Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Screenshots maken in een handomdraai

Gepubliceerd op 16/03/2018 in Tech, tips & tricks

Screenshots maken in een handomdraai

Je kent het waarschijnlijk wel: surfend op het web bots je op iets waar je graag in de gauwigheid een afbeelding van wil maken. Een foto, een scène in een game of film, een aankoopbevestiging of betaalbewijs bij het internetbankieren, een bericht in Instagram Stories... Met een screenshot kan je dit alles in een vingerknip vastleggen en bewaren. Maar hoe maken we zo’n snapshot weer?

Een screenshot, door sommige ook wel eens screendump genoemd, is een statische registratie van wat er op een bepaald moment op jouw scherm te zien is, kortom; een foto van je scherm. De tijd dat je hier speciale software voor moest installeren op je computer, telefoon of tablet, ligt lang achter ons. De toetsencombinaties om een screenshot te maken, verschillen wel per toestel en per besturingssysteem. We zetten alle tips voor je op een rij.

Op je computer

Windows PC
Zoek op je toetsenbord de ‘PrtScr’-toets (afkorting voor print screen). Om een screenshot te maken, druk je gewoon op deze knop. Schijnbaar gebeurt er niks, maar de afbeelding is gemaakt. Je kan haar nu in een tekst- of Paint-bestand plakken en vervolgens opslaan.

Mac
Om een screenshot te maken druk je tegelijkertijd deze drie toetsen in: ‘Command’ (⌘), ‘Shift’ (⇧) en ‘3’. Je Mac bewaart de schermafbeelding automatisch op het bureaublad. Gebruik je dezelfde toetsencombinatie met ‘4’ in plaats van ‘3’? Dan kan je zelf bepalen van welk deel van je scherm een screenshot wordt genomen.

Op je smartphone

Samsung
Heb je een Galaxy S of Note 8, druk dan de ‘power’- en de ‘volume down’-knop gelijktijdig in gedurende een paar seconden. Voor de Galaxy S7 en vroegere modellen moet je de ‘home’-  en de ‘power’-knop ingedrukt houden.

iPhone
Ook op je iPhone is het maken van een screenshot erg eenvoudig. Je houdt gewoon de sluimerknop ingedrukt en drukt tezelfdertijd kort op de ‘home’-knop. De sluimerknop zit bij de iPhone 4- en 5-serie bovenop het toestel en bij de iPhone 6 en latere modellen aan de rechterkant.

LG
Hou enkele seconden lang de ‘power’- (achteraan op het toestel) en de ‘volume down’-knop ingedrukt. Er verschijnt een notificatiepaneel waarop je het ‘capture+’-icoon aantikt.

Huawei
Ook bij Huawei-toestellen hou je de ‘power’- en de ‘volume down’-knop tegelijk ingedrukt gedurende enkele seconden. Op het notificatiepaneel dat opduikt, ga je naar ‘shortcuts’ en tik je op het ‘screenshot’-icoontje.

Sony
Heb je een telefoon van Sony, dan hou je de ‘power’- en de ‘volume down’-knop gelijktijdig ingedrukt. Ook kan je alleen de ‘power’-knop indrukken tot er een scherm verschijnt waarop je ‘take screenshot’ kiest.

Nokia 3
Wanneer je de ‘power’- en de ‘volume down’-knop gelijktijdig indrukt, hoor je een geluidje dat aangeeft dat je screenshot klaar is.

Op je tablet

Samsung
Druk tegelijkertijd de ‘power’- en de ‘home’-toets in. Na een paar seconden wordt je screenshot vastgelegd. Deze methode geldt voor de meeste modellen van dit merk.

iPad
Om een screenshot te maken op je iPad, volg je dezelfde instructies als bij de iPhone (zie hoger). Sinds iOS 11 krijg je prompt een miniatuur van je screenshot te zien. Door hierop te tikken, kan je de afbeelding meteen delen of bewerken.

Veel succes!

Proximus Business

  

Andere artikels van Proximus Business

Blog topics

 

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot je dienst. Kies zelf hoe je contact met ons wil opnemen.

Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar