×
×

Laat u inspireren

Nieuws filtering op :

Communicatie, of hoe u uw mensen nog beter motiveert

Laat u inspirerendoor Proximus Bizz team25/08/2016

September komt er weer aan. Tijd om een tandje bij te steken, en dat kan best als uw medewerkers gemotiveerd zijn. Dat levert niet enkel betere resultaten op, maar werkt voor iedereen aangenamer. Maar werknemers motiveren is niet altijd even simpel. Een paar tips:

Laten we eerst een wijdverbreid misverstand uit de weg ruimen: een mooi loon helpt zeker om goede krachten aan te trekken en te behouden, maar uit onderzoek blijkt dat het maar voor een erg kleine minderheid van de werknemers een reden is om te blijven op een werkplek die hen eigenlijk niet aanstaat. Motiveren is dus veel meer dan financieel belonen. 

Talent ontplooien

Daag uw werknemers uit en geef hen werk waarin ze hun talenten ten volle kunnen ontplooien. Dat is een eerste manier om uw werknemers te motiveren. Dit is trouwens een essentieel onderdeel van leiden: durf werk uit handen geven en geef uw medewerkers het vertrouwen om dit tot een goed einde te brengen. Dat wordt door hen gewaardeerd!

Betrokkenheid 

Om zijn talent te kunnen ontplooien, moet de werknemer zich betrokken voelen bij zijn job en er in geïnteresseerd zijn. Check dat zeker bij een sollicitatie. Want, komt een personeelslid enkel om zijn ‘uren te kloppen’, dan zal hij het niet lang volhouden in uw zaak en zal hij u (en zijn collega’s) al snel op de zenuwen werken. In een kleine onderneming vallen zulke werknemers erg snel door de mand. 

Let’s do lunch

Natuurlijk speelt de werksfeer een zeer belangrijke rol. Neem regelmatig eens de tijd om een band op te bouwen met uw mensen. Dat wil niet zeggen dat u elk weekend de deur bij hen moet plat lopen of drie keer per jaar een dure teambuilding moet boeken. Regelmatig ’s middags samen lunchen of een koffietje drinken is ideaal om mekaar beter te leren kennen. 

Lijnen open

Hou de communicatielijnen in alle richtingen zo veel mogelijk open, ook dat is motiveren. Kleine ondernemingen hebben daar een serieus voordeel, want baas en personeel staan meestal heel dicht bij mekaar en problemen kunnen snel opgepikt en opgelost worden. Moedig uw personeel aan vrijuit te spreken; aan jaknikkers heeft u op termijn niets. Zijn er conflicten? Grijp dan snel in en los ze rechtvaardig op. Het respect van uw personeel zal uw deel zijn. 

Flexibel zijn

Natuurlijk mag en moet u bepaalde zaken eisen van uw personeel, maar probeer ook flexibel genoeg te zijn als zij eens iets van u vragen, een onverwachte verlofdag bijvoorbeeld. Kan het verzoek echt niet ingewilligd worden? Leg dan omstandig uit waarom dit zo is.

Baas, heeft u een momentje?

Tot slot: bent u zelf niet vaak op uw werkplek of ziet u uw personeel niet elke dag? Hou dan expliciet enkele momenten in uw agenda vrij waarop u er voor hen bent en waarop ze u persoonlijk kunnen spreken. Wacht hiermee niet tot de traditionele eindejaarsevaluatie (als u die al heeft), maar doe dit regelmatig. 

img-Proximus Bizz team

Proximus Bizz team

Proximus Bizz: Een team van meer dan 40 experts die zelfstandigen en kleine ondernemers de beste ideeën en oplossingen aanreiken voor hun noden.

Proximus Bizz: Een team van meer dan 40 experts die zelfstandigen en kleine ondernemers de beste ideeën en oplossingen aanreiken voor hun noden.


Geef je mening over dit news

Wil je je mening delen of een commentaar posten?

Log je in via facebook.

Contact