Use, Reuse, Recycle: Proximus zoekt oude gsm’s

Gepubliceerd op 17/10/2022 in Inspireren

Proximus zet in op een circulaire economie. Onder het motto ‘Use, Reuse, Recycle’ wil het ook dit jaar oude gsm’s inzamelen. Wist u dat er in een ton gsm’s 250 g goud zit? De opbrengst gaat naar een goed doel dat ondernemers in Congo ondersteunt.

Use, Reuse, Recycle: Proximus zoekt oude gsm’s

“Proximus heeft altijd veel belang gehecht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen”, vertelt Frédéric Lhostte, Circular Economy Lead voor de Enterprise Business Unit bij Proximus. “Duurzaamheid is een van de pijlers van onze strategie. Recycleren, minder verbruiken en langer gebruiken. Dat is ons motto. Zo zijn we al langer een CO2-neutrale onderneming voor onze eigen activiteiten. Onze ambitie is om tegen 2040 een net zero CO₂-uitstoot te bereiken met 2020 als basisjaar.”

Om het concept van de circulaire economie kracht bij te zetten, gaat Proximus net zoals de voorbije jaren oude gsm-toestellen inzamelen onder het motto ‘Use, Reuse, Recycle’. Oude smartphones krijgen via hergebruik een nieuw leven. Uit kapotte exemplaren worden waardevolle grondstoffen gerecycleerd.

Enorm potentieel

De gsm is een toestel met een vrij beperkte levensduur. “Naar schatting liggen er in ons land minstens 3 miljoen oude toestellen bij de mensen, ergens in een lade of een kast”, zegt Frédéric Lhostte. “Momenteel wordt maar 5% van de oude toestellen gerecycleerd, terwijl een gsm voor 90% recycleerbaar is. Voor de productie van nieuwe gsm’s zijn heel wat grondstoffen nodig. De natuurlijke voorraden daarvan zijn eindig. Het is dus absoluut noodzakelijk in te zetten op duurzaamheid.”

Vijftig keer efficiënter dan mijnbouw

‘Use, Reuse, Recycle’ zet in op urban mining: in plaats van grondstoffen te winnen via de klassieke mijnbouw, gaat het project op zoek naar grondstoffen in de stad, via de recyclage van oude toestellen. “Urban mining is vijftig keer efficiënter dan klassieke mijnbouw”, weet Frédéric Lhostte. Een ton erts levert 5 gram goud op. Uit een ton oude gsm’s haalt een recyclagebedrijf 250 gram goud.

Proximus werkt daarvoor samen met diverse partners. In eerste instantie brengt Proximus alle ingezamelde toestellen samen in de vestiging in Courcelles. BrainscapeNieuw venster is de partner die nakijkt of een toestel al dan niet herbruikbaar is en die het elektronisch afval scheidt.

Urban mining is vijftig keer efficiënter dan klassieke mijnbouw.

Frédéric Lhostte, Circular Economy Lead voor de Enterprise Business Unit bij Proximus

De eigenlijke recyclage van de grondstoffen gebeurt bij Umicore in Hoboken: onder meer goud, zilver, koper en palladium uit de printplaten van de gsm’s, naast kobalt, lithium en nikkel uit de batterijen. “Trouwens, wie zijn oude gsm in een Proximus Shop binnenbrengt, krijgt daar € 20 extra inruilwaarde voor”, gaat Frédéric Lhostte verder.

Eight: steun aan Congo

Eight is een Belgische organisatie die financiële steun geeft aan een dorp in Congo. De mensen starten er een eigen kleine onderneming mee. Zo ontwikkelen ze een eigen alternatief voor het werk in de illegale, gevaarlijke en ongezonde kobaltontginning. “Eight verdeelt het geld via een app, zodat de mensen in Congo digitaal kunnen betalen met hun gsm”, besluit Frédéric Lhostte. “Zo is de cirkel rond.”

Frédéric Lhostte heeft een passie voor innovatie, nieuwe trends en de positieve impact van nieuwe technologieën op ons dagelijks leven. Sinds 2022 is hij Head of Product & Solution Management bij Proximus. Hij is ook Circular Economy Lead voor de Enterprise Business Unit bij Proximus.

Deelnemen aan deze inzamelactie met uw bedrijf?

Registreer hier Nieuw venster

De circulaire actie van Proximus inspireerde ING, school WICO campus Lommel en de Vlaamse Milieu Maatschappij de voorbije jaren om oude smartphones te verzamelen.

ING neemt pas deel aan acties als de meerwaarde voor de samenleving duidelijk is en ze volledig aansluit bij de filosofie van het huis.

Nadia Herremans, Customer Journey Expert bij ING

Lees het interview

Nog belangrijker dan het aantal ingezamelde toestellen, vind ik de interesse vanuit de leerlingen. Je merkt echt dat duurzaamheid hen boeit.

Marleen Berx, Leerkracht aardrijkskunde en wetenschappen aan de WICO Campus Lommel

Lees het interview

Met het oog op plaats- en tijdonafhankelijk werken hebben we ruim achthonderd nieuwe smartphones in gebruik genomen. De oude toestellen leverden we aan de actie Use, Reuse, Recycle.

Rik Callebaut, IT asset beheerder bij de VMM

Lees het interview

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One