×
×

5 tips om uw onderneming digitaal te beveiligen

door Proximus Bizz teamLaat je inspireren12/02/2016

5 tips om uw onderneming digitaal te beveiligen
De tijd dat een potige bewakingsagent volstond om een bedrijf 24/7 te bewaken, behoort al lang tot het verleden. Tegenwoordig moeten ondernemingen meer dan ooit rekening houden met hun digitale beveiliging. Uit recent onderzoek van KPMG blijkt bijvoorbeeld dat maar liefst 80 % van de Belgische bedrijven niet eens op de hoogte is wanneer er een aanval op hun IT-infrastructuur gebeurt. Wij selecteerden de volgende vijf eenvoudige en goedkope maatregelen die uw bedrijf digitaal beter wapenen tegen inbreuken.

1.Wachtwoord van gewapend beton

Zeggen de combinaties ‘123456’, ‘password’, ‘12345’, ‘12345678’ en ‘qwerty’ u iets? Proficiat, want dan is de kans groot dat u een van de vijf populairste paswoorden ter wereld gebruikt. Een goed wachtwoord wijzigt minstens eenmaal per jaar (of beter nog maandelijks) en mag geen herkenbare gegevens bevatten. Anders gezegd: gebruik geen geboortedata of namen van uw kinderen. Een hacker heeft vijf uur nodig om een degelijk paswoord van 8 tekens te kraken, en nog minder wanneer de code korter is. Gebruik zeker ook een combinatie van letters, cijfers, hoofdletters en symbolen. 
Een verificatie in twee stappen is momenteel een van de veiligste manieren om een laptop of pc te beveiligen. Hierbij ontvangt u per sms een unieke code die u als paswoord moet gebruiken. Op die manier blijft u hackers een stapje voor.

2.Digitale bescherming tegen indringers

Hoe lang is het geleden dat u het antivirusprogramma en de firewall van uw computer een update gegeven heeft? Regelmatig updaten is levensbelangrijk, aangezien computervirussen en Trojaanse paarden nog steeds de grootste oorzaken van dataverlies zijn bij ondernemingen. Met diensten zoals Norton Multi Security zijn al uw toestellen in één klap beschermd tegen schadelijke software. Bovendien staat er elke 15 minuten een update gepland om zeker te zijn dat de allernieuwste virusdefinities gevonden worden. 

3.Sleutel-op-de-deur

Draagbare computers zijn gewild bij dieven. Volgens de federale politie omdat ze licht zijn, maar de laatste maanden ook omdat er vaak gevoelige informatie op terug te vinden is. Informatie die vaak amper beveiligd is. Versleutel daarom bedrijfsgevoelige gegevens om lekken naar de buitenwereld te vermijden. Er bestaan verschillende programma’s die de versleuteling op zich nemen, zoals VeraCrypt, BitLocker, Safeboot of Folder Lock.

4.Geen persoonlijke telefoons op het werk

Geef uw medewerkers een gsm en laptop van het werk en laat hen geen mobiele apparaten van thuis meebrengen. Het is namelijk niet simpel om al deze mobieltjes (en tablets) op elkaar af te stemmen en voldoende te beveiligen. Toch mag dit aspect niet verwaarloosd worden, want al in 2012 bleek dat twee derde van de persoonlijke smartphones ook op de werkvloer gebruikt worden.

5.Weg met het internet

Leven en werken zonder het internet lijkt onmogelijk in de 21ste eeuw. Toch gaan er steeds meer stemmen op om in het bedrijfsleven bewust air gaps in te bouwen. Deze ‘luchtgaten’ zijn niets meer of minder dan computers die op geen enkele manier verbonden zijn met een publiek/lokaal netwerk of met internet. Die vormen als het ware een digitale onneembare vesting zonder ophaalbrug, poort of valhek. Deze radicale tip is gemakkelijker op te schrijven dan effectief uit te voeren, want het internet maakt ondertussen integraal deel uit van ons dagelijkse leven.

Meer nieuws over:

  • Norton
  • IT
  • wachtwoord
  • digitale beveiliging

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar