Roaming in Zwitserland: hoe zit dat met bellen en surfen?

Gepubliceerd op 25/02/2019 in Smartphones

Roaming in Zwitserland: hoe zit dat met bellen en surfen?

Zwitserland en roaming gebruiken voor bellen, surfen en het checken van je apps: het is iets waar je toch best wel even op voorhand bij stilstaat. En dat niet alleen als je binnenkort van je welverdiende rust gaat genieten, in het land van de kaasfondue en koekoeksklokken. Ook als je gewoon door Zwitserland rijdt tijdens een autovakantie, richting pakweg Italië of Oostenrijk. Je smartphone gebruiken met roaming zit in Zwitserland namelijk toch wat anders in elkaar qua tarieven, dan dat je in Europa ondertussen met Proximus gewoon bent.

Is roaming nu eigenlijk gratis in Zwitserland?

In tegenstelling tot wat je zou denken, is het antwoord hierop duidelijk: neen, roaming is niet gratis in Zwitserland.

Sinds de zomer van 2017 bel, surf en sms je met je Belgische Proximus-bundel in de hele Europese Unie, zonder dat het je iets extra kost. Maar zoals je wellicht wel weet, maakt Zwitserland geen deel uit van de EU. Dat betekent dus dat je je belminuten, surfvolume en onbeperkte sms’jes daar niet kan gebruiken. Hetzelfde geldt voor landen als Andorra en Turkije.

Concreet betaal je er dus gewoon per MB, die je bijvoorbeeld voor Waze, Facebook, WhatsApp of je favoriete nieuwswebsite gebruikt. En voor elke minuut dat je belt met het thuisfront of het hotel op je bestemming. Bovendien komt daar nog een extra tarief voor roaming bij.

Al die kosten samen kunnen al snel stevig oplopen. Zelfs als je op doorreis bent tijdens een autovakantie. En zeker als je weet dat je smartphone wellicht automatisch met het mobiele netwerk in Zwitserland verbinding maakt en achter de schermen updates van apps kan uitvoeren.


Gelukkig is daar een oplossing voor!

Want in plaats van je roaming af te zetten of je smartphone in de broekzak te houden, is het fijner om ook in Zwitserland gewoon verder te kunnen surfen. En bereikbaar te blijven voor Jan en alleman.

De naam? 1-Month Travel Passport Top 3! Met deze bundel heb je 1 GB aan mobiele data op zak, plus 100 belminuten én 100 sms’jes. En dat allemaal een hele maand lang, voor maar € 15. De bundel is er voor Zwitserland, maar ook voor 34 andere landen buiten de EU.

Daarnaast is er natuurlijk ook nog Daily Travel Passport. Je krijgt er elke 24 uur 20 belminuten, 20 minuten om gebeld te worden plus 80 MB via 3G of 4G en 20 sms’jes mee, voor € 5 per dag.

Bekijk hier alle opties voor roaming in Zwitserland


Drie tips, voor het gebruiken van je smartphone in Zwitserland

First things first: wil je de gps op je smartphone gebruiken én je passeert tijdens je autovakantie door Zwitserland? Dan kan je best even op voorhand de kaarten downloaden op je gsm. Doe trouwens hetzelfde voor de playlists op Spotify, als je graag met je favoriete songs wil meeschreeuwen op vakantie. En denk eventueel aan de series en films op Netflix, die je gezelschap misschien op de achterbank wil bekijken.

Blijf je de hele vakantie in Zwitserland? Een prima alternatief voor roaming is om vooral via wifi-verbindingen te surfen en apps te gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je in het hotel bent, maar bijvoorbeeld ook tijdens een pitstop langs de autostrade of een relaxmoment in een plaatselijk café.

Tijdens je reis in Zwitserland schakel je ook best even het automatisch updaten van je apps via het gsm-netwerk uit. Op die manier vermijd je onnodige MB’s via roaming, die je beter terug thuis binnenhaalt via wifi.

Automatische updates van apps uitschakelen, doe je zo:

Bij Android:

  1. Ga naar de Google Play Store
  2. Tik linksboven op het menu en ga naar ‘Instellingen’
  3. Selecteer onder ‘Algemeen’ de optie ‘Apps automatisch updaten’
  4. Selecteer ‘Alleen via wifi’.

Bij iOS:

  1. Ga naar ‘Instellingen’ en selecteer ‘iTunes en App Store’
  2. Zet bij ‘Updates’ de schakelaar uit (je kan geen onderscheid maken tussen mobiel netwerk en wifi).

By the way: via de MyProximus-app kan je continu je verbruik via roaming volgen. En we sturen je ook altijd de nodige sms’jes met updates over je verbruik. Zo laten we je weten wanneer je bundel bijna is opgebruikt, of je roamingkosten buiten bundel snel oplopen.

Tim

Gek van technologie en gefascineerd door de manier waarop het ons leven gemakkelijker en tegelijkertijd complexer maakt. Fervent console gamer, Lego bouwer, Pokemon trainer & vader van drie.

Andere artikels van Tim

Blog topics

 

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: