Hacker typer en valse hacks door oplichters: wat is het precies?
Gepubliceerd op 23/11/2020 in Gouden tips van…
Weet je wat een hacker typer is? Het zijn tools of apps waarmee een vriend je een loer kan draaien. Een hacker typer is een simpele webpagina, die de persoon in kwestie opent. Daarmee lijkt het alsof je computer gekaapt wordt. Een leuk en onschuldig grapje. Maar ook criminelen gebruiken valse hacks, zonder dat je pc of laptop daadwerkelijk onbruikbaar is. We vertellen je hieronder hoe dit alles precies in elkaar zit.

Hoe werkt een hacker typer?
Heel simpel: je vriend tikt eigenlijk maar wat op het toetsenbord. Automatisch verschijnt met tools zoals Hacker Typer de nodige codetaal op je scherm, waardoor het lijkt alsof je echt gehackt wordt. Je weet wel, net zoals hackers in een Hollywood-film. Als je goed kijkt, zal je snel zien dat het om een prank gaat.
Valse hacks door professionals: ze bestaan ook
Een hacker typer via een vriend is onschuldig kattenkwaad. Er bestaan echter ook criminelen die je willen doen geloven dat ze de controle hebben over je computer. En dat terwijl dit in werkelijkheid helemaal niet het geval is.
Hun methodes zijn eenvoudig. Ze tonen een bericht of sturen je een mail om uit te leggen dat je pc of laptop gehackt is. Je kan dit vervolgens stoppen, door een som geld over te maken. Vaak in de vorm van Bitcoins. Ze leggen ook heel behulpzaam uit hoe je een Bitcoinaccount opzet, als je de valuta nog nooit bent tegengekomen.
Betalen aan hackers is hoe dan ook nooit een goed idee. Maar al zeker niet als het om een valse hack gaat. Probeer dus allereerst te weten te komen of het om een echte aanval gaat.
Hoe herken je een valse hack?
Wel, er zijn een aantal gouden regels. Een aantal indicatoren die je zullen helpen bij het herkennen van neppe cyberaanvallen:
1. Geld
Valse hackers vragen om verschillende hoeveelheden geld. Een laag bedrag in losgeldbrieven zijn waarschijnlijk afkomstig van nepgroepen die hopen dat hun prijspunt laag genoeg is voor iemand om te betalen in plaats van professionele hulp te zoeken.
2. Volharding
Echte hackers bewijzen hun bekwaamheid door een kleine aanval uit te voeren terwijl ze een losgeldbriefje afleveren. Als je een verandering in je netwerkactiviteit ziet, dan is het waarschijnlijk echt.
3. Slecht georganiseerd
De nephackers koppelen je niet aan een website omdat ze die niet hebben. En ze hebben geen officiële e-mailaccounts, een goed teken dat ze niet georganiseerd zijn.
4. Lukraak
Echte hackers hebben de neiging om veel bedrijven in één sector aan te vallen. Valse hackers richten zich op iedereen. Je zal het op sociale media zien wanneer andere bedrijven in jouw sector ook worden geraakt.
5. Zoek het verschil
Er zijn subtiele verschillen tussen een echte en een valse losgeldbrief. Slechte spelling, warrig woordgebruik, enzovoort. Een ‘goede’ fake spot je niet meteen, het vergt oefening. Dus als je twijfelt, contacteer een specialist om je bij te staan.
Cyber Care beschermt je hele gezin tegen de gevaren van het internet, waaronder neppe hacking. Slaap op je beide oren met deze verzekering voor je digitale leven. Je bent onder andere beschermd tegen identiteitsdiefstal, fraude met betaalmiddelen, risico’s rond online shoppen, reputatieschade en online intimidatie.
Ontdek Cyber Care nu!Sophie
Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun