Don’t Miss the Call wakkert duurzaamheidszin leerlingen aan

Gepubliceerd op 11/10/2021 in Klantenverhalen

Marleen Berx maakt via de actie Don’t Miss the Call duurzaamheid aanschouwelijk voor haar leerlingen. Door hen te stimuleren om hun oude smartphones voor recyclage in te leveren, verenigt ze duurzaamheid met hun interessegebied.

Don’t Miss the Call wakkert duurzaamheidszin leerlingen aan

Duurzaamheid behoort nadrukkelijk tot de belevingswereld van veel jongeren. Dat toonden de klimaatmarsen twee jaar geleden aan. Bovendien neemt duurzaamheid een belangrijke plaats in binnen de lesplannen. Marleen Berx geeft bij WICO Campus Lommel de vakken aardrijkskunde en wetenschappen aan jongeren van de eerste en tweede graad. Ze is tevens coördinator van het gemeenschappelijk gefundeerd leerplan. Duurzaamheid vertolkt dus een belangrijke rol binnen alle aspecten van haar job.

Smartphone als aanknopingspunt

“Duurzaamheid ligt me zelf nauw aan het hart. Als mama van drie geef ik de zorg voor het milieu ook aan mijn kinderen mee”, legt de enthousiaste leerkracht uit. “Ik probeer mijn lessen zo sterk mogelijk op de interesses van de leerlingen te laten aansluiten. De smartphone vormde bijgevolg het perfecte aanknopingspunt.”

Marleen Berx wees in haar lessen op de vele kostbare metalen die in smartphonecomponenten zitten, zoals goud, zilver, koper en kobalt, en op het harde labeur dat met de ontginning ervan gepaard gaat. “Tijdens mijn zoektocht naar extra informatie kwam ik terecht bij GoodPlanet Belgium, een vzw die duurzame initiatieven ondersteunt. Eén ervan is Don’t Miss the Call, de actie van Proximus rond de inzameling van oude telefoons. Aangezien mijn echtgenoot bij Proximus werkt, was mijn interesse meteen gewekt.”

Urban mining

Marleen Berx integreerde het begrip urban mining in haar lessenpakket. “Het duidt erop dat we grondstoffen niet uit de grond of de natuur maar uit de stad halen. Het terugwinnen van goud of zilver uit oude smartphones is nu eenmaal een pak duurzamer dan de metalen via mijnbouw te ontginnen. Die boodschap kwam duidelijk aan bij de leerlingen. Ik legde daarnaast ook de link met Recupel en het naburige Umicore, dat zich specialiseert in het recycleren van edelmetalen.”

De initiatiefneemster concretiseerde urban mining voor haar leerlingen via de actie Don’t Miss the Call. “De jongeren gingen na hoeveel oude smartphones er zich thuis nog in kasten bevonden. Ik riep hen op om zoveel mogelijk van die ongebruikte toestellen in de Don’t Miss the Call-box in onze klas te deponeren. Die ingezamelde gsm’s krijgen daarna een tweede leven via hergebruik of de recyclage van grondstoffen.”

Nog belangrijker dan het aantal ingezamelde toestellen, vind ik de interesse vanuit de leerlingen. Je merkt echt dat duurzaamheid hen boeit.

Marleen Berx - Leerkracht aardrijkskunde en wetenschappen aan de WICO Campus Lommel

106 ingezamelde smartphones

WICO Campus Lommel verzamelde op korte tijd 106 smartphones. “Ik ben tevreden met het resultaat, maar ben er van overtuigd dat het aantal in niet-coronatijden nog hoger kon oplopen. We hebben besloten om de actie dit jaar te hernemen en die door te trekken richting de tweede en derde graad. Maar nog belangrijker dan concrete inzamelcijfers, beschouw ik de grote interesse van onze leerlingen. Je merkt echt dat ecologie hen boeit, dat blijkt ook uit de grote populariteit van het keuzevak ‘duurzaamheid, klimaat en milieu’ in de hogere jaren.”

Bovendien komt er voor de school nog een mooie extra uit de bus. GoodPlanet Belgium beloont de inzet van Marleen Berx en haar collega’s met twee laptops. “Die zijn zeker welgekomen. Het motiveert ons nog meer om onze schouders opnieuw onder Don’t Miss the Call te zetten. We beloven dit jaar weer dynamisch uit de hoek te komen, onder meer door onze leerlingen via Instagram te prikkelen!”

Wil u graag weten hoe de ‘Don’t miss the call’-actie de planeet helpt en wat u zelf kan doen? Lees hier meer.

Hoe kan ik helpen?

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One