Droneservices binnen handbereik van elk bedrijf

Gepubliceerd op 03/06/2022 in Klantenverhalen

Een dronenetwerk met nationale dekking, waarop bedrijven dronediensten aanspreken. Dat is de stille droom van het 6th NeTWorK-consortium. Technisch is het mogelijk. Dat bewijst de uitrol van de drone-installaties van D-Hive in de Antwerps-Brugse haven.

Droneservices binnen handbereik van elk bedrijf

6th NeTWorK is een consortium dat zich richt op de ontwikkeling van dronediensten. Het samenwerkingsverband steunt op DroneMatrix, een ontwikkelaar van drones en dronesoftware, SkeyDrone, dienstverlener voor de droneluchtvaart, en Proximus. “We bieden drones aan as a service”, zegt Frederik Winters, Director Business Development bij DroneMatrix. “De klant is geen eigenaar van de drone of van het netwerk, maar neemt een dronevlucht af als een dienst.”

Drones as-a-service in Antwerpen wereldwijde primeur

De uitrol van die diensten gebeurt in de Antwerps-Brugse haven onder de naam D-Hive. Op een jaar tijd komen er in de haven zes installaties vanwaar drones voor vluchten zullen vertrekken. “We hebben op diverse plaatsen in de wereld al installaties neergezet”, zegt Frederik Winters, “onder meer in Spanje en Singapore. Maar tot nu toe kozen klanten er altijd voor de installatie aan te kopen en zelf te beheren. De Antwerps-Brugse haven heeft echter de primeur voor het servicemodel. Het is de eerste commerciële installatie waar we as-a-service werken.”

We bieden drones aan as-a-service. De klant is geen eigenaar van de drone, maar neemt een dronevlucht af als een dienst.

Frederik Winters, Director Business Development bij DroneMatrix

Digitaal platform

Dat Antwerpen de primeur kreeg, is geen toeval. De haven was al langer het potentieel van dronevluchten aan het bestuderen. Antwerpen-Brugge was daarbij wereldwijd de eerste haven die een aanbesteding voor drones uitschreef. “En DroneMatrix is het enige bedrijf op de Belgische markt dat zelf drones bouwt”, zegt Frederik Winters. “Zo kwamen we al snel met elkaar in contact.” SkeyDrone regelt het droneverkeer voor het project, terwijl Proximus instapte als partner voor het dataverkeer tussen de drones en het platform voor het beheer van de toestellen.

5G kantelmoment in dronegebruik

“Een bedrijf dat een dronevlucht aanvraagt, doet dat via een digitaal platform”, zegt Steven Mees, Enterprise Account Manager bij Proximus. “Op dat systeem – dat draait in ons datacenter – komen ook de videobeelden terecht die de camera van de drone via ons mobiele netwerk doorstuurt.” Proximus voerde in de Antwerps-Brugse haven testen uit met 5G. De veiling van de 5G-licenties volgt binnenkort. “De Antwerps-Brugse haven zal daarbij het eerste grote gebied zijn waar Proximus 5G uitrolt”, aldus Steven Mees. De verwachting is dat de komst van 5G een kantelmoment oplevert in het gebruik van drones.

Het is onze stille droom om een dronenetwerk uit te bouwen met nationale dekking, naar het voorbeeld van het mobiele netwerk.

Frederik Winters, Director Business Development bij DroneMatrix

Overal toepasbaar

“Het plan is om bijkomende installaties neer te zetten in de haven”, vervolgt Frederik Winters, “zodat niet alleen het havenbedrijf, maar ook de ondernemingen in het havengebied makkelijk toegang krijgen tot dronediensten.” Aan potentiële cases ontbreekt het alvast niet. Drones kunnen bewakingsopdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld door een perimeter te controleren of installaties te inspecteren. In de toekomst zullen drones ook transportvluchten uitvoeren, zoals het vervoer van stalen tussen de chemische installaties en de certificatiebedrijven in de haven.

AI, security, IoT en 5G

De partners van D-Hive merken dat de interesse voor dronediensten sterk groeit. Ook andere havens volgen de ontwikkelingen in de Antwerps-Brugse haven nauwgezet op. “Maar de case is net zo makkelijk toepasbaar op andere domeinen”, zegt Manuella T’Joen, productmanager IoT bij Proximus. “Een dronenetwerk kan ook interessant zijn binnen steden of op industrieterreinen.” Voor Proximus steunt de ontwikkeling van de dronediensten alvast op de combinatie van heel wat expertisedomeinen. “Het gaat niet alleen om het IoT-aspect en de connectiviteit via 5G”, vervolgt Manuella T’Joen. “Er komt ook AI en security bij kijken, onder andere voor beeldverwerking.”

Nationaal netwerk

Met D-Hive in de Antwerps-Brugse haven maakt het 6th NeTWorK-consortium nu al indruk. Toch reiken de ambities nog een flink stuk verder. “Het is onze stille droom om een dronenetwerk uit te bouwen met nationale dekking, naar het voorbeeld van het mobiele telefoonnetwerk”, zegt Frederik Winters. De eerste stap is alvast gezet, in een uitdagende omgeving bovendien. Wie een dronenetwerk kan bouwen in de Antwerps-Brugse haven, kan dat in principe overal…

Frederik Winters is Director Business Development bij DroneMatrix

Steven Mees is Enterprise Account Manager bij Proximus

Manuella T'Joen is productmanager IoT bij Proximus

Wenst u meer te weten over 5G of wilt u deze technologie beter begrijpen? Ontdek alles op onze 5G-pagina.

Meer weten

Slim voorraadbeheer, Asset Tracking en mobiele magazijnmedewerkers. Dat zijn slechts een paar van de oplossingen die Proximus te bieden heeft binnen de Transport en Logistieke sector. Wil u meer weten?

Ontdek alle mogelijkheden

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One