Netwerken? 7 platformen om andere ondernemers te ontmoeten

Gepubliceerd op 23/12/2019 in Tech, tips & tricks

Je eigen zaak starten betekent niet dat je er de hele tijd alleen voor staat. Heel wat andere ondernemers hebben dezelfde sprong gewaagd, en daarom loont het zeker om hen te ontmoeten en ideeën uit te wisselen. Op die manier krijg je tips die je niet in boeken of op het internet terugvindt. Maar waar ontmoet je andere ondernemers in België?

Netwerken? 7 platformen om andere ondernemers te ontmoeten

Heb je je zaak net uit de grond gestampt? Of ben je op zoek naar advies om te groeien? Er zijn genoeg manieren om de juiste mensen te ontmoeten. Je vindt zo’n netwerk bijvoorbeeld online, of misschien voer je toch liever een echt gesprek? We sommen zeven manieren op om heel wat interessante ondernemers zoals jij te leren kennen.

1. Kamer van Koophandel & Verbond van Ondernemingen

Officieel heet deze organisatie BECI (Brussels Enterprises Commerce & Industry). Ondernemers in Brussel kunnen er terecht voor ondersteuning en advies. Maar ze doen er ook meer, en organiseren bijvoorbeeld regelmatig evenementen waarop zakenmensen elkaar ontmoeten. Gaande van workshops tot een lunch voor ondernemers of een werkvergadering met experts.

Op al deze bijeenkomsten krijg je de kans om je kennis en vaardigheden uit te breiden. Wissel zeker je gegevens uit, zodat jullie elkaar ook na het event nog terugvinden.

Zorg wel dat de website van je zaak werkt en dat je over een professioneel e-mailadres beschikt. Hoe? Met Bizz Online staat een persoonlijk toegewezen digitaal expert je bij om ervoor te zorgen dat je online vlot te vinden bent.


2. UNIZO

Voor Vlaamse ondernemers is UNIZO een niet te missen organisatie. Dat is de Unie van Zelfstandige Ondernemers. Zoals de naam al doet vermoeden, zet UNIZO zich in voor de belangen van iedereen die een eigen zaak heeft. Ze helpen je om je eigen zaak op te starten en om te groeien. Wie officieel lid wordt, geniet bovendien van heel wat extra voordelen.

Ook UNIZO organiseert regelmatig activiteiten. Van lunch-ontmoetingen tot cursussen en workshops. Je wint bovendien twee keer: enerzijds breid je je competenties uit, anderzijds leer je boeiende mensen kennen om je netwerk uit te bouwen.


3. Voka

Ook Voka heeft als missie zowel startende als ervaren ondernemers samen te brengen. Ze doen dat met eveneens met opleidingen en evenementen. Voka bestaat verder uit afdelingen die op specifieke doelgroepen gericht zijn. Jong Voka brengt bijvoorbeeld jonge ondernemers samen. En Byro is echt bedoeld om te netwerken op basis van de levensfase waarin jouw onderneming zich bevindt.


4. Netwerkers

Deze organisatie heeft echt als doel ondernemers samen te brengen en elkaar te inspireren. Ze doen dat iedere maand in verschillende regio’s, op café of in een informele setting. Zowel grote als kleine ondernemers kunnen lid worden. En de evenementen mogen ook door niet-leden worden bijgewoond. Al staat er wel een maximum op het aantal genodigden. Met dit netwerk claimen ze dat niet alleen je zaak, maar ook jij persoonlijk zal groeien.


5. De straffe madammen

Deze netwerkorganisatie is op vrouwelijke ondernemers gericht, om zo meer op te vallen in de media, in bedrijven en op congressen. Ook hun activiteiten zijn bijgevolg alleen toegankelijk voor vrouwelijke ondernemers. Tijdens die evenementen kom je in allerlei interessante bedrijven terecht. Elke maand verhuizen ze immers naar een andere locatie.

Omdat vrouwelijke ondernemers aandacht verdienen, zijn er nog meer organisaties waar mannen niet welkom zijn. Markant biedt bijvoorbeeld opleidingen en evenementen voor alle vrouwen, jong en oud.


6. Smart Company

Smart Company is een jaarlijkse beurs die ondernemingen en startups in België samenbrengt. Op Digital First verzamelen bovendien ook experts uit de digitale wereld. Tientallen conferenties, honderden exposanten, duizenden ondernemers, … Je begrijpt waarom deze beurs een niet te missen afspraak is.


7. Online applicaties

Uiteraard is netwerken tegenwoordig ook digitaal mogelijk. Met de app Shapr leer je tal van interessante ondernemers kennen. Het platform is eerst gelanceerd in de Verenigde Staten en Frankrijk, maar maakt intussen ook in België een opmars. Vreemd genoeg zou je het concept nog het beste kunnen vergelijken met de datingapp Tinder.

Maar wees gerust: de deelnemers hier hebben alleen beroepsmatig interesse in je profiel. Je geeft een aantal filters in, zoals locatie en interesse, en voor je het weet swipe je van ondernemer naar ondernemer. Wedden dat ook jij een gelijkgestemde ziel vindt?

Ook via Meetup leer je mensen kennen. Deze app dient overigens niet alleen voor professioneel gebruik, maar je ontmoet er zeker andere ondernemers uit jouw sector. Bovendien verspreidt Meetup in de eerste plaats evenementen, zodat je ook effectief met andere mensen in contact komt.

Zoek zeker ook op Facebook naar groepen die ondernemers samenbrengen.


Andere ondernemers zijn een belangrijke steun en bron van inspiratie voor je zaak. Maar zorg er zeker voor dat anderen ook jou gemakkelijk vinden. Bijvoorbeeld door je contactgegevens duidelijk op je website te plaatsen. Of door je website meer zichtbaarheid via zoekmachines zoals Google te geven.

En jij, heb jij als eens nagedacht over digitale oplossingen voor jouw bedrijf?

Business Booster helpt je om je bedrijf online lokaal te doen groeien, ongeacht jouw sector of jouw ambities.

Geniet van advies, begeleiding en een follow-up door een digitale expert bij elke fase.

Proximus Business

  

Andere artikels van Proximus Business
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar