Boek: “Steal Like An Artist” van Austin Kleon

Gepubliceerd op 22/02/2017 in Inspiratie

Boek: “Steal Like An Artist” van Austin Kleon

“Creativiteit” is niks voor jou? Toch wel hoor. Iedereen kan nieuwe dingen bedenken. Met “Steal Like An Artist” laat artiest en auteur Austin Kleon je zien hoe dat kan. Grappig wanneer het kan, confronterend als het moet,… Een must-read voor iedereen die wel eens met een origineel idee moet komen.

Waarover gaat het boek?

Geen enkel idee is origineel, alles is ooit al gedaan. Dat is het slechte nieuws. Maar het goede nieuws, volgens Austin Kleon: dat is helemaal geen probleem. 
Zeker in deze digitale, geconnecteerde tijden is het ongelooflijk eenvoudig om je te laten inspireren door anderen en hun hersenspinsels op je eigen manier verder uit te werken tot er iets ontstaat dat nieuw en fris is. 

Kleon reikt de lezer tien tips aan om die gedachtegang te leren omarmen. Sommige zijn voor de hand liggend: “Beter slim gepikt dan slecht bedacht” of “Maak goed werk en deel het met anderen” of “Creativiteit is schrappen”. Andere gaan verder: “Nevenprojecten en hobby’s zijn belangrijk” (omdat ze je kunnen inspireren) of “Wees saai” (want alleen zo raakt je werk af). Elke stelling lardeert Kleon met illustraties, citaten, voorbeelden en inzichten, gebracht in een heel grafische stijl. OK, nog eentje dan, om het af te leren: “Wat is originaliteit? Onopgemerkt plagiaat” (William Ralph Inge).

Waarom moet je dit lezen?

“Creativiteit”, “buiten de lijntjes kleuren”, “out-of-the-box denken”, “de platgetreden paden verlaten”… in veel ondernemingen wordt er heel wat aandacht aan besteed in allerhande workshops, tijdens vergaderingen en in brainstormsessies. 

De realiteit is echter dat veel bedrijfsleiders én werknemers dikwijls geen idee hebben wat creativiteit nu eigenlijk is. Vaak wordt het begrip verengt tot kunst, muziek, fotografie of poëzie en tot buitenissige genieën, maar Kleon toont aan dat met enkele voor de hand liggende tips ook “gewone mensen” creatief uit de hoek kunnen komen. 

De belangrijkste lessen daarbij: wees jezelf, hou je ogen en oren goed open en laat je gerust inspireren door anderen. Zorg dat je altijd een notaboekje op zak hebt. “Leen” ideeën, maar zet ze wel naar je eigen hand. En zorg er ook zelf voor dat die creativiteit eruit komt. Door soms ook op andere zaken te focussen, door verveling toe te laten en door af en toe hard te werken (transpiratie versus inspiratie, weet je wel). 

Besef ook dat creativiteit héél breed aangewend kan worden. Het hoeft niet beperkt te zijn tot een schilderij of een gedicht. Ook de manier waarop een factuur wordt opgesteld, een winkel wordt ingericht of hoe men aan dienst-na-verkoop doet, kan perfect creatief zijn. 

Over de schrijver

Austin Kleon werd geboren in Circleville, Ohio en werkte als bibliothecaris, web designer en copywriter voor hij zich op schrijven ging toeleggen. 

Zijn boek “Steal Like an Artist” groeide uit een toespraak die hij hield voor studenten van het Broome Community College in New York uit 2011. Die toespraak was opgebouwd rond een lijstje van tien dingen “waarvan hij wou dat iemand ze hem verteld had toen hij negentien was”. De speech belandde later op Kleon’s blog waar hij enorm populair werd. Kleon besloot daarop de ideeën verder uit te werken tot een boek: “Steal Like an Artist”. Dat boek werd een regelrechte bestseller, haalde o.a. de New York Times Bestseller-lijst, en is ondertussen in bijna twintig talen vertaald. 

Tegenwoordig is Kleon een veelgevraagde spreker die onder meer op conferenties van Google, Pixar en The Economist over zijn ideeën kwam praten. 

Johan

Proximus-schrijver.

Andere artikels van Johan

Categorieën

Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar