sturen en ontvangen, lees je hun gesprekken op WhatsApp, zie je met wie ze getelefoneerd hebben, naar welke websites ze gesurft hebben, en dankzij de GPS-functie zie je ook waar je zoon of dochter zich bevindt. Een vrij stevige versie van ouderlijk toezicht dus, maar wel heel efficiënt voor de meest ongeruste ouders.

Helaas moet je er wel wat voor over hebben, want per maand kost deze service je 29,99 euro. Het is goedkoper om je meteen voor een langere periode te abonneren: 39,99 euro voor een trimester of 89,99 euro voor een jaarabonnement.

Deze app is beschikbaar voor Android & iOS!


6. Webwatcher

Webwatcher ligt een beetje in dezelfde lijn als Spyzie. Je kunt er je kinderen heel nauwgezet mee volgen. Zelf zullen ze niet eens merken dat je hen eigenlijk aan het bespieden bent. Je ontvangt bijvoorbeeld meldingen wanneer je kids een gevaarlijke website bezoeken of in gevallen van nood. Je krijgt zelfs toegang tot de fotogalerij van hun smartphone, net zoals tot alle berichten die ze verzonden of ontvangen hebben.

Als kers op de taart maakt deze app het zelfs mogelijk om in real-time te zien wat je kinderen aan het doen zijn op de sociale media of op chatdiensten. Webwatcher is beschikbaar voor je pc, maar ook voor mobiele apparaten die draaien op Android of iOS.


De veiligheid van je kinderen komt op de eerste plaats. Dat betekent echter niet dat je hen het plezier van chatten of surfen op het internet moet ontzeggen. Met Tuttimus geniet het hele gezin van onbeperkt surfen en bellen thuis, en je kiest zelf het mobiele abonnement dat bij je past. Ook tv op al je schermen is inbegrepen.

Ontdek Tuttimus nu!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie

Categorieën