Innovation platform: breng uw 5G-plannen in de praktijk

Gepubliceerd op 26/04/2021 in Innoveren

Hebt u plannen voor een 5G-project en nood aan een testomgeving? Proximus lanceert het unieke 5G innovation platform. Hier kan u uw 5G-projecten in de praktijk valideren samen met Proximus en ervaring opdoen vooraleer u verdere investeringen doet.

Innovation platform: breng uw 5G-plannen in de praktijk

Zou u graag zelf uw 5G-plannen eens willen uittesten op ons nieuw innovation platform?

Ik wil 5G testen Nieuw venster

Waarom richtte Proximus het 5G innovation platform op?

Marleen Abraham, Manager mobile network solutions for enterprise: “We zien heel wat interesse van klanten in de mogelijkheden van 5G. Dit in verschillende sectoren en zowel op publieke als privénetwerken. Echter hebben de meeste bedrijven nog maar weinig ervaring kunnen opdoen rond 5G en is het vaak moeilijk om te weten waar te beginnen. Daarenboven staan ze meteen voor mogelijk grote investeringen.

Dit zou niet mogen in onze ogen. Wij willen dat klanten eerst ervaring kunnen opdoen op een laagdrempelige manier zodat ze nadien zelf de volgende stappen kunnen ondernemen. Dit idee, samen met de mogelijkheid om co-creatie te doen met onze klanten en partners ligt aan de basis van de creatie van het Proximus 5G innovation platform.”

Wat houdt het concreet in?

Philippe Soutaer, Product Manager 5G innovation platform for enterprise: “Het 5G innovation platform is een toekomstgericht 5G standalone privaat netwerk op basis van zowel een 2100- als een 3500-MHz-spectrum. In een 5G standalone netwerk staat 5G volledig op eigen benen om geheel nieuwe toepassingen mogelijk te maken die voorheen niet mogelijk waren met 4G. We hebben daarnaast ook de mogelijkheid om in 5G non-standalone te werken waar 5G en 4G samenwerken op de infrastructuur van 4G.

Het is een omgeving waar klanten hun 5G-projecten in de praktijk kunnen valideren tegen een gelimiteerde kost en vanop alle locaties waar er momenteel en in de toekomst 5G-dekking is. Op die manier bieden we onze klanten de ervaring van een 5G privaat netwerk alvorens ze zelf grote investeringen moeten doen.”

Kunnen bedrijven vanop elke locatie hiervan gebruik maken?

Philippe Soutaer: “De core van dit 5G-netwerk staat in het Proximus datacenter. Klanten kunnen verbinding maken met dit netwerk vanop gelijk welke locatie waar reeds 5G-dekking is. Dus ook vanop hun eigen site indien deze een 5G-dekking heeft. Daarenboven hebben we een testlocatie gecreëerd in ons hoofdkwartier in Brussel voor klanten die op hun eigen locatie nog geen 5G-dekking hebben zodat ook zij hun projecten kunnen uittesten.

We bouwden zo het grootste 5G privaat netwerk in België dat de komende jaren voortdurend zal uitbreiden zodat steeds meer klanten hiervan gebruik kunnen maken.”

Hoe verloopt het proces?

Philippe Soutaer: “Indien een klant geïnteresseerd is en bepaalde ideeën rond 5G heeft, dan zitten we eerst eens samen. We geven de klant uitleg over wat er mogelijk is met 5G zowel vandaag als in de toekomst. Samen evalueren we deze ideeën en kiezen we de meest interessante case om verder uit te werken. In de (maximaal) 3 maanden die volgen, zetten we dit project op en testen het samen uit.

Proximus geeft toegang tot een reeks geteste 5G-toestellen of de klant kan ervoor kiezen om met zijn eigen apparatuur te werken. Indien de klant zijn eigen apparatuur wenst te gebruiken, testen we dit eerst op het innovation platform alvorens verder te gaan.

Naast 5G dragen we ook de nodige kennis en expertise aan inzake security, IoT, cloud en edge computing. Afhankelijk van de case doen we dit niet alleen en betrekken we ook partners voor bijvoorbeeld augmented reality, drones en industriële automatisatie.”

Zijn er reeds geïnteresseerde bedrijven?

Marleen Abraham, Manager mobile network solutions for enterprise: “We hebben reeds tal van interessante gesprekken gehad met verschillende klanten. Een voorbeeld van een case is het projecteren van architecturale plannen in augmented reality op een ruwbouw samen met onze partner Mr. Watts en de firma B&R Bouwgroep - HooyberghsNieuw venster . 5G brengt hier de nodige snelheden en flexibiliteit om deze beelden in real time naar de hololens te sturen zodat een architect door de ruwbouw kan lopen en de plannen in een nieuwe dimensie kan bekijken en valideren.”

Zou u graag zelf uw 5G-plannen eens willen uittesten op ons nieuw innovation platform?

Ik wil 5G testen Nieuw venster

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One