×
×

Downton Abbey

Downton Abbey

‘Upstairs Downstairs’ voor intellectuelen: zo werd Downton Abbey in de pers bestempeld. Maar die omschrijving doet de kracht van deze serie oneer aan, want ze is veel meer dan een ‘guilty pleasure’ voor wie pretentieloos wil genieten van pure romantiek op z’n Brits. Downton Abbey schetst een beeld van honderd jaar Britse aristocratie, met het wel en wee van de rijke familie Crawley als slim gekozen uitgangspunt. Voer voor anglofielen en romantici en, welja, liefhebbers van een schuldig pleziertje op zijn tijd ...

netflix


IMDb-rating
8,7/10

Taal
Engels

Duur
48 min.

Genre
Romantisch drama

Seizoenen
6

Doelgroep
Volwassenen


Favoriet van de Queen

Naar het schijnt is zelfs de Queen fan van Downton Abbey, en dat hoeft nauwelijks te verbazen. De reeks is wat je noemt oerdegelijk en bovendien ‘very British’. Die degelijkheid heeft ze onder meer te danken aan scenarist Julian Fellowes, die naast de familie Crawley ook het Engelse platteland een glansrol toebedeelt – inclusief de bijhorende nostalgie naar de tijd van ‘Brittania rules the waves’. Downton, het landgoed van de Crawleys, bestaat trouwens echt.

Downton Abbey

Sterrencast

Hugh Bonneville schittert als pater familias Robert Crawley, ‘Earl of Grantham’ en beheerder van het familiepatrimonium. Maar de absolute ster van de serie is toch wel Maggie Smith, die in haar kenmerkende flegmatieke stijl gestalte geeft aan de conservatieve moeder van ‘his lordship’: douarière Violet Crawley. ‘At my age on must ration one’s excitements’ is maar een van haar laconieke oneliners. Zeker kijken dus, als je benieuwd bent naar meer!

Downtown Abbey

Seizoenen

Downton Abbey

Seizoen 4

Lady Mary is in rouw en Downton heeft moeite om financieel de kop boven water te houden. Maar het zijn de roaring twenties, dus mag er ook plezier gemaakt worden! De jonge Lady Rose ontdekt de glamoureuze jazzclubs in hartje Londen en kan niet weerstaan aan de charmes van een (zwarte) jazzmuzikant. En Shirley Maclaine blijft op post als de ravissante Amerikaanse schoonmoeder van ‘his lordship’. 

Downton Abbey

Seizoen 5

‘Eventful’ zouden de Britten dit seizoen terecht noemen, want er gebeurt heel wat in en rond Downton. Cora houdt er een aanbidder op na, en wel eentje die het beeld van de Britse gentleman belichaamt (met dank aan acteur Richard E. Brant). Ook Violet ziet een oude liefde terug: de jonge, rijke Russische prins van weleer is nu grijs en berooid, maar blijkt na al die jaren hun liefdesaffaire nog niet te zijn vergeten. En bloeit er nu eindelijk iets tussen Mrs. Hughes en butler Carson?

Downton Abbey
 

Seizoen 6

In september 2015 ging het zesde en laatste seizoen van Downton Abbey op de Britse televisie van start. In de laatste aflevering kom je eindelijk te weten hoe iedereen terecht is gekomen en de feestdagen van 1925 viert.

Lang zal het niet meer duren vooraleer je dit finaleseizoen kan bekijken op Netflix, bij Proximus TV.

Cast

Downton Abbey
Hugh Bonneville
Robert Crawley

Downton Abbey
Laura Carmichael
Edith Crawley

Downton Abbey
Jim Carter
Charles Carson

Downton Abbey
Michelle Dockery
Mary Crawley

Downton Abbey
Maggie Smith
Violet Crawley

Downton Abbey
Brendan Coyle
John Bates

Speciale aanbieding

Goesting in originele series en films?

Kijk Netflix, nu als TV-bundel met Tuttimus!

Stel je Tuttimus samen

Ontdek meer op Netflix

Activeer Netflix op je Proximus TV

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze:

  • Chat met ons via deze site

    Chat met ons via deze sitemomenteel niet beschikbaar