Digitale diensten verbeteren winkelbeleving
Gepubliceerd op 27/03/2023 in Solution nieuws
We kopen almaar meer online. Maar tegelijk houdt de consument er ook van om fysiek te winkelen. Slimme digitale toepassingen tillen de winkelervaring daarbij naar een hoger niveau.

Corona zorgde voor een boost in online shopping. Maar intussen keren de klanten met plezier terug naar de fysieke winkel. “Mensen houden nu eenmaal van winkelen”, zegt Thierry Depré, M2M & IoT Partnership Program Manager bij Proximus. “Het gaat om de hele ervaring: niet alleen het shoppen, maar ook een koffie drinken of een hapje eten met familie of vrienden.” Datagedreven toepassingen helpen daarbij om de winkelervaring van de klanten nog te verbeteren.
Draait een winkel minder goed, dan kan de data-analyse helpen inzicht te verwerven in de mogelijke oorzaken.
Thierry Depré, M2M & IoT Partnership Program Manager bij Proximus
Smart location analytics volgens de kneepjes van het vak
De analyse van locatiedata gebeurt op basis van geanonimiseerde data, afkomstig van smartphones, camera’s en sensoren. “We registreren de locatiegegevens van de smartphones op ons eigen netwerk”, legt Thierry Depré uit. “We hebben vijf miljoen actieve simkaarten op ons netwerk. Daaruit kunnen we afleiden waar mensen zich bevinden en hoe ze zich verplaatsen. We doen dat volgens de GDPR-regels. De data die we gebruiken zijn anoniem.”
Daar voegt Proximus externe databronnen aan toe, zoals de demografische en economische kenmerken van een regio. Diverse sensoren – zoals wifi-antennes, visuele sensoren en bewegingssensoren – verzamelen ten slotte ook informatie over wat zich in de winkels zelf afspeelt. Data scientists consolideren die inzichten in een Smart Retail Dashboard.
De klant beter leren kennen
“De data-analyse toont onder meer waar er veel passage is”, zegt Thierry Depré. “Dat kan interessant zijn om in te schatten wat een goede locatie is voor een nieuwe winkel. Draait een winkel minder goed, dan kan de data-analyse helpen inzicht te verwerven in mogelijke oorzaken.” Keert een klant naar een winkel terug, dan herkent het systeem de smartphone. “Op die manier kunnen we ook de getrouwheid van de klanten in kaart brengen. Dat laat toe locaties en winkels almaar beter te vergelijken.”
Eén van de mogelijke toepassingen bestaat erin klantenprofielen en communicatie op sociale media optimaal op elkaar af te stemmen. “Bij JCDecaux, een bedrijf dat reclameborden beheert, rustten we 150 dynamische videopanelen uit met wifisensoren”, zegt Thierry Depré. “Daarmee konden we meten hoelang een persoon de advertentie bekeek en of hij daarna ook effectief de winkel van de adverteerder bezocht. Die oefening laat het bedrijf toe de optimale blootstellingsduur van advertenties te berekenen.”
Decathlon maakte tijdens corona gebruik van sensoren die aan de ingang het aantal bezoekers registreerden, om zo de maximale capaciteit beter te beheren. “Decathlon gebruikt de sensoren intussen nog altijd. Niet alleen om te weten hoeveel tijd mensen in de winkel spenderen, maar bijvoorbeeld ook om hun rendabiliteit te kennen op basis van het gemiddelde aankoopbedrag.”
Bij electronic shelf labelling gebeurt de aanpassing van de prijzen centraal, waarna alle etiketten meteen de juiste informatie vermelden.
Björn Thys, Sales Manager IoT bij Proximus SpearIT
Juiste en dynamische prijzen
Nog een digitale toepassing die de winkelervaring verbetert, is electronic shelf labelling. Gecombineerd met IoT-sensoren en cloudtechnologie maken digitale prijsetiketten aan de rekken heel wat nieuwe toepassingen mogelijk. “Met elektronische prijsetiketten is prijsautomatisatie kinderspel”, zegt Björn Thys, Sales Manager IoT bij Proximus SpearIT. In plaats van bij de rekken nieuwe, papieren prijsetiketten aan te brengen, laten elektronische etiketten zich vanop afstand aansturen. De aanpassing gebeurt centraal, waarna alle etiketten meteen de juiste prijs vermelden.
“Dat laat ook makkelijk toe te werken met dynamische prijzen”, zegt Björn Thys. “Een tankstation, bijvoorbeeld, kan dan ’s nachts andere prijzen hanteren dan overdag. Idem voor een vlotte synchronisatie tussen de prijzen in de winkel en die op de webshop.” Het gebruik van elektronisch etiketten vermindert zo de werklast van de medewerkers, die anders alle prijzen manueel moeten veranderen. En omdat er geen papieren etiketten meer in gebruik zijn, neemt ook de afvalberg van de winkel duidelijk af.
Sneller naar het juiste product
Sommige elektronische etiketten kunnen meer dan alleen een prijs weergeven. Björn Thys: “De fast flash, een label met een ledlichtje, laat heel nieuwe toepassingen toe.” De leds helpen medewerkers bijvoorbeeld sneller te loodsen naar de producten die ze in de rekken moeten aanvullen, of ondersteunen een snellere order picking voor bestellingen die klanten daarna komen ophalen.
De elektronische labels kunnen zo ook de klanten helpen. “De klant scant bij het binnenkomen in de winkel een QR-code en geeft op de app zijn boodschappenlijstje in. Vervolgens loodst de app de klant tot bij het gewenste product. Het label van het gezochte product licht op wanneer de klant in de buurt komt. Via de app kun je meteen al betalen, zodat je niet hoeft aan te schuiven aan de kassa.”
Aangenaam winkelen
“We gaan voor een leuke winkelbeleving”, zegt Nicolas De Groote van dranksupermarkt Bierhalle in Melle. “We willen dat de klant op een aangename manier kan winkelen. Daarbij zorgen we voor de juiste informatie.” Het bedrijf werkt met de app Beerhive om de klanten uitleg te geven over de verschillende bieren. De elektronische etiketten maken het daarbij eenvoudig om elk product ook vlot te vinden. “Kom je bij de juiste rayon, dan gaat het lampje op het etiket branden.” De digitalisering laat Bierhalle toe data te verzamelen over de verkoop, waardoor het bedrijf de ondersteuning van zijn assortiment gericht kan bijsturen.
Met honderden dranken in hun assortiment is Bierhalle Melle de grootste drankensupermarkt in België. Dankzij electronic shelf labelling helpen ze hun klanten verder op weg richting het juiste biertje.
Thierry Depré is M2M & IoT Partnership Program Manager bij Proximus
Björn Thys is Sales Manager IoT bij Proximus SpearIT
Nicolas De Groote is zaakvoerder van dranksupermarkt Bierhalle