×
×

Brainstormen: Zo haalt u de beste ideeën uit uw mensen

door Proximus Bizz teamLaat je inspireren12/10/2015

Brainstormen: Zo haalt u de beste ideeën uit uw mensen
Op zoek naar goede ideeën voor een project in uw bedrijf of voor een klant? Een brainstormsessie met verschillende mensen kan een schat aan inspiratie opleveren. Op voorwaarde wel dat u een en ander goed aanpakt.
Formuleer een helder doel

De eerste voorwaarde voor een goede brainstorm is dat u op voorhand een helder doel formuleert en uw groep binnen een beperkt speelveld laat nadenken. Formuleer daarbij ook duidelijk de beperkingen waarmee ze rekening moeten houden. Het heeft geen zin om bijvoorbeeld op peperdure ideeën te gaan kauwen als daar toch geen budget voor zal zijn. Of om zaken voor te stellen die maanden tijd vragen als er binnen de week een oplossing moet liggen.

Nodig de juiste mensen uit

Zorg ook dat u de “juiste” mensen uitnodigt. Als het doel van de sessie is om met goede marketingideeën voor de dag te komen, maar de aanwezigen hebben geen idee hoe de marketing van het bedrijf precies werkt, dan wordt de kans op slagen erg klein. Dat wil niet zeggen dat u enkel marketingmensen moet uitnodigen. Integendeel, werknemers uit compleet andere afdelingen hebben soms een verbazend interessante kijk op wat er in andere geledingen van hun onderneming gebeurt. Maak de groep wel niet te groot, zodat iedereen in de sessie aan bod kan komen.

Kies de juiste locatie

Een productieve brainstorm vraagt om een geschikte locatie. Zorg ervoor dat het stil en comfortabel is en voorzie voldoende papier, pennen, stiften, whiteboards en schildersezels. Trek genoeg tijd uit (zeker twee uur), maar overdrijf ook niet, het heeft meestal geen zin om de hele dag door te gaan. Koffie, frisdrank en versnaperingen zijn natuurlijk onontbeerlijk. Wat die locatie betreft, mag je ook buiten de geijkte paden stappen: een brainstorm in het bos of in de duinen laat vaak de creatieve sappen helemaal stromen.

Wees zuinig met kritiek

Probeer in eerste instantie ook zo veel mogelijk ideeën te verzamelen. Ga niet al te diep op de voorstellen in, dat kan je later doen en wees zuinig met kritiek, daarvoor dient een brainstorm niet. Kritiek zorgt er voor dat veel mensen in hun schulp kruipen en zwijgen, omdat ze niet graag worden afgebroken in groep. En misschien hadden net zij wel een geniale ingeving.

Evaluatie en de keuze van ideeën

Evalueer na de brainstorm de beste ideeën en probeer ze in groep nog sterker te maken. Deze ideeën kunnen trouwens ook nieuwe voorstellen inspireren. Houd de groep ook op de hoogte van wat er met de ideeën gebeurde en hoe ze zullen geïmplementeerd worden. Op die manier zijn mensen echt betrokken en hebben ze het gevoel dat hun tijd en inspanningen de moeite waard zijn geweest.

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar