×
×

Voor u gelezen: The 5 Dysfunctions of a Team

door JohanLaat je inspireren02/03/2017

Voor u gelezen: The 5 Dysfunctions of a Team
Team-spelers. Bedrijven vragen ernaar in haast elke jobadvertentie en er zijn maar weinig sollicitanten die zichzelf niet op deze manier aanprijzen.

Hoe komt het dan dat het zo moeilijk is om mensen in team te laten werken? Wat zijn de obstakels en hoe kan u ze oplossen? Patrick Lencioni legt het uit in zijn boek “The Five Dysfunctions of a Team”.

Over het boek

Het hippe high tech-bedrijf DecisionTech, Inc. uit Silicon Valley heeft een probleem. Er worden zeer beloftevolle producten gemaakt en er werken uiterst getalenteerde mensen, maar de organisatie van de onderneming loopt helemaal spaak. De managers en hun teams zitten elk op hun eigen eiland, werken te weinig samen en brengen op die manier het hele bedrijf in gevaar. Niemand neemt verantwoordelijkheid en het moraal ligt laag. 

De raad van bestuur van DecisionTech neemt een stoutmoedige beslissing: de huidige CEO wordt vervangen door Kathryn Petersen, een 57-jarige dame met haast geen ervaring in technologie. Maar ze heeft wel een andere eigenschap die haar goudwaarde geeft: ze is een crack in het bouwen van teams.

Zonder alle clous prijs te geven: het bedrijf DecisionTech bestaat helemaal niet. Net als in de meeste boeken van Lencioni gebruikt hij een geromantiseerd verhaal om zijn ideeën en concepten uit te leggen. Het eerste deel van het boek vertelt het verhaal van het bedrijf DecisionTech en de avonturen van Kathryn Petersen en illustreert op een zeer bevattelijke en boeiende manier hoe het zo ver is kunnen komen. 

In het tweede zoomt Lencioni dieper in op de theorie achter het verhaal. Hij identificeert in dit geval vijf struikelblokken waardoor teams in bedrijven niet goed samenwerken: een gebrek aan vertrouwen, angst voor conflicten, een gebrek aan toewijding, niemand moet rekenschap afleggen en het negeren van resultaten. Voor elk van deze valkuilen reikt Lencioni methodes om ze te omzeilen en op te lossen. 

Waarom u dit moet lezen

Tenzij u als ondernemer alleen werkt, is ongeveer elk bedrijf opgebouwd uit verschillende mensen. Elk met hun eigen karakter, vaardigheden en kleine kantjes. Die mensen laten samenwerken, ze aan hetzelfde touw laten trekken en ze inspireren maakt vaak het verschil uit tussen succes en mislukking. 

Lencioni reikt elke bedrijfsleider rake inzichten aan, weet ze bevattelijk voor te stellen, maar komt ook met oplossingen. De verhalende vertelstijl maakt de theorie gemakkelijk verteerbaar en vlot leesbaar. De auteur wijst er wel op dat die theorieën over teamwork vrij eenvoudig zijn, maar ze in de praktijk omzetten is geen sinecure. De menselijke natuur, vastgeroeste gewoontes en de het politieke getouwtrek dat in elk bedrijf in mindere of meerdere mate voorkomt, laten zich niet zomaar temmen. 

Het boek van Lencioni wordt in de V.S. trouwens ook gretig gebruikt door managers van professionele sportclubs, een bedrijven categorie waar samenwerking absoluut primordiaal is. 

Over de auteur

Patrick Lencioni is oprichter en topman van The Table Group, een consulting bedrijf dat ondernemingen adviseert over hun “organizational health”, wat hij omschrijft als hun capaciteit om adequaat en effectief te functioneren en gepast te reageren op bepaalde invloeden. Leiderschap, communicatie en structuur zijn hierbij essentiële parameters. 

Lencioni heeft al een tiental zaken- en managementboeken geschreven die stuk voor stuk bestsellers werden en is een veelgevraagde gast in het sprekerscircuit. Hij woont in de San Francisco Bay Area met zijn vrouw Laura en zijn drie zoons. 

Proximus stelt voor:

Uw team beter laten samenwerken? Daar kan technologie een mooi stukje bij helpen. Met een beter oproepbeheer, bijvoorbeeld. Nieuwsgierig? Check hier hoe u met Bizz Call Connect teams én klanten beter kan helpen

Meer nieuws over:

  • teamwerk
  • Patrick Lencioni
  • Bizz Call Connect

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar