×
×

6 vuistregels voor uw eerste businessplan

door JohanLaat je inspireren29/03/2018

6 vuistregels voor uw eerste businessplan
Een goed ondernemersplan is de eerste stap naar een eigen zaak. Maar hoe ziet zo’n plan eruit en wat moet er precies in staan? “Een businessplan bevat zes belangrijke aandachtspunten”, aldus Valerie Cambier. Ze is adviseur voor startende en jonge ondernemingen bij UNIZO.

 1. Omschrijf uw idee

  “Dit is het eerste punt om in uw plan op te nemen: hoe ziet uw idee eruit, wat voor soort zaak wilt u beginnen? Hoe bent u ertoe gekomen en waarom is dit een goed idee?”

 2. Organigram van uw bedrijf

  “Het tweede deel gaat over wie allemaal bij het bedrijf betrokken is. Wie zijn dat? Wat kunnen ze? Wat is hun taak en hun achtergrond? Vermeld wel enkel gegevens die relevant zijn voor hun taak binnen het bedrijf.”

 3. Breng uw klanten en concurrenten in beeld

  “Vaak zeggen ondernemers dat ‘iedereen’ hun klant is. Dat kan niet, u zal een keuze moeten maken en mikken op een bepaald segment. Daar moet u uw marketing aan koppelen. In dit deel houdt u best ook rekening met uw concurrenten: wie zijn ze? Hoe pakken zij het aan?”

 4. Bepaal uw missie en strategie

  “De missie betekent: waar sta ik voor? Wat zijn mijn waarden? Bijvoorbeeld: ik ga ecologisch ondernemen. De strategie bepaalt mee de keuzes: ga ik voor het goedkoopste product? Of voor het beste? Of wil ik vooral service leveren? Alweer: keuzes maken. De beste én de goedkoopste zijn gaat meestal niet samen.”

 5. Uw marketingplan

  Het vijfde punt gaat over uw bedrijf op de kaart zetten. “Hoe ga ik aan marketing doen en via welke kanalen? Hoe ziet mijn winkel eruit? Met welke huisstijl? Maar ook: hoeveel personeel heb ik nodig? Aan welke kost?”

 6. Analyse van uw financiering

  “Tot slot is er de financiering: waar draait u break-even? Hoeveel producten moet u daarvoor verkopen en hoeveel geld heeft u nodig om rond te komen? Vergeet ook zeker niet uw eigen middelen hier op te sommen.”

Meer informatie over de opmaak van een eerste businessplan: www.unizo.be/starter

De Startsimulator van UNIZO helpt u bij het uitschrijven van een ondernemingsplan.

Valerie Cambier is al zes jaar adviseur bij UNIZO waar ze starters helpt bij het opstellen van businessplannen. Zo heeft ze er naar eigen schatting al meer dan 700 helpen maken. In haar vrije tijd wandelt ze graag met haar hond en doet ze vrijwilligerswerk.

Meer nieuws over:

 • Strategie
 • starters
 • UNIZO
 • Valerie Cambier
 • Business plan

Nieuws filtering op :

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

 • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

 • Chat met een Bizz Expert via deze site

  Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar