Een blik op 5G vanuit verschillende invalshoeken

Gepubliceerd op 14/06/2021 in Innoveren

Tijdens ‘5G Matinee’ kwamen verschillende standpunten aan bod over hoe de uitrol van 5G de toekomst vorm zal geven. Proximus en Voka brachten 5G-opinieleiders rond de tafel en vroegen naar hun inspirerende inzichten.

Een blik op 5G vanuit verschillende invalshoeken

Eind april organiseerden Proximus en Voka een digitaal evenement waar 5 sprekers tijdens een panelgesprek hun visies deelden omtrent de uitrol van 5G. “5G is een essentiële drijfveer voor de dubbele transitie die we meemaken: de digitalisering en de strijd tegen de klimaatverandering.” Vicepremier Petra De Sutter bevestigt daarmee het belang van 5G voor ons land.

“De concurrentiekracht van ons land hangt niet alleen af van onze mobiliteit en van de lonen, maar ook van de graad van digitalisering”, aldus Hans Maertens, de gedelegeerd bestuurder van Voka. “We hebben 5G nodig om voluit in te zetten op meer digitale transformatie en technologische vooruitgang.”

Draagvlak

De huidige regering deelt die overtuiging. “In het regeerakkoord staat dat de veiling van de 5G-frequenties er komt”, zegt Petra De Sutter. Bovendien investeert de federale regering in bewustmaking via correcte informatie over 5G, om zo bij de brede bevolking draagvlak te creëren. “Er komt een kennis- en leerplatform waar we wetenschappelijk onderbouwde informatie zullen bundelen voor diegenen die met vragen zitten over 5G. Het doel is de verspreiding van complottheorieën en de beschadiging aan 5G-infrastructuur te vermijden.” De federale regering is momenteel volop bezig met de uitwerking hiervan samen met Imec, FOD Volksgezondheid en Sciensano.

“De veiling zal ten laatste begin 2022 plaatsvinden”, stelt de vicepremier. “De operatoren bereiden zich nu al voor via testlicenties en testsites. Dat moet hen toelaten na de uitreiking van de licenties het 5G-netwerk snel uit te rollen.” Proximus wacht de veiling alvast niet af. Vorig jaar is er al 5G-light uitgerold op bestaand spectrum, terwijl onder meer in Brugge en Leuven 5G beschikbaar is via testspectrum.

Hefboom

“De verwachting is dat 5G tegen 2030 tussen 40.000 en 80.000 nieuwe jobs zal creëren”, aldus Petra De Sutter. Die cijfers wijzen erop dat we 5G moeten zien als een hefboom. Het is de technologie die onder meer Industrie 4.0 en het Internet of Things naar een volgend niveau moet brengen. “5G zorgt voor compleet nieuwe mogelijkheden op het vlak van efficiëntie, productiviteit en klantenervaring”, zegt Dieter Somers, adviseur digitale transformatie bij Voka. “Onder meer in de gezondheidszorg, de maakindustrie en de energiesector zal dat grote voordelen opleveren.”

“In de energiesector zal 5G helpen bij de introductie van zogenaamde ‘smart grids’. Dat zijn slimme elektriciteitsnetten uitgerust met sensoren die data verzamelen en doorsturen. Op basis van die gegevens kan de stroomvoorziening automatisch worden bijgestuurd. Zo raakt de nodigde elektriciteit sneller bij de eindgebruiker en vermindert de CO2-uitstoot”, legt Dieter Somers uit.

5G verbindt verschillende vormen van innovatie: AI, robots, de cloud, enz.

Gaetan Dewingaerden, Head of 5G bij Proximus

De sleutel schuilt in de garanties die 5G biedt op het vlak van de capaciteit en snelheid van mobiele data. “5G is een general purpose technology”, zegt Gaetan Dewingaerden, Head of 5G bij Proximus. “Ze is in staat een hele maatschappij te veranderen. We moeten 5G niet alleen zien als een hefboom voor innovaties, maar ook als de verbinding tussen nieuwe technologieën: AI, robots, de cloud, enz.”

Drie normen

Toch gaan we nog niet in een rechte lijn op 5G af. Er is niet alleen de veiling die vertraging opliep, er is ook het vraagstuk van de stralingsnormen. “In België lopen we sowieso een beetje achterop”, zegt Tom Cassauwers, technologiejournalist en auteur van ‘5G, de ruggengraat van onze toekomst.’ “De meeste van onze buurlanden hebben al 5G. Dat iedere regio in ons land andere normen hanteert, helpt de zaak niet vooruit.”

Met name in Brussel zijn de normen erg streng. “De stralingsnormen zijn geen federale bevoegdheid”, zegt Petra De Sutter, “maar we helpen wel om bedrijven en burgers te informeren, zodat iedereen weet dat 5G overal op een veilige manier beschikbaar zal zijn.”

Bruikbare toepassingen

Dat er in België wat vertraging is, kunnen we wellicht nog in ons voordeel ombuigen. “Azië en Noord-Amerika zijn de pioniers. Wanneer we in België straks 5G hebben, zullen er voor alle industrieën al bruikbare toepassingen beschikbaar zijn”, zegt Gaetan Dewingaerden. In dat geval zouden 5G-toepassingen vooral uit het buitenland komen, wat voor Belgische spelers mogelijk een gemiste kans betekent. Gaetan Dewingaerden: “We anticiperen daarop met ons 5G-innovatieplatform, waar bedrijven binnen een ecosysteem van partners hun ideeën voor 5G-toepassingen in co-creatie kunnen uitwerken.”

“Het is duidelijk dat de bedrijfswereld echt op 5G zit te wachten”, aldus nog Petra De Sutter. “Daarnaast mogen we niet vergeten dat 5G iedereen ten goede komt, ook de burger. 5G is essentieel in de dubbele transitie die we doormaken: de digitalisering en de strijd tegen de klimaatverandering.” 5G zet immers de deur open naar slimme toepassingen om energieverbruik beter op te volgen en efficiënter te beheren. De digitale en de groene transitie lopen op die manier samen.”

Benieuwd of 5G ook voor uw onderneming het verschil kan maken? Bekijk 5G matinee en laat u inspireren.

Bekijk het evenement Nieuw venster

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One