×
×

Bellen en surfen in het buitenland, hoe zit dat nu juist?

Gepubliceerd op 06/04/2018 in Gouden tips van…

Bellen en surfen in het buitenland, hoe zit dat nu juist?

Vertrek je ook op welverdiende paasvakantie, naar de sneeuw of de zon? Laat dan zeker je smartphone niet links liggen! Want sinds vorige zomer surf, bel en sms je met je bundel in de hele Europese Unie, zonder dat het je iets extra kost.

Maar wist je dat dit niet het geval is voor landen als Zwitserland en Turkije? En wat doe je precies als je bundel op is? Vertrek zonder zorgen op verlof en check hieronder de antwoorden op al jouw vragen over roaming in de Europese Unie.

Allereerst: wat is roaming?

Wel, dit is eigenlijk gewoon het gebruiken van een buitenlands gsm-netwerk, in plaats van het Proximus-netwerk in België. Op de skipiste in Oostenrijk dus, maar ook als je onderweg met de wagen Duitsland doorkruist.

Zijn er echt nooit extra kosten aan verbonden?

Zolang je buiten België maar binnen de rest van de Europese Unie bent, betaal je inderdaad nooit iets extra. De belminuten, het surfvolume of die sms’jes worden enkel afgetrokken van je bundel. En als je buiten je bundel gaat, aangerekend aan hetzelfde tarief als in ons land.

Opgelet wel: als je in België naar een buitenlands nummer belt, telt deze regel niet! En dat zowel als je belt naar nummers binnen als buiten de EU. Dan betaal je de internationale tarieven, die hoger zijn dan de normale prijzen. 

En ook als je vanuit een ander EU-land naar een land buiten de Europese Unie belt, moet je een extra roamingkost betalen.

Enkele voorbeeldjes:

  • Je belt in Italië naar een plaatselijk restaurantje om te reserveren. De belminuten gaan van je bundel af, aan dezelfde prijs als in België.
  • Je belt in België naar een vriend in Griekenland. Hiervoor betaal je het internationale tarief.
  • Je belt vanuit Frankrijk naar je familie in Canada. In dat geval betaal je een extra roamingkost.
En wat als je bundel opgebruikt is?

Allereerst een tip: ook in het buitenland kun je perfect je bundel op de voet volgen, met de MyProximus-app op je smartphone. Ideaal om onaangename verrassingen te vermijden.

En zit je in het midden van je trip toch al doorheen de lading belminuten of surfvolume in je Mobilus-abonnement? Dan kun je ook elders in de EU perfect een extra databundel van 500 MB kopen. Of je betaalt dezelfde prijs buiten bundel om te surfen of te bellen, als in België.

Kan ik mijn favoriete app onbeperkt blijven gebruiken?

Absoluut! En voor wie het nog niet kent: in een Mobilus of Tuttimus zit ook onbeperkt surfvolume voor een app naar keuze. En je kunt dus ook in de rest van de Europese Unie à volonté je belevenissen delen op Instagram of Snapchat. Of op Facebook checken wat je vrienden en familie deze paasvakantie uitspoken.

Telt dit alles ook voor landen als Zwitserland, Turkije, ...?

Helaas niet. In landen als Andorra, Monaco, San Marino en Zwitserland kun je je Belgische bundel niet gebruiken. Daar betaal je dus nog wel de klassieke roamingkosten om te surfen, bellen en sms’en. Uiteraard is dit ook het geval voor landen als Turkije, Canada, Zuid-Afrika en Australië. Vertrek je op vakantie naar deze of andere landen buiten de EU? Check dan zeker op voorhand het tarief op je bestemming. En neem eventueel de speciale bundel Daily Travel Passport of Daily Travel Surf.

Let ook op als je bijvoorbeeld naar Italië reist met de wagen en Zwitserland doorkruist. En als je op de skipiste staat in het grensgebied van Frankrijk en Andorra. Of wanneer je relaxt op een Grieks eiland, vlakbij de Turkse kust. Je smartphone zal namelijk standaard automatisch switchen naar het netwerk met het beste bereik. En dat kan in deze situaties plots een aanbieder uit een land buiten de EU zijn.

En ben je op volle zee, bijvoorbeeld tijdens een cruise? Let dan extra op, want in internationale wateren bel en surf je via een satellietverbinding. En daarvoor betaal je flink wat extra.

Een aanrader in al deze situaties is dan ook om steeds manueel het netwerk uit een EU-land te kiezen. Bij Android doe je dit via Instellingen > Verbindingen > Mobiele netwerken > Netwerkoperators > Netwerken zoeken. Op de iPhone ga je naar Instellingen > Aanbieder. Hier selecteer je dan onderaan een netwerk uit de lijst en zet je de optie ‘Automatisch’ uit.

Ziezo, ik hoop dat hiermee alles duidelijk is voor je. En ik wens je vooral een leuke, deugddoende reis!

Zit je toch nog met vragen over surfen en bellen in de Europese Unie? Wil je weten in welke EU-landen je zonder stress kunt bellen en surfen? Of heb je nog meer tips nodig?

Bekijk dan zeker onze speciale faq-pagina

Erik

Digital en content marketer, tuinieren is mijn passie net als eten. Na het sporten wat series of films bingen, da’s mijn ding.

Blog topics

 

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: