10 fouten die je moet vermijden als nieuwe, startende ondernemer

Gepubliceerd op 02/06/2020 in Start Like A Pro

Een zaak opstarten en uitbouwen is: 3 stappen vooruit zetten en nadien 1 stap achteruit. Iedere ondernemer maakt weleens een fout. Daarom lijsten wij 10 valkuilen op die jij na het lezen van deze blog zult vermijden als beginnende ondernemer.

10 fouten die je moet vermijden als nieuwe, startende ondernemer

1. Zelfstandige zijn betekent zelfstandig zijn

Als startende ondernemer krijg je niets cadeau. Je moet hard werken, creatief zijn, stressbestendig, kunnen omgaan met risico’s, kritisch zijn en een oog hebben voor opportuniteiten. Je moet met veel meer rekening houden dan een bediende. Ondernemers zijn mannen of vrouwen die van actie houden: hou dit in je achterhoofd.

2. Maak een haalbaarheidsstudie

Wie zonder voldoende voorbereiding start, zal veel fouten maken. Het opstarten van een zaak duurt tussen de 3 à 12 maanden. Voordat je start, is het aan te raden om een haalbaarheidsstudie te maken voor jezelf en je project. Je moet jezelf daarin een paar logische vragen stellen: wie zijn mijn concurrenten? Welke winstmarges worden gehanteerd in mijn sector? Wie zijn mijn klanten? Wat zijn mijn vaste kosten? Welke zware investeringen moet ik maken? Om hier een duidelijk overzicht van te krijgen, plan je best wat tijd in.

3. Starten met weinig financiële middelen? Een kapitale fout!

Ken je toekomstige kosten en voorzie voldoende geld. 1 op de 5 starters gaat failliet omdat ze niet over voldoende financiële middelen beschikken.

Een gouden regel is dat je startkapitaal best bestaat uit 1/3 van je eigen middelen en 2/3 uit vreemd vermogen (lening, geldschieters, …). Maak dus op voorhand een raming van de te verwachten kosten en omzet. Zo krijg je een duidelijk beeld van het kapitaal dat je nodig hebt bij het opstarten van je zaak.

4. Te weinig klanten

Er komen geen klanten over de vloer, de klantenportefeuille dikt niet aan. Het zijn redenen waardoor je als startende ondernemer in de problemen komt. Een basisregel is: één klant mag nooit instaan voor meer dan 20% van je omzet. Je moet een divers klantenbestand hebben om je onderneming gezond te houden.

5. Administratieve rompslomp

Jep, je administratie beheren is zoals eten. Je moet het doen, anders zal je zaak niet lang bestaan. Bedrijven die dat verwaarlozen komen snel in de problemen. De gouden regel is: orde en structuur.

6. Zonder hulp kan je lijden

Advies krijgen, helpt je bedrijf groeien. Het stopt niet bij een boekhouder en een bank. Je moet hen optimaal gebruiken want veel startende ondernemers hebben een gebrek aan juridische, boekhoudkundige en fiscale kennis. Een goede boekhouder zal niet alleen je boeken in orde brengen, maar je ook begeleiden in de groei van je bedrijf. Banken hebben ook adviseurs die je helpen als startende ondernemer.

7. Bye bye vrienden, hello lange werkuren

Vooral in het begin is het hard werken en veel uren kloppen. Starters onderschatten zeer vaak de impact op hun sociaal leven. Je zal waarschijnlijk opofferingen moeten maken. Daarom is het heel belangrijk dat je dit overlegt met je partner en goede afspraken maakt.

8. Hoge kosten

De euro’s vliegen de deur uit voor je één product hebt verkocht. Je vaste kosten lopen in het begin hoog op. De gouden regel hier is: probeer de vaste kosten in het begin zo laag mogelijk te houden.

9. Blijf nuchter

Het is duidelijk dat je gepassioneerd bent over je eigen product of dienst. Toch is het belangrijk om nuchter te blijven. Niet iedereen zal er even enthousiast over zijn. Onze gouden regel is: toets je idee af bij zoveel mogelijk mensen met verschillende achtergronden.

10. Geen marktonderzoek, is de gevaren niet kennen

Je bent ondernemer en je wilt uitbreiden in een nieuwe sector. Als je de markt goed kent, zal je waarschijnlijk slagen. Maar als je hem niet kent, zal je zoals velen ten onder gaan. Onze laatste gouden tip is: als je wilt uitbouwen, blijf trouw aan je core business, je basisactiviteiten. Wat je absoluut moet vermijden, is je activiteiten versnipperen over verschillende sectoren.

Voilà, dit zijn 10 veel voorkomende valkuilen. Als je hiermee rekening houdt, ontmijn je al direct 10 bommen bij het opstarten van je zaak.

Bron: UNIZO
Starterslijn (gratis) 02 21 22 677

Voor nog meer deskundig advies, interessante links of suggesties voor tools om je als Starter stap voor stap te begeleiden, kan je terecht op Start Like A Pro.

Start Like A Pro

Start Like A Pro

Start je eigen zaak met deskundig advies, interessante links en suggesties voor tools!

Andere artikels van Start Like A Pro
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar