Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

4 misverstanden over het Internet of Things

Gepubliceerd op 28/06/2019 in Inspireren

4 misverstanden over het Internet of Things

Over het Internet of Things (IoT) doen nog altijd verschillende misverstanden de ronde. IoT Solution Manager Retail Joke Tisaun countert voor u de grootste 4 misvattingen.

 1. IoT draait rond toestellen en gadgets

  Joke Tisaun, IoT Solution Manager Retail bij Proximus: “Er is heel wat te doen rond IoT en sensoren. Naar toestellen wordt inderdaad vaak als eerste gekeken. Maar als u daar te veel op focust, loopt u het risico het grotere plaatje – uw einddoel of totaaloplossing – uit het oog te verliezen. En dat is niet een sensor plaatsen en metingen doen. Wel uw businessprocessen optimaliseren. Het toestel is belangrijk, maar is slechts 1 stukje van een grotere puzzel. En enkel een middel om te realiseren wat u wil bereiken.”

  Ontdek alle mogelijkheden van het Internet of Things.

  IoT in mijn sector

 2. IoT is gemakkelijk te implementeren

  “Dat lijkt alleen maar zo. Een sensor meet en stuurt data door naar uw applicatie. Maar die dient wel klaar te zijn om al die data te ontvangen. Op dit moment bestaat er nog geen standaard en is er een wildgroei aan dataformaten. Je houdt best rekening met de operationale kosten en met het manuele werk om al die data gelezen te krijgen. U moet ze ook in uw businessprocessen integreren en op uw projecten en klanten afstemmen.”

  “Vergeet ook niet: het gaat om miljarden toestellen die u kan installeren waar u maar wil: in de grond, machines, pijpleidingen … Plaatsen die niet gemakkelijk te bereiken zijn en waar connectiviteit niet vanzelfsprekend is. Daarom rust u ze beter uit met batterijen die jarenlang meegaan. Het kan daarom uitdagend zijn om dat allemaal te installeren, te ondersteunen en te beheren.”

 3. IoT kan in 1 departement geïmplementeerd worden

  “IoT is gemaakt om businessproblemen op te lossen. Dat betekent automatisch dat u er verschillende departementen of afdelingen bij moet betrekken. 34% van de bedrijven wereldwijd gebruikt vandaag IoT. Bijna allemaal zeggen ze dat ze positieve resultaten behalen. En dat kan alleen omdat ze IoT over verschillende departementen heen geïmplementeerd hebben.”

  34% van de bedrijven gebruikt IoT. Bijna allemaal zeggen ze dat ze positieve resultaten behalen.

  Joke Tisaun, IoT Solution Manager Retail bij Proximus

 4. Met IoT bespaart u alleen kosten

  “Kosten besparen is absoluut een goede reden om een IoT-project op te starten. Zeker wanneer u er een manueel proces mee vervangt. Maar er zijn nog verschillende andere redenen: processen optimaliseren, klantenervaring verbeteren en nieuwe inkomstenbronnen aanboren.”

  “Voorraadbeheer is een duidelijk voorbeeld van procesoptimalisatie. Zonder IoT hebt u nooit een realtimezicht op uw voorraad. Mét IoT ziet u dat wel in real time en kan u perfect voorspellen wanneer u van een product geen voorraad meer hebt. En dus wanneer u moet aanvullen.”

  Wat is het Internet of Things? Deze video verklaart hoe alles met elkaar verbonden is.

  “Een ander voorbeeld uit de retailsector: klanten zijn vandaag enorm veeleisend en verwachten een persoonlijke en onmiddellijke service. Met IoT leert u ze kennen door hun gedrag te analyseren: wanneer en hoe vaak komen ze naar de winkel, hoe lang blijven ze, … Zo kan u uw dienstverlening verbeteren en aanpassen.”

  “IoT laat u ook toe om creatief om te gaan met bestaande en nieuwe businessmodellen. Wanneer u bijvoorbeeld de voorraad van uw product bij uw klanten monitort, kan u een as-a-service (aaS)-model aanbieden door proactief voor te stellen om te leveren bij een lage voorraad of lage prijzen. Zo hangt u niet meer af van individuele aankopen.”

Heeft u onze gratis IoT-startersgids al gelezen?

Download de startersgids

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!