Alles wat je moet weten om te beginnen met streaming

Gepubliceerd op 06/03/2024 in Gouden tips van…

Streaming is voor velen een integraal onderdeel van het dagelijks leven geworden en we gebruiken het elke dag om films of series te kijken, of het nu op tv, smartphone of tablet is. Heb je nog moeite om te begrijpen wat het precies is? Hieronder leggen we het je allemaal uit.

Alles wat je moet weten om te beginnen met streaming

Tegenwoordig horen we overal over streaming en misschien gebruik je het thuis ook al zonder dat je het je realiseert. Laten we eens kijken wat streaming zo speciaal maakt, wat het precies is, wat het kan en hoe je het thuis gebruikt.

Wat is streaming?

Zonder in te gaan op de technische details, bestaat streaming uit een gegevensstroom tussen een server en je apparaat, of dat nu je televisie, smartphone of tablet is. Alles gebeurt zonder vertraging: zodra je gegevens ontvangt, kan je beginnen met het afspelen van je programma, en de rest van de gegevens wordt geleidelijk verzonden tijdens het afspelen.

Zo kan je alles meteen bekijken zonder het eerst minutenlang te downloaden. Eigenlijk is het motto van streaming: "Kijk wat je wil, wanneer je wil". Wanneer je apps zoals Spotify, Netflix, Apple Music, Disney+ of de Proximus Pickx-app gebruikt, zie je streaming in actie.

Er is maar één voorwaarde waaraan je moet voldoen om te streamen: je hebt een internetverbinding nodig die de hoeveelheid gegevens aankan. Met een bescheiden internetverbinding (ongeveer 2 Mbps) kan je alle streamingcontent bekijken. Wil je genieten van hogere kwaliteit, zoals 4K, dan heb je een snellere verbinding nodig. Maar geen paniek, bij Proximus zit je altijd goed met onze internetverbinding die meer dan voldoende is om dagelijks van je favoriete films en series te genieten via streaming.


Wat is het verschil tussen streamen en downloaden?

Zoals we hierboven hebben uitgelegd, vereist streaming een internetverbinding om de gegevensstroom tussen een server en je apparaat te garanderen. Met downloaden is het anders. Je hebt ook een internetverbinding nodig om het bestand van een film of serie te downloaden. Maar zodra het bestand is gedownload en opgeslagen op je computer, smartphone of televisie, kan je het bekijken zonder verbinding.

Dat is vooral handig als je bijvoorbeeld een lange vliegreis gaat maken. Het enige wat je hoeft te doen, is je film of serie thuis te downloaden in de streaming-app en dan offline te bekijken in het vliegtuig. Het nadeel van downloaden is dat je voldoende opslagruimte nodig hebt om je films en series op te slaan, zeker als je ze in hoge resolutie wil kijken. Streaming daarentegen heeft geen opslagruimte nodig, waardoor je je programma's onbeperkt kan bekijken.

Wat is het verschil tussen streamen en kabel-tv?

Ben je al jaren gewend aan kabeltelevisie? Logisch, bijna elk huishouden in het land geniet er al jaren van. Maar wat zijn de verschillen tussen televisie en streaming? Het principe is immers hetzelfde: genieten van een heleboel programma's op één scherm. Maar kabeltelevisie biedt minder mogelijkheden. Het heeft als voordeel dat het betrouwbaar is en minder afhankelijk van een internetverbinding, maar je bent beperkt in je programmakeuze omdat je afhankelijk bent van de programmering van de televisiezenders.

Streaming heeft het voordeel dat het je een enorme catalogus aan programma's biedt voor een vaste prijs. Voor kabel-tv heb je ook een decoder nodig die door Proximus wordt geleverd, maar via de Proximus Pickx-app kan je het aanbod ook op mobiele apparaten bekijken. Over het algemeen biedt streaming veel meer mogelijkheden en meer flexibiliteit.

Dus wat moet je kiezen? Je hebt niets te verliezen door streamingdiensten te proberen, want de meeste platforms bieden een gratis proefmaand aan. Maar als je thuis een zwakke internetverbinding hebt, is kabel-tv misschien beter voor je.


Hoe begin je met streaming?

Heb je besloten om te gaan streamen? Als je thuis een internetverbinding hebt, is alles mogelijk. Om te beginnen moet je eerst kijken wat de verschillende streamingplatforms te bieden hebben. Er zijn er verschillende: Netflix, Disney+, Amazon Prime Video, YouTube Premium en nog veel meer. Met de Proximus Pickx-app krijg je bovendien het ruime aanbod van Netflix gewoon inbegrepen!

Kies je streamingdienst en ga naar de website om te starten met een proefperiode of om een abonnement te nemen. Daarna hoef je alleen nog maar de app van het platform te downloaden op je smartphone, tablet, smart tv of computer en je kan beginnen met het streamen van je favoriete films en series.


Je favoriete programma's bekijken op tv of met projector?

Bij twijfel helpen Abulic en Younes je om de juiste beslissing te nemen.

Zoals je ziet, heb je een goede internetverbinding nodig om te kunnen streamen. Dan zit je zeker goe met ons Flex-pack. Dit pakket biedt een onbeperkte internetverbinding thuis, een of meerdere mobiele abonnementen en toegang tot televisie en de Pickx-applicatie. Aan jou om je ideale pakket samen te stellen!

Ontdek Flex nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie