×
×

Slecht weer, een slechte zaak

door Ann en MatthiasLaat je inspireren07/04/2017

Slecht weer, een slechte zaak
Sneeuw, hagel, mist en storm…de meeste mensen houden niet zo van slecht weer en met reden.

Voor ondernemers brengt het nog een extra kopzorg mee: slecht weer zorgt voor veel fileleed en voor afwezig personeel. Met deze tips blijft u toch productief, zelfs als buiten de hel is losgebarsten.

Invloed op het ondernemersklimaat

Dat de invloed van slecht weer op het ondernemingsklimaat niet zo maar verzonnen is, blijkt uit Brits onderzoek. Volgens het Centre for Economics and Business Research ligt de groei van het BBP het Verenigd Koninkrijk gemiddeld 0,6 procentpunt lager in periodes van slecht weer. Als de minimumtemperatuur één graad onder het gemiddelde duikt, kost dat het BBP zo’n 2,5 miljard pond. 

Slechte weersomstandigheden zorgen immers voor personeel dat vast zit in de file, voor ziekteverzuim, voor transportproblemen en voor uitgevallen infrastructuur. 

Zeker die fileproblemen mogen niet onderschat worden. Uit onderzoek uit 2015 van Transport & Mobility Leuven (dat aan de KULeuven gelieerd is), gaat er voor elke personenwagen die een uur in de file staat, iets meer dan 10,5 euro verloren. Bij een vrachtwagen is dat al ruim 36 euro. De totale kostprijs op drukke dagen loopt in de miljoenen. 

Afspraken voor thuiswerk

Hoe kunt u zich als ondernemer hiertegen wapenen? Het belangrijkste is natuurlijk dat u uw werknemers een alternatief biedt om naar uw kantoor of winkel te komen en ze de kans geeft om van thuis uit te werken. We beseffen het, voor mensen die in een productieomgeving staan zal dat natuurlijk niet zo evident zijn als voor wie vooral administratief werk doet. 

Een eerste goede stap is het afspreken van een thuiswerk-policy. Dat hoeft geen encyclopedie te zijn, maar goede afspraken maken goede vrienden. Bepaal dus onder welke omstandigheden uw personeel thuis mag blijven, op welke manier ze geacht worden bereikbaar te zijn en wat er precies van hen verwacht wordt. 

De juiste tools

Om thuiswerk mogelijk te maken, is de juiste infrastructuur uiteraard onontbeerlijk, zonder een goede internetverbinding en een laptop of pc gaan uw mensen niet ver geraken. U kan als werkgever tussenkomen in de kosten hiervoor en, binnen bepaalde grenzen, wordt dit ook voor uw werknemer niet fiscaal afgestraft. Uw boekhouder kan u hier bij helpen. 

Niet alleen de pc en de internetverbinding moeten in orde zijn, ook de nodige software is belangrijk. Een courant pakket is bijvoorbeeld Microsoft Office 365, waarmee uw werknemers altijd toegang hebben tot de laatste versies van Word, Excel en PowerPoint, maar dat ook Skype bevat voor videoconferenties (handig om in contact te blijven met de mensen die wel op kantoor zijn geraakt). 

Ook een cloud opslagdienst kan voor telewerkers een echte zegen zijn. Met bijvoorbeeld OneDrive kan de thuiswerker documenten en bestanden delen met collega’s of er zelfs met meerdere mensen tegelijkertijd aan werken. En natuurlijk moet u altijd en overal bereikbaar blijven.

Werken uw mensen niet van thuis uit, maar zijn ze ergens gestrand waar geen wifi-verbinding voor handen is? Dan brengt een Mifi-router soelaas, bv. de Vodafone Mobile Wi-Fi R216 4G-router. Dit apparaatje maakt verbinding met 4G en wordt dan voor uw mobiele apparaten (laptop, tablet,…) zichtbaar als een wifi-punt. Dat betekent dus dat er overal waar een 3G- of 4G-signaal is, u met verschillende apparaten tegelijk via Wifi online kunt. 

Veiligheid voor alles

Tot slot: wanneer werknemers op afstand gaan werken, moet ook de infrastructuur aan de werkgeverskant daar op voorzien zijn. Zeker de beveiliging mag u daarbij niet uit het oog verliezen. Sta daarom bijvoorbeeld de toegang tot uw bedrijfsnetwerk enkel toe via een VPN of Virtual Private Network. Dat is een soort beveiligde “tunnel” tussen de tablets en uw netwerk die het cybercriminelen een stuk moeilijker maakt om informatie van uw servers te stelen. 

Mobiele apparaten kunnen echter ook verloren gaan of gestolen worden. Vaak bevatten ze gevoelige informatie (verkoopprognoses, informatie over nieuwe producten, confidentiële e-mails …). Zorg dat je deze gegevens niet te grabbel gooit. Ze beveiligen met minstens een code en ervoor zorgen dat ze zichzelf wissen als een bepaald aantal keren een verkeerde code is ingegeven, is dan ook zeer aan te raden.

Meer nieuws over:

  • Home working
  • Cloud
  • Office365
  • Klimaat

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar