Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Internetnetwerk installeren? 5 vragen die je moet stellen

Gepubliceerd op 15/05/2019 in Tech, tips & tricks

Internetnetwerk installeren? 5 vragen die je moet stellen

Aan het bouwen of renoveren? Denk dan zeker ook eens na over je internetnetwerk. Een performante installatie moet afgestemd zijn op je huidige én toekomstige behoeften. Dit zijn vijf vragen die je al op de tekentafel zou moeten stellen om de internetverbindingen in je huis te optimaliseren.

 1. Waarom moet ik mijn nieuwe woning bekabelen?

  Tegenwoordig kan je toch alles met draadloos internet doen? Dus waarom heb je dan nog kabels nodig? Een computernetwerk presteert nog altijd beter met een ethernetkabel. Met wifi haal je in de beste omstandigheden in een straal van vijf tot tien meter een snelheid van 800 à 980 MB per seconde. En dat alleen zonder hindernissen.

  Wificapaciteit wordt bovendien gedeeld, dus zal de snelheid vertragen wanneer er meerdere toestellen op het draadloze netwerk zijn aangesloten. En dan zijn er nog de buren, die eveneens een wifi-netwerk hebben dat jouw verbinding kan komen verstoren. Denk dus zeker aan bekabeling voor je internetnetwerk, zodat je zoveel mogelijk apparaten met een kabel kunt verbinden.


 2. Welke kabel moet ik kiezen?

  Dat hangt van persoon tot persoon af. Ga na wat je nu nodig hebt, maar denk zeker ook aan wat je in de toekomst nodig zou kunnen hebben.

  • Een 5E-kabel garandeert 1 Gbps over 100 meter.
  • Een 6-kabel garandeert 10 Gbps over 40 meter.
  • Een 6A-kabel garandeert 10Gbps over 100 meter.

  Uiteraard betaal je meer voor de kabels van categorie 6 en 6A, maar ze zijn een goede investering. Het internetverkeer in je huis zal in principe alleen maar toenemen. Op deze manier ben je daar dus al op voorbereid!


 3. Hoeveel netwerkdozen heb ik nodig en waar moeten ze eindigen?

  Moderne gebouwen hebben meestal een technische ruimte. Daarin worden de zekeringenkast, de fiber van Proximus en de voorziene netwerkkabels ondergebracht. Die kabels moeten eindigen waar de fiber aankomt. Het aantal contactdozen hangt opnieuw af van wat je zelf nodig hebt.

  We raden je in elk geval aan om zeker twee contactdozen op de plaats van de modem te installeren. En het is ook een goed idee om contactdozen te voorzien in alle kamers waar in de toekomst mogelijk toestellen met een netwerkverbinding zullen komen. Denk aan een decoder, een printer, een wifi-toegangspunt, een smart tv, enzovoort.


 4. Waar plaats je je b-box?

  Bij een klassieke installatie zou je je b-box in het technische lokaal installeren. Dat is echter niet ideaal voor de prestaties van je telecom, aangezien de wifi-verbinding in andere kamers beperkt kan zijn. Een slim alternatief is je b-box te plaatsen in de kamer waar je het vaakst internet nodig hebt. Dan wil je immers zo dicht mogelijk bij de decoder zijn. Meestal zal dit de woonkamer zijn.

  Dankzij de dubbele bekabeling tussen de woonkamer en de technische ruimte kan je de switch aansluiten om de vaste toestellen in andere kamers te bedienen. Plaats je modem bij voorkeur ook in een open ruimte, en niet in een kast, met de controlelampjes naar voor gericht en liefst op een hoogte van meer dan een meter.


 5. Waarvoor dient een switch?

  Zoals we al hebben uitgelegd, komen alle netwerkkabels aan in de technische ruimte. Heb je meer dan vier kabels voorzien, dan is een switch nodig om ze allemaal op het lokale internetnetwerk te kunnen aansluiten. Je b-box heeft immers maar vier ethernetpoorten.

  Je kan zo'n switch het best vergelijken met een elektrische stekkerdoos, maar dan voor netwerkstekkers. Afhankelijk van wat je nodig hebt, vind je in gespecialiseerde winkels switches met 4, 8, 24 of zelfs meer poorten. Alles kan!

Proximus Business

  

Blog topics

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot je dienst. Kies zelf hoe je contact met ons wil opnemen.

Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar