×
×

Screenshots maken in een handomdraai

door JohanLaat je inspireren16/03/2018

Screenshots maken in een handomdraai
U kent het waarschijnlijk wel: surfend op het web botst u op iets waar u graag in de gauwigheid een afbeelding van wilt maken. Een foto, een scène in een game of film, een aankoopbevestiging of betaalbewijs bij het internetbankieren, een bericht in Instagram Stories... Met een screenshot kunt u dit alles in een vingerknip vastleggen en bewaren. Maar hoe maken we zo’n snapshot weer?

Een screenshot, door sommige ook wel eens screendump genoemd, is een statische registratie van wat er op een bepaald moment op uw scherm te zien is, kortom; een foto van uw scherm. De tijd dat u hier speciale software voor moest installeren op uw computer, telefoon of tablet, ligt lang achter ons. De toetsencombinaties om een screenshot te maken, verschillen wel per toestel en per besturingssysteem. We zetten alle tips voor u op een rij.

Op uw computer

Windows PC
Zoek op uw toetsenbord de ‘PrtScr’-toets (afkorting voor print screen). Om een screenshot te maken, drukt u gewoon op deze knop. Schijnbaar gebeurt er niks, maar de afbeelding is gemaakt. U kunt haar nu in een tekst- of Paint-bestand plakken en vervolgens opslaan.

Mac
Om een screenshot te maken drukt u tegelijkertijd deze drie toetsen in: ‘Command’ (⌘), ‘Shift’ (⇧) en ‘3’. Uw Mac bewaart de schermafbeelding automatisch op het bureaublad. Gebruikt u dezelfde toetsencombinatie met ‘4’ in plaats van ‘3’? Dan kunt u zelf bepalen van welk deel van uw scherm een screenshot wordt genomen.

Op uw smartphone

Samsung
Hebt u een Galaxy S of Note 8, druk dan de ‘power’- en de ‘volume down’-knop gelijktijdig in gedurende een paar seconden. Voor de Galaxy S7 en vroegere modellen moet u de ‘home’- - en de ‘power’-knop ingedrukt houden.

iPhone
Ook op uw iPhone is het maken van een screenshot erg eenvoudig. U houdt gewoon de sluimerknop ingedrukt en drukt tezelfdertijd kort op de ‘home’-knop. De sluimerknop zit bij de iPhone 4- en 5-serie bovenop het toestel en bij de iPhone 6 en latere modellen aan de rechterkant.

LG
Hou enkele seconden lang de ‘power’- (achteraan op het toestel) en de ‘volume down’-knop ingedrukt. Er verschijnt een notificatiepaneel waarop u het ‘capture+’-icoon aantikt.

Huawei
Ook bij Huawei-toestellen houdt u de ‘power’- en de ‘volume down’-knop tegelijk ingedrukt gedurende enkele seconden. Op het notificatiepaneel dat opduikt, gaat u naar ‘shortcuts’ en tikt u op het ‘screenshot’-icoontje.

Sony
Hebt u een telefoon van Sony, dan houdt u de ‘power’- en de ‘volume down’-knop gelijktijdig ingedrukt. Ook kunt u alleen de ‘power’-knop indrukken tot er een scherm verschijnt waarop u ‘take screenshot’ kiest.

Nokia 3
Wanneer u de ‘power’- en de ‘volume down’-knop gelijktijdig indrukt, hoort u een geluidje dat aangeeft dat uw screenshot klaar is.

Op uw tablet

Samsung
Druk tegelijkertijd de ‘power’- en de ‘home’-toets in. Na een paar seconden wordt uw screenshot vastgelegd. Deze methode geldt voor de meeste modellen van dit merk.

iPad
Om een screenshot te maken op uw iPad, volgt u dezelfde instructies als bij de iPhone (zie hoger). Sinds iOS 11 krijgt u prompt een miniatuur van uw screenshot te zien. Door hierop te tikken, kunt u de afbeelding meteen delen of bewerken.

Veel succes!

Meer nieuws over:

  • Screenshots
  • toestellen
  • smartphone
  • tablet
  • laptop

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar