Zware en breekbare spullen verhuizen: hoe doe je dat?

Gepubliceerd op 10/09/2019 in Gouden tips van…

Verhuis je binnenkort naar je nieuwe huis of appartement? Zijn de dozen bijna klaar om in de verhuiswagen te worden geladen? Geweldig! Maar nu zit je wellicht met de vraag, hoe die ijskast, wasmachine of piano moet worden vervoerd. Kwestie van alles heelhuids ter plaatse te krijgen.

Zware en breekbare spullen verhuizen: hoe doe je dat?

Het verhuizen van zware en breekbare voorwerpen is een delicate zaak. Om te beginnen riskeer je ze natuurlijk te beschadigen. Bovendien zijn ze ook nog eens extreem zwaar. En dus moeilijk om via een lift of trap beneden te krijgen. Gelukkig hebben we een aantal tips verzameld, die je vast en zeker gaan helpen om de klus te klaren:

1. Een piano verhuizen

Een zwaar en vooral ook log voorwerp is het. Tussen de 300 en 700 kilogram, alsjeblieft. En tegelijk is een piano meestal ook kostbaar.

Het beste idee is dan ook om met een gespecialiseerd verhuisbedrijf te werken. Maar dat kost je al snel tussen de 300 en 1.000 euro. Als je toch van plan bent om de piano zelf te vervoeren en zo wat geld te besparen, ben je dus best goed voorbereid. Hier zijn onze tips: 

  • Verzamel om te beginnen 4 tot 6 vrijwilligers. Je zal ze nodig hebben. 
  • Verwijder als het even kan de onderdelen van de piano, die verwijderd kunnen worden. Dit zorgt alvast voor wat minder gewicht.
  • Denk er vervolgens aan om de piano volledig af te dekken. Dit doe je bijvoorbeeld met de nodige dekens. Zo voorkom je beschadiging tijdens het transport. 
  • Verder heb je nog drie belangrijke zaken nodig. Draag allereerst een lendengordel. Zo voorkom je rugpijn. Ook handschoenen komen zeker van pas, om je vingers te beschermen. Gebruik bovendien riemen, om het transport te vergemakkelijken en de piano in het voertuig vast te maken. 
  • Staat de piano op de gelijkvloerse verdieping? Dan huur je best een speciale trolley op wielen. Wees daarbij voorzichtig met het verdelen van het gewicht. Als je daarentegen een paar verdiepingen naar beneden moet, is een verhuislift een absolute noodzaak.
  • Kies een verhuiswagen, die aan de piano is aangepast. Eenmaal in de camionette geplaatst, klem je alles goed vast met de riemen. Zo voorkom je dat de piano tijdens de rit beweegt. Blijf zeker niet in de buurt ervan tijdens het transport. Als de piano toch loskomt, kan dit gevaarlijk zijn. 

2. Een ijskast vervoeren

Een koelkast is niet alleen erg zwaar. De onderdelen zijn ook nog eens bijzonder fragiel. Om schade te voorkomen, hou je dus best rekening met volgende zaken:

  • Haal een dag op voorhand de stekker van de ijskast uit het stopcontact en laat het toestel ’s nachts ontdooien. Verwijder alles wat in de koelkast en het vriesvak zit en bewaar het eten goed gekoeld, in een koelbox. 
  • Zorg ervoor dat je met minstens twee personen bent, wanneer je het toestel verhuist. Een steekwagentje is daarbij zeker handig.
  • Bedek de fragiele onderdelen (zoals de motor) met dekens. En leg de koelkast vervolgens op het steekwagentje. Het is dan makkelijk te verplaatsen, zonder je rug te beschadigen. Houd de koelkast daarbij altijd rechtop, met de motor naar beneden. 
  • Bind de koelkast stevig vast in je verhuiswagen. Zo voorkom je dat het tijdens de rit beweegt.
  • Heb je de ijskast in je nieuwe stulpje gezet? Dan mag je de stekker niet onmiddellijk in het stopcontact steken. Zet de deur open en laat alles minstens drie uur rusten. Vermijd trouwens verlengsnoeren en stekkerdozen.

3. Een wasmachine verhuizen

Nog een elektrisch toestel in je woning, dat uit heel wat kwetsbare onderdelen bestaat. Je verhuis slecht organiseren is dan ook nefast voor de verdere levensloop ervan. Dit is de juiste manier van werken:

  • Begin met het aftappen van het water, zodat dit alvast uit je wasmachine is. 
  • Koppel vervolgens de machine los en draai de kraan dicht. Zorg hierbij voor een emmer of bak, zodat je het water kan opvangen dat uit de pijp zal lopen. Bevestig de slang en de elektriciteitskabels aan de machine, voor het transport. 
  • Zet de trommel van de wasmachine vast. Hiervoor zit vaak een speciaal systeem in het toestel, om transportschade te voorkomen. Als dit niet het geval is, plaats je best een paar afdekkingen tussen het frame en de trommel. 
  • Bescherm de delicate delen van de wasmachine met dekens. En zet de machine vervolgens op de steekkar. Zo gaat het eens zo simpel én kwets je jezelf niet. Zorg wel voor minstens één extra paar helpende handen. 
  • Klem de machine in de verhuiswagen vast. Kwestie van te voorkomen dat deze tijdens het transport beweegt.
  • Is de machine op de nieuwe locatie gezet? Ontgrendel dan de trommel, steek de stekker in het stopcontact (zonder verlengsnoer of stekkerdoos) en sluit de wasmachine aan op de watertoevoer. Nog een tip: laat de machine eerst een keer leeg een programma doorlopen, met wat witte azijn.

4. Een aquarium verplaatsen (inclusief de vissen)

Vissen en andere zeedieren zijn zeer gevoelig voor de temperatuur en andere bestanddelen in het water, waarin ze leven. In je nieuwe huis is het dan ook belangrijk om die omgeving zo precies mogelijk te reconstrueren. Dit zijn de stappen om te volgen:

  • Ontkoppel om te beginnen alle elektrische apparaten van je aquarium, zoals de filter en de verlichting.
  • Plaats de vissen vervolgens in een transportaquarium, gevuld met het water van hun vaste aquarium. Zorg er daarbij voor dat ze voldoende ruimte en lucht hebben. Daarnaast kan je nog meer op zeker spelen, door zuurstoftabletten en een dosis anti-stressmedicatie te gebruiken.
  • Bewaar een deel van het water in propere emmers. Zo verstoor je het biologische evenwicht van je aquarium niet. En bewaar zeker ook het zand. Dat bevat namelijk de bacteriën die nodig zijn voor een goede verdere ontwikkeling van je vissen. 
  • Haal de planten voorzichtig uit de grond. En bewaar ze in een met water gevulde bak. 
  • Hou de reis zo kort mogelijk. Zo vergroten de kansen dat je vissen prima wennen aan hun nieuwe omgeving.  
  • Klaar met verhuizen? Plaats dan alle onderdelen van je aquarium terug. Inclusief het bijgehouden water, op de juiste temperatuur. 
  • Wees voorzichtig en dompel je vissen niet direct onder in het water. Ze zullen namelijk eerst moeten wennen aan de temperatuur. Zet ze daarom eerst met het water in een plastic zak, in het aquarium. Laat ze vervolgens na 20 minuten los.

Bij verhuizen komt flink wat organisatie kijken. Daarnaast moet je nadenken over al je administratieve taken. Uiteraard kunnen wij je daarbij helpen. Bekijk nu onze speciale verhuispagina.

Erik

Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.

Andere artikels van Erik