8 signalen dat je klaar bent om je eigen zaak te starten

Gepubliceerd op 20/05/2019 in Start Like A Pro

Je wil graag je eigen zaak starten? Proficiat, maar waarschijnlijk heb je soms het gevoel dat je niet waaraan je begint. Hoe weet je immers wanneer je klaar bent om een eigen bedrijf te beginnen? Wat heb je nodig en wat moet je weten om te slagen? Hier zijn 8 signalen dat een eigen zaak echt iets voor jou is!

8 signalen dat je klaar bent om je eigen zaak te starten

  1. Je hebt een goed idee waar je helemaal achter staat

    Elke nieuwe zaak begint bij een idee. En daar moet je zelf helemaal in geloven. Succes is niet iets wat we bereiken omdat we het willen, maar iets wat vanzelf komt wanneer we doen wat we graag doen. Denk dus eerst goed na of jouw idee sterk genoeg is. In moeilijke tijden ga je immers sneller opgeven als je niet voldoende in je idee gelooft.

    Welk bedrijf je precies moet opstarten, hangt af van waar je passie ligt. Je gaat de komende maanden en jaren hard moeten werken, dus kies iets wat je echt graag doet. Kijk maar naar de meest succesvolle personen in de zakenwereld, ze stralen passie uit! Zolang je er zelf 100% in gelooft, heb je meer kans op slagen.


  2. Je bent gemotiveerd en hebt veel zelfvertrouwen

    Een goed idee zal nooit volstaan als je niet over voldoende motivatie beschikt. Je leven zal immers overhoop worden gegooid. Financiële druk, lange werkdagen, minder tijd voor je relatie, … Het klinkt allemaal erger dan het is, maar je moet wel bereid zijn om opofferingen te doen.

    En natuurlijk heb je ook zelfvertrouwen nodig. Laat je vooral niet ontmoedigen door andere mensen die niet achter je idee staan. Zolang jij maar weet wat je wil bereiken.


  3. Je hebt een basiskennis van zaken doen

    Wees gerust, je hoeft echt geen dure diploma's te hebben om een succesvolle zaak op te richten. Maar je moet wel weten wat er allemaal nodig is om een bedrijf uit de grond te stampen. Goed zijn in wat je doet, is één ding. Daarnaast moet je leren hoe je een zaak runt.

    Je moet weten hoe je jouw product of service in de markt kunt zetten en verkopen. Je hebt ook een professionele website voor je zaak nodig, en je moet je product kunnen ontwikkelen. Gelukkig kan je voor verschillende aspecten ook iemand met de juiste skills aannemen.

    En met die website kan Bizz Online je zeker helpen, want daarmee zal een persoonlijk toegewezen digitaal expert zich over de site van je zaak ontfermen.


  4. Je hebt een financieel plan

    Wat je zeker nodig hebt, is een financieel plan. Wat kost zo'n eigen zaak? En waar haal je het geld om ermee te beginnen? Misschien kan je rekenen op investeringen door familie of vrienden, of zou crowdfunding een goed idee kunnen zijn? Of mogelijk kan je je eigen zaak in bijberoep starten en er pas fulltime mee aan de slag gaan wanneer je merkt dat je bedrijf succesvol genoeg is.

    Je moet in elk geval ver genoeg in de toekomst kijken, zodat je een tijdje zonder zorgen aan je zaak kunt timmeren. En reken altijd een paar maanden extra bij je verwachtingen, want meestal kom je wel een paar hindernissen tegen die je planning in de war kunnen brengen.


  5. Je bent goed georganiseerd

    Time is money! Dat spreekwoord is van toepassing op iedere zaak, hoe klein ook. Het is belangrijk dat je alles goed organiseert. Een goede website kan je klanten helpen om antwoorden op hun vragen te vinden, zodat je geen honderden telefoontjes of mails moet beantwoorden.

    Je beseft wel hoe belangrijk communicatie en sociale media zijn, maar je laat je tijdens het werk ook niet te veel afleiden. Gelukkig bestaan er heel wat tools die je kunnen helpen om aan time management te doen.


  6. Je wil je handen uit de mouwen steken

    Misschien is het je droom om ooit veel personeel te hebben dat het hardste werk voor jou doet, maar meestal is dat in het begin onmogelijk. Je zal zelf de gaatjes moeten dichtrijden en regelmatig ook het minder leuke werk moeten doen. Het is jouw zaak, dus de verantwoordelijkheid ligt helemaal in jouw handen.

    Van research tot het beantwoorden van mails of het opstellen van contracten, … al die dingen zal je wellicht zelf moeten regelen. Maar uiteraard stoort je dat helemaal niet, want je weet dat dit belangrijk is om je zaak succesvol te maken.

    Hier vind je alvast 8 stappen die je zullen helpen om je eigen zaak te starten.


  7. Je kunt goed omgaan met mensen

    Van zodra je zaak voldoende is gegroeid, zal je mogelijk ook personeel hebben. En dan moet je over de nodige people skills beschikken, zodat je medewerkers gemotiveerd zijn om je te helpen je doelen te bereiken.

    Kunnen omgaan met mensen is op veel vlakken een goede eigenschap voor iemand die een eigen zaak wil starten. Zo zal je mogelijk ook heel vaak met klanten in contact komen. Het is essentieel dat je goed begrijpt wat mensen precies nodig hebben, en dat je jouw ideeën zo helder mogelijk kunt overbrengen.


  8. Maar vooral: je beseft dat je nooit 100% klaar kunt zijn

    Laat het hoofd niet zakken als je jezelf nog niet helemaal klaar voelt. Veel succesvolle mensen beginnen met een zaak voor ze alles tot in de puntjes hebben kunnen voorbereiden. Dat kan immers doorgaans niet. Soms moet je eerst de sprong wagen, zolang je maar weet hoe je onderweg je vleugels gaat maken.

    Niemand kan garanderen dat je uiteindelijk zult slagen, maar je bent bereid om risico's te nemen. Het is immers nu of nooit!


En jij, heb jij als eens nagedacht over digitale oplossingen voor jouw bedrijf?

Business Booster helpt je om je bedrijf online lokaal te doen groeien, ongeacht jouw sector of jouw ambities.

Geniet van advies, begeleiding en een follow-up door een digitale expert bij elke fase.

Proximus Business

  

Andere artikels van Proximus Business
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar