Mobile hacking: 6 tips om het te voorkomen

Gepubliceerd op 03/11/2020 in Smartphones

Mobile hacking: het bestaat. Je smartphone valt goed te beveiligen met zaken zoals een uniek patroon of paswoord, een vingerafdruk, gezichtsherkenning en beveiligingssoftware. Toch is al het gevaar alleen daarmee niet volledig geweken. De meeste smartphones zijn namelijk vatbaar voor mobile hacking. Hoe merk je dit op en wat doe je ertegen? We leggen het voor je uit.

Mobile hacking: 6 tips om het te voorkomen

Mobile hacking: het kan iedereen overkomen. Zo’n inbraak kan variëren van geavanceerde beveiligingsinbreuken tot het eenvoudigweg afluisteren van onbeveiligde internetverbindingen. Zowel Android-smartphones als iPhones zijn er vatbaar voor. Daarom vertellen we je graag hoe je een mobile hack identificeert.

Hoe merk je een mobile hack op?

Misschien heb je al enkele keren met een mobile hack te maken gehad, maar heb je er nooit iets van gemerkt. Enkele waarschuwingssignalen op een rijtje:

1. De batterij van je gsm is snel leeg

De capaciteit van elke batterij neemt af naarmate hij ouder wordt. Dat weet iedereen. Maar dat proces verloopt geleidelijk aan. Merk je op dat je batterij plots sneller leeg is dan normaal? Dan zou het kunnen dat er malware of een spionage-app op je gsm staat. Een mobile hacker kan dat onzichtbaar installeren. Vervolgens gebruikt je gsm onopgemerkt stroom.


2. Je hebt uitgaande oproepen of sms-berichten, zonder dat je dat wil

Een veel duidelijker waarschuwingssignaal. Ja hoor, het kan. Je smartphone die op zichzelf een sms stuurt of een oproep doet. Kijk eens in de geschiedenis van je telefoon. Staat daar een uitgaande oproep of sms die je zelf niet gestuurd hebt? Dan is de kans groot dat iemand geld van je probeert af te troggelen. Het bericht of de oproep wordt gestuurd naar een nummer waarvoor je extra moet betalen. Hou dus goed je maandelijkse aanrekening in de gaten.


3. Je dataverbruik is hoog

Vergelijkbaar met vorige waarschuwingssignaal is een hoog maandelijks surfvolume. Zit je plots aan de datalimiet van je abonnement, maar weet je niet hoe dat komt? Mobile hacking kan wederom de oorzaak zijn. Dit is actief in de achtergrond van je smartphone en verstuurt gegevens. Dat kunnen grote bestanden zijn, zoals opgeslagen video’s.


4. De smartphone is traag is wordt warm

Nog een aanwijzing van mobile hacking: je smartphone wordt warm en werkt plots veel trager. Dat kan een teken zijn van malware. Kijk eens na welke apps er allemaal actief zijn en hoeveel geheugen ze gebruiken. Kan je niet verklaren waarom je smartphone een tekort aan geheugen heeft? Dan zijn mobile hackers hem misschien binnengedrongen.


5. Er zijn apps gedownload die je niet herkent

De mobile hacker is onzorgvuldig tewerk gegaan en heeft een vreemde app op je smartphone geïnstalleerd, die nog zichtbaar is. Hoe onschuldig het er ook mag uitzien: als er een nieuwe app op je gsm verschijnt, moeten er alarmbellen afgaan. De kans is groot dat het spionagesoftware is.


6. Je smartphone herstart zichzelf onverwacht

Dit wijst erop dat iemand je gsm vanop afstand controleert. Zonder jouw weten herstart je apparaat. Een mobile hacker kan ook voorkomen dat je je smartphone afzet. Hij of zij kan je instellingen veranderen en apps activeren.


Hoe voorkom je een mobile hack?

Jezelf beschermen tegen mobile hackers wordt steeds belangrijker. We geven je nog enkele tips mee om te voorkomen dat je slachtoffer wordt.

1. Laat je smartphone niet rondslingeren

Ben je op een openbare plaats? Laat je gsm dan niet onbewaakt op een tafeltje liggen. Fysieke toegang is de makkelijkste manier voor een mobile hacker om je telefoon binnen te breken.


2. Jailbreak niet

Door je smarthone te jailbreaken, maak je hem veel kwetsbaarder voor aanvallen. Een mobile hacker kan ongemerkt malware installeren. Je smartphone zal ook niet up-to-date zijn met de meest recente bescherming van de fabrikant.


3. Verwijder je geschiedenis

Een mobile hacker kan veel informatie over jou verzamelen via je internetgeschiedenis en cookies. Verwijder ze dus regelmatig.


4. Installeer geen verdachte apps

Klinkt logisch, maar ga altijd goed na of de app die je wil installeren betrouwbaar is. Een app kan zich voordoen als onschuldig, maar eigenlijk een soort vijandige kopie zijn. Lees reviews en doe wat research.


5. Klik niet op verdachte links

Een populaire tactiek bij mobile hackers: phishing. Via een link kom je bijvoorbeeld terecht op een website die er bekend uitziet. Hackers proberen zo aan je gebruikersnaam en paswoord te komen. Een verdacht e-mailadres of een URL die niet helemaal koosjer is, verraden vaak snel dat je met phishing te maken hebt.


6. Gebruik een uniek wachtwoord

Zeker niet over het hoofd zien: gebruik naast ontgrendelen met vingerafdruk of gezichtsherkenning een unieke pincode. 1234 is vragen om mobile hacking. Sla ook geen wachtwoorden op je gsm op.


Om veilig op internet te surfen, kies je voor Norton Security. Bescherm je computer en netwerk tegen hackers en malware. Het is de beste manier om je privacy te beschermen, omdat niemand je gegevens kan bemachtigen.

Kies voor Norton!

Tim

Gek van technologie en gefascineerd door de manier waarop het ons leven gemakkelijker en tegelijkertijd complexer maakt. Fervent console gamer, Lego bouwer, Pokemon trainer & vader van drie.

Andere artikels van Tim